64ος Αγώνας της Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα 2019

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας της Ύδρας, διεξάγεται επ’ ευκαιρία και προς τιµή της εθνικής µας εορτής της 25ης Μαρτίου. Είναι η µεγάλη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που ανοίγει την αυλαία της αγωνιστικής σεζόν. Ο ανοιξιάτικος αυτός αγώνας προαναγγέλλει το καλοκαίρι που κάθε χρόνο, από αγωνιστικής πλευράς, επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ο αγώνας της Ύδρας της 25ης Μαρτίου διοργανώνεται από το 1973 από τον ΠΟΙΑΘ και συγκεντρώνει κάθε χρόνο µεγάλο αριθµό σκαφών.

Εφέτος διεξήχθη το τριήµερο 23 – 25 Μαρτίου και οι συµµετοχές έφτασαν τις 66, γι αυτό χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, performance και sport.

Το Σάββατο δόθηκε η εκκίνηση του πρώτου σκέλους και ο άνεµος ήταν αρκετά ισχυρός, πάνω από 20 κόµβους σε ένταση, από βόρειες διευθύνσεις. Η εκκίνηση ήταν όρτσα, µε σηµαδούρα offset και µετά τα σκάφη ταξίδεψαν πρύµα. Αρκετοί βιράρησαν τα µπαλόνια ενώ κάποιοι άλλοι κινήθηκαν συντηρητικά µε τζένοες. Στον Κάβο Αντώνη της Αίγινας ο καιρός έπεσε και σχεδόν όλος ο στόλος έβαλε µπαλόνια για να ταξιδέψει γρήγορα. Κάποια σκάφη πέρασαν µέσα από τα Τσελεβίνια, αλλά κάποιοι άλλοι, οι λιγότεροι, πήγαν από έξω. Όσο τα σκάφη πλησίαζαν την Ύδρα, ο άνεµος γύριζε προς τα ανατολικά. Τελικά όλος ο στόλος τερµάτισε γρήγορα.

Την Κυριακή ο άνεµος κράτησε από βόρειες διευθύνσεις, γύρω στα 5 µποφόρ. Η καθιερωµένη απονοµή έγινε στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου Μελίνας Μερκούρη. Κατά την καθιερωµένη εκδήλωση απονοµής των επάθλων της πρώτης ιστιοδροµίας, ο δήµαρχος Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης διάβασε την απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου Ύδρας µε την οποία ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης ανακηρύχθηκε Επίτιµος Δηµότης Ύδρας για την πολυετή προσφορά του στο νησί. Ακολούθησε η απονοµή των επάθλων και η δεξίωση για τα πληρώµατα.

Τη Δευτέρα ωστόσο επικρατούσε απόλυτη µπουνάτσα. Η ένταση του ανέµου αρχικά δεν ξεπέρασε τα 2 µποφόρ, ενώ έφτασε τα 4 µποφόρ αργότερα, από νότιες διευθύνσεις και τα σκάφη τερµάτισαν αργά το απόγευµα στο Μικρολίµανο.

Στον αγώνα µετείχε ως κυβερνήτης του σκάφους Hermes3 (Pogo 12.50) και ένας διεθνούς φήµης Γάλλος ιστιοπλόος, ο Charly Fernbach, 3ος στην κατηγορία serie του Mini Transat 2017, ο οποίος µε µία εκτενή ανταπόκρισή του µε τίτλο “Αγώνας Ύδρας: Τρεις µέρες ιστιοπλοϊκού αγώνα στον ήλιο για το ξεκίνηµα της περιόδου” που δηµοσιεύτηκε στο διάσηµο γαλλικό περιοδικό “Bateaux” αναφέρεται µε τα καλύτερα λόγια για τις συνθήκες ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα, για τη διοργάνωση του αγώνα και για την Ύδρα. Συγκεκριµένα ο διάσηµος ιστιοπλόος αναφέρει:

«Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας της Ύδρας του ΠΟΙΑΘ είναι ένας από τους πιο φηµισµένους της Ελλάδος και µε κύρος, µία ωραία πράγµατι έναρξη της καινούργιας περιόδου που αρχίζει όπως και στη Γαλλία µε την άνοιξη. Στην Ελλάδα, τέλος Μαρτίου, αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, η θερµοκρασία φθάνει την ηµέρα εύκολα τους 20°C παρόλο που βλέπουµε µακριά τις χιονισµένες βουνοκορφές.

Ο ανοιξιάτικος αγώνας της Ύδρας είναι αφιερωµένος στην Ελληνική Επανάσταση επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής. Μετείχαµε στον αγώνα µε ένα σκάφος Pogo 12.50 νοικιασµένο από τη Fast Sailing και πλήρωµα µε Άγγλους, Ρώσους, Γερµανούς, Βέλγους και Γάλλους, αφού εν τω µεταξύ είχαµε διασχίσει όλο το Αιγαίο, διανύοντας 600 ναυτικά µίλια.

Η Ύδρα είναι ένα ξεχωριστό νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Η πόλη είναι χτισµένη στην πλαγιά ενός λόφου γύρω από ένα µικρό λιµάνι. Η ιδιαιτερότητα της Ύδρας είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας οχηµάτων και άλλων µηχανοκίνητων µέσων. Όλες οι µετακινήσεις γίνονται µε τα πόδια, µε σκάφη ή καβάλα σε γαϊδούρια. Είναι ένα είδος ελληνικού Saint-Tropez όπου κατοικούν πολλές διασηµότητες. Πολυάριθµα µονοπάτια επιτρέπουν την εξερεύνηση των θησαυρών του νησιού.

Η Ελλάδα είναι η χώρα της θάλασσας, του ανέµου και του ήλιου, το τρίο της ευτυχίας για τους ναυτικούς. Αυτή η χώρα µε τα αναρίθµητα νησιά είναι φηµισµένη για τα παραδεισιακά αγκυροβόλια στην καρδιά µιας τεράστιας πολιτιστικής κληρονοµιάς.

Από την αρχαιότητα, είναι ένα µεγάλο ναυτικό έθνος και ο Όµηρος δεν µας διαψεύδει. Έτσι, όταν γνωρίζουµε ότι το βασίλειο του Αιόλου, του Ποσειδώνα και του Ήλιου δεν απέχει περισσότερο από τρεις ώρες πτήσης από το Παρίσι, θα ήταν κρίµα να µην επωφεληθεί κανείς από µία τέτοια εµπειρία.

Στον αγώνα µετείχαν 63 από τα καλλίτερα ελληνικά σκάφη µε ικανότατους κυβερνήτες µεταξύ των οποίων και οι χάλκινοι ολυµπιονίκες 470 του Ρίο Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, καθώς και οκτώ ξένα πληρώµατα.»

Μια ανταπόκριση ύµνος, που βοηθάει στην προβολή της χώρας µας και καταλήγει:

«Για τη γοητεία και την αυθεντικότητα του, ο αγώνας της Ύδρας αξίζει µία παρένθεση σε µία επίσκεψη στην Αθήνα. Πέρα από τον αθλητικό χαρακτήρα, να ιστιοπλοείς στην Ελλάδα, είναι µία αισθητική, πολιτιστική και γαστρονοµική ικανοποίηση.»

Η απονοµή της 1ης ιστιοδροµίας του αγώνα ΦΑΛΗΡΟ – ΥΔΡΑ, πραγµατοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Υδραίικος Ναυτικός Όµιλος στην αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται στιγµιότυπα από την απονοµή.

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post