World Sailing – Ετήσιο Συνέδριο 2019. Κοιτώντας προς το μέλλον… οπισθοδρομικά!

Δύο ήταν τα µεγάλα θέµατα του συνεδρίου γι’ αυτήν τη χρονιά. Και ενώ στο θέµα του εξοπλισµού για τα αγωνίσµατα της ιστιοσανίδας ανδρών και γυναικών στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2024 όλα τα όργανα φαίνεται πως συντάχθηκαν µε την ιδέα της προόδου και της εξέλιξης, στο θέµα της εναρµόνισης της διακυβέρνησης του αθλήµατος µε τις αρχές χρηστής διαχείρισης του αθλητισµού που έχει ορίσει η Διεθνής Ολυµπιακή Επιτροπή, η πρόταση του διοικητικού συµβουλίου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούµενο 75% των ψήφων κι έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον, διατηρείται το υπάρχον καθεστώς.

Εξοπλισµός ιστιοσανίδας για το 2024

Στο ενδιάµεσο συνέδριο του περασµένου Μαΐου το διοικητικό συµβούλιο της WS είχε προτείνει να διατηρηθεί το RS:X ως εξοπλισµός για την ιστιοσανίδα ανδρών και γυναικών και για το 2024. Το RS:X το οποίο χρησιµοποιείται από τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, είχε αντικαταστήσει το mistral one design µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ως ‘µεταβατική λύση’. Η επιτροπή εξοπλισµού για πολλοστή φορά εξέφρασε την αντίθεσή της, και ενισχυµένη από την έντονη συµπαράσταση µερικών από τους κορυφαίους αθλητές του αγωνίσµατος κατάφεραν να πείσουν το συµβούλιο να απορρίψει την πρόταση και να προχωρήσει σε αξιολόγηση για την αναζήτηση σύγχρονου εξοπλισµού. Στη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέµβριο στην Ιταλία, συµµετείχαν µεταξύ άλλων και αθλητές, ένας εκ των οποίων και ο Βύρωνας Κοκαλάνης. Αξιολογήθηκαν πέντε τύποι εξοπλισµού ιστιοσανίδας:

Tα δύο ήταν non foiling one design. Το υπάρχον RS:X από τη Neil Pryde και το Glide. Τα υπόλοιπα τρία ήταν foiling. To iFoil από τη Starboard, το Windfoil 1 από την κοινοπραξία των εταιρειών Starboard, Severne και Phantom International µε one design για τη σανίδα και open registered series production για τον υπόλοιπο εξοπλισµό και το Formula Foil το οποίο είναι ένα µοντέλο open registered series production αντίστοιχο µε το µοντέλο της κλάσης Formula Kite η οποία είναι ο εξοπλισµός της αετοσανίδας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες.

Το αποτέλεσµα της αξιολόγησης ήταν κατηγορηµατικό υπέρ του iFoil και οι επιτροπές events και equipment καθώς και το συµβούλιο των αντιπροσώπων των γεωγραφικών περιφερειών (council) υιοθέτησαν την πρόταση σχεδόν παµψηφεί.

Στη γενική συνέλευση, το Ισραήλ και η Κίνα εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους αλλά τελικά η πρόταση υπερψηφίστηκε και από το 2024 ο εξοπλισµός για τα αγωνίσµατα της ιστιοσανίδας ανδρών και γυναικών θα είναι το iFoil.

Την απόφαση υποδέχθηκε µε ενθουσιασµό η παγκόσµια οικογένεια της ιστιοσανίδας, καθώς, µετά από πολλά χρόνια, επανασυνδέεται η ολυµπιακή έκφραση του αθλήµατος µε τη µαζική µορφή του αθλήµατος. Αξιοσηµείωτη είναι η στάση των ανθρώπων της διεθνούς κλάσης RS:X, οι οποίοι, παρόλη την αναµενόµενη απογοήτευση, αντιµετώπισαν την απόφαση µε ωριµότητα και αξιοπρέπεια. Η επίσηµη κλάση του RS:X άλλωστε, µερικές ηµέρες αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία χαιρετίζει την αλλαγή και συντάσσει τις δυνάµεις της µε την Παγκόσµια Οµοσπονδία για την ανάπτυξη της καινούριας κλάσης.

Διακυβέρνηση του αθλήµατος

Από την αρχή της θητείας του, το τρέχον διοικητικό συµβούλιο της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας εργάζεται ώστε να αναδιοργανώσει τον τρόπο διακυβέρνησης του αθλήµατος σε ένα αποτελεσµατικότερο µοντέλο, το οποίο επιπλέον θα εναρµονίζει τη λειτουργία της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας µε τις αρχές χρηστής διαχείρισης του αθλητισµού που έχει θεσπίσει η ΔΟΕ. Η αρµόδια επιτροπή, της οποίας ηγείται η ανεξάρτητη νοµικός ειδική σε θέµατα διακυβέρνησης του αθλητισµού Maria Clarke, αναζήτησε τη συνδροµή όλων των οµάδων εµπλεκοµένων και κατέληξε στην πρόταση η οποία παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση. Αν και όλες οι χώρες-µέλη θεωρούν ότι το σύστηµα διακυβέρνησης δυσλειτουργεί και πρέπει να βελτιωθεί, η πρόταση δεν συγκέντρωσε το 75% των ψήφων που απαιτούνται για τέτοιου είδους καταστατικές αλλαγές. Παρόλη την αρχική απογοήτευση, το διοικητικό συµβούλιο της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας δεσµεύτηκε ότι θα επανεξετάσει την πρόταση ώστε να αναπροσαρµόσει τα θέµατα για τα οποία υπήρχαν αντιρρήσεις και θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση µέχρι τον Μάιο ώστε να συζητηθεί και να ψηφιστεί η νέα πρόταση.

Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Νέων

Το µεγαλύτερο πρωτάθληµα νέων έχει στόχο να αποτελεί σκαλοπάτι για τους Ολυµπιακούς Αγώνες και όπως είναι φυσικό, µετά από τις αλλαγές στον εξοπλισµό για τους Ολυµπιακούς Αγώνες από το 2024, έπρεπε να γίνουν αλλαγές και στο πρόγραµµα του πρωταθλήµατος νέων. Σε ότι αφορά την ιστιοσανίδα, θεωρείται ότι τα Techno 293 και Techno 293+ εξακολουθούν να αποτελούν τον εξοπλισµό εισαγωγής στο αγώνισµα. Επιπλέον, καθώς ακόµη το iFoil δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά σε όλον το κόσµο, προς το παρόν τουλάχιστον ο εξοπλισµός για την ιστιοσανίδα αγοριών και κοριτσιών θα είναι το Techno 293+. Επιπλέον, καθώς η εταιρεία Neil Pryde αντιµετωπίζει προβλήµατα και το καλοκαίρι του 2019 στο πρωτάθληµα της Πολωνίας δεν κατάφερε να παρέχει εξοπλισµό, η αλλαγή θα εφαρµοστεί ήδη από το πρωτάθληµα του 2020 στη Βραζιλία.

Από το πρώτο πρωτάθληµα του νέου ολυµπιακού κύκλου, που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία το 2021, το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει και αετοσανίδες, µε το ίδιο ακριβώς αγώνισµα και εξοπλισµό µε τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Ο τρόπος µε τον οποίο διεξάγεται το αγώνισµα της αετοσανίδες επιτρέπει να χρησιµοποιείται ο ίδιος εξοπλισµός από τα παιδιά και τους επαγγελµατίες αθλητές. Αυτό απλοποιεί την ανάπτυξη και τον προγραµµατισµό από τις ιστιοπλοϊκές οµοσπονδίες, που µπορούν να εντάξουν στο ίδιο πρόγραµµα αθλητές όλων των ηλικιακών κατηγοριών και φύλλων, εξοικονοµώντας εξοπλισµό, υποδοµές και ανθρώπινο δυναµικό. Η Διεθνής Ένωση Αετοσανίδας µετά την απόφαση αυτή, ανακοίνωσε ότι δε θα πραγµατοποιεί παγκόσµιο πρωτάθληµα νέων για το ολυµπιακό αγώνισµα, ώστε να ενισχύσει την ηθική και επικοινωνιακή αξία του πρωταθλήµατος νέων της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Το διθέσιο σκάφος στους Ολυµπιακούς Αγώνες από το 2024 θα είναι µικτό. Έτσι, αντίστοιχα, το διθέσιο σκάφος στο παγκόσµιο νέων, για το οποίο ο εξοπλισµός είναι 420, θα πρέπει να είναι µικτό. Το θέµα συζητήθηκε εκτενώς στην επιτροπή πρωταθληµάτων νέων και κάποια από τα µέλη της υποστήριξαν ότι τα µικτά αγωνίσµατα ενδεχοµένως να µην είναι εύκολο να αναπτυχθούν σε κάποιες χώρες. Έτσι, από το 2021 θα έχουµε 420 κοριτσιών και αγοριών αλλά στην κατηγορία αγοριών θα µπορούν να συµµετέχουν και µικτά πληρώµατα. Είναι όµως αρκετά πιθανό αυτή η αλλαγή να αποτελεί µεταβατικό στάδιο.

Ολυµπιακοί Αγώνες Νέων

Η επόµενη διοργάνωση θα διεξαχθεί το 2022 στη Σενεγάλη και είναι ιδιαίτερη από πολλές απόψεις. Η Αφρική είναι η λιγότερο ανεπτυγµένη ήπειρος και η Διεθνής Ολυµπιακή Επιτροπή έχει στόχο να βοηθήσει την ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα, χρησιµοποιώντας τη δύναµη του αθλητισµού. Οι διεθνείς οµοσπονδίες έχουν να αντιµετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει η διοργάνωση σε έναν τόπο όπου δεν υπάρχουν υποδοµές αλλά τους δίνεται και µία τεράστια ευκαιρία να αναπτύξουν το άθληµά τους σε νέες χώρες. Σε ότι αφορά την ιστιοπλοΐα, οι αφρικανικές χώρες µε οργανωµένη αθλητική δραστηριότητα είναι λίγες και οι χώρες µε διεθνή παρουσία ακόµη λιγότερες. Οι αφρικανικές χώρες µε παραλιακά θέρετρα όµως είναι πολύ περισσότερες και σχεδόν σε όλα υπάρχει τουριστική υποδοµή για ιστιοπλοΐα αναψυχής, κυρίως µε αετοσανίδες και ιστιοσανίδες. Η ευκαιρία και η πρόκληση για την Παγκόσµια Οµοσπονδία Ιστιοπλοΐας είναι, µέσω των εθνικών ολυµπιακών επιτροπών, να φέρει σε επαφή και συνεργασία τις υποδοµές αθλητισµού και τουρισµού της κάθε χώρας ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και διασφαλιστεί η βιωσιµότητα του εγχειρήµατος.

Από αγωνιστικής πλευράς, αναµένεται ακόµη η τελική απόφαση της ΔΟΕ σχετικά µε τον αριθµό των αθλητών και τον αριθµό των µεταλλίων για το άθληµα της ιστιοπλοΐας.

Μετά από την επιτυχία της ιστιοπλοΐας στους προηγούµενους Ολυµπιακούς Αγώνες νέων στο Buenos Aires το 2018 η Παγκόσµια Οµοσπονδία έχει ζητήσει αύξηση των µεταλλίων σε 6 και των αθλητών σε 120. Εάν το αίτηµα γίνει δεκτό, τα αγωνίσµατα για το 2022 θα είναι:

    Αετοσανίδα αγοριών και Αετοσανίδα κοριτσιών µε εξοπλισµό Formula Kite

    Ιστιοσανίδα αγοριών και Ιστιοσανίδα κοριτσιών µε εξοπλισµό Techno 293+

    Μονοθέσιο αγοριών και Μονοθέσιο κοριτσιών µε εξοπλισµό που θα αποφασιστεί µετά από διαγωνισµό

Εάν διατηρηθούν τα δεδοµένα των προηγούµενων Ολυµπιακών Αγώνων Νέων, η ιστιοπλοΐα θα έχει 100 αθλητές και 5 µετάλλια και τα αγωνίσµατα θα είναι:

    Αετοσανίδα αγοριών και Αετοσανίδα κοριτσιών µε εξοπλισµό Formula Kite

    Αετοσανίδα µικτή µε εξοπλισµό Formula Kite

    Ιστιοσανίδα αγοριών και Ιστιοσανίδα κοριτσιών µε εξοπλισµό Techno 293+

O εξοπλισµός Formula Kite είναι ο ίδιος µε αυτόν που θα χρησιµοποιείται στους Ολυµπιακούς Αγώνες από το 2024 και µετά ενώ το αγώνισµα της µικτής αετοσανίδας θα διεξαχθεί µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα διεξάγεται στο παγκόσµιο νέων από το 2021 και τους Ολυµπιακούς Αγώνες από το 2024. Οι συµµετέχοντες στο αγώνισµα της µικτής αετοσανίδας θα είναι οι χώρες που έχουν καταφέρει να προκριθούν µε ένα αγόρι και ένα κορίτσι στην ατοµική αετοσανίδα, δίνοντας την ευκαιρία για δεύτερο µετάλλιο.

Ιστιοπλοϊκά βραβεία 2019

Τα τελευταία χρόνια η Παγκόσµια Οµοσπονδία έχει συγκεντρώσει τις απονοµές όλων των βραβείων σε µία εκδήλωση, η οποία γίνεται στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου, εκεί όπου παλαιότερα γίνονταν µόνο η απονοµή στους καλύτερους ιστιοπλόους. Έτσι, το F50, το σκάφος που χρησιµοποιείται στο πρωτάθληµα SailGP ανακηρύχθηκε σκάφος της χρονιάς ενώ η οµάδα Wizard βραβεύτηκε ως η καλύτερη ιστιοπλοϊκή οµάδα της χρονιάς. Tο πρόγραµµα The Green Blue της Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας της Μεγάλης Βρετανίας, βραβεύτηκε ως σηµείο αναφοράς σε θέµατα βιωσιµότητας. Το βραβείο Beppe Croce απονεµήθηκε µετά θάνατον στον Jeff Martin, ψυχή της κλάσης Laser για τέσσερις δεκαετίες και το βραβείο ανάπτυξης απονεµήθηκε στον οργανισµό Oman Sail για τα αποτελέσµατα που έχει επιτύχει στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή στα 10 χρόνια από την ίδρυσή του.

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον µονοπώλησαν τα βραβεία για τους καλύτερους ιστιοπλόους της χρονιάς. Κατά κοινή οµολογία, φέτος στην κατηγορία γυναικών οι υποψηφιότητες ήταν µάλλον αδύναµες, µε τη νικήτρια Anne Marie Rindom να επικρατεί χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Η Δανή αθλήτρια των Laser Radial κέρδισε µεταξύ άλλων τα παγκόσµια πρωταθλήµατα του 2018 και του 2019 και βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσµιας κατάταξης. Ο νικητής της κατηγορίας ανδρών αντίθετα, δεν ήταν καθόλου αναµενόµενος, όχι λόγω των επιτευγµάτων του αλλά λόγω της ηλικίας του. Μόλις 15 ετών, ο Ιταλός Marco Gradoni είναι ο µικρότερος σε ηλικία παραλήπτης του βραβείου και δίκαια, καθώς έχει γράψει ιστορία στα σκάφη Optimist, τη µεγαλύτερη κατηγορία στον κόσµο για παιδιά. Ο Marco είναι ο µόνος αθλητής που έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του παγκόσµιου πρωταθλητή τρεις φορές: το 2017, το 2018 και το 2019. Καθόλου εύκολο καθώς στα παγκόσµια πρωταθλήµατα Optimist συµµετέχουν περίπου 250 αθλητές από περισσότερες από 60 χώρες. Επιπλέον, από το Σεπτέµβριο του 2018 έχει έρθει πρώτος σε όλους τους αγώνες όπου συµµετείχε!

Άλλα θέµατα

Φέτος εγκρίθηκαν οι τελευταίες αλλαγές στους κανόνες πριν την έκδοση της επόµενης τετραετίας και φαίνεται πως το ‘βιβλίο’ των κανόνων 2021-2024 θα είναι το τελευταίο αυτής της µορφής. Άσχετα από την έγκριση ή όχι του τρόπου διακυβέρνησης, ο τρόπος αντιµετώπισης των κανόνων στο σύνολό του αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει, και θα είναι το κύριο αντικείµενο της επιτροπής κανόνων µέχρι το τέλος της θητείας της τον Νοέµβριο του 2020.

Στις συνεδριάσεις των επιτροπών στελεχών αγώνων συζητήθηκε µεταξύ άλλων ο τρόπος εκπαίδευσης των διεθνών στελεχών αγώνων. Καθώς πλέον η πληροφόρηση είναι ευκολότερα διαθέσιµη, το βάρος µετατοπίζεται από τα απόλυτα τεχνικά θέµατα, σε θέµατα ψυχολογίας και συµπεριφοράς, τόσο για τα καινούρια στελέχη, όσο για τη βελτίωση του επιπέδου των υπαρχόντων στελεχών αγώνων.

Ακόµα ένας Έλληνας IRO, ο Ευάγγελος Πολυκανδριώτης. Συγχαρητήρια!

Παραδοσιακά ο ORC διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό του παράλληλα µε το συνέδριο της WS και φέτος ο οργανισµός, ο οποίος διαχειρίζεται το ένα από τα δύο διεθνή συστήµατα ισοζυγισµού έκλεισε τα 50 του χρόνια και το γιόρτασε ανάλογα µε εκδηλώσεις και επιφανείς προσκεκληµένους.

Ολιγοµελής αλλά αξιόλογη η παρουσία της Ελλάδας στο συνέδριο:

Άννα Ανδρεάδη, µέλος της επιτροπής regional games

Στρατής Ανδρεάδης, µέλος της επιτροπής sustainability

Δηµήτρης Δήµου, µέλος της επιτροπής race officials

Ελένη Ματζαρίδου, µέλος της επιτροπής international regulations

Μαρίνα Ψυχογυιού, µέλος των επιτροπών race management και racing rules

Παρόντες επίσης ήταν οι Γεώργιος Ανδρεάδης, Λάζαρος Τσαλίκης, Ιωάννης Καλατζής και Παναγιώτης Παπαποστόλου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Οµοσπονδία δεν είχε ορίσει εκπρόσωπο της Ελλάδας στη γενική συνέλευση

Μαρίνα Ψυχογυιού
by
Η Μαρίνα Ψυχογυιού είναι μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2010, μέλος της ομάδας κανόνων kiteboarding και ιστιοσανίδας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και βασικό στέλεχος αγώνων της ΙΚΑ από το 2016.
Previous Post Next Post