Ο Βύρωνας Κοκκαλάνης στους κορυφαίους του κόσμου

Στο Τόρµπολε της Ιταλίας και δέκα µήνες πριν από τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο ο Βύρων Κοκκαλάνης έδειξε ότι και στην Ιαπωνία θα βρεθεί ανάµεσα στους κορυφαίους του κόσµου στο RSX.
Ο κορυφαίος εν ενεργεία Έλληνας αθλητής στην ιστιοσανίδα πλασαρίστηκε στην 4η θέση στο παγκόσµιο πρωτάθληµα, το οποίο ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Στη διοργάνωση συµµετείχαν 236 αθλητές και αθλήτριες.

Στον αγώνα της Ιταλίας πήραν µέρος όλα τα «παιδιά των ανέµων» που θα διεκδικήσουν διακρίσεις του χρόνου στον θαλάσσιο στίβο της Ενοσίµα. Από την πρώτη κούρσα του αγώνα φάνηκε ότι η δυσκολία θα ήταν µεγάλη. Ο Βύρωνας µε εξαίρεση τη δεύτερη κούρσα που ήρθε 21ος (την πέταξε) σε όλες τις υπόλοιπες βρέθηκε µέσα στη δεκάδα. Με 57 β.π. ήρθε 4ος ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος πρωταθλητής και τρίτος στους Ολυµπιακούς του Ρίο Πιερ Λε Κοκ µε 45 β.π. To πρώτο του µετάλλιο σε παγκόσµιο πρωτάθληµα ανδρών κατέκτησε ο 25χρονος Ολλανδός Κίραν Μπαντλόι (34 β.π.) που έκανε την έκπληξη και άφησε στη δεύτερη θέση τον συµπατριώτη του Ντόριαν φαν Ριγιέλµπεργκε, κάτοχο δύο χρυσών Ολυµπιακών µεταλλίων έξι µεταλλίων από παγκόσµια (2-2-2) και ενός ασηµένιου από ευρωπαϊκά.

Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης πλασαρίστηκε στην 72η θέση (14ος στους -21), ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης 92ος (25ος στους -21) και ο Γιώργος Φράγκος 113ος.

Στις γυναίκες, η χώρα µας έχασε στις… λεπτοµέρειες την πρόκριση για τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Η Αγγελική Σκαρλάτου τερµάτισε 59η και η Ελλάδα έµεινε δύο… χώρες µακριά από το ολυµπιακό ‘εισιτήριο’. Η Κατερίνα Δίβαρη πλασαρίστηκε 77η (13η στους -21) και η Ιωάννα Σίρτη 100η. Το χρυσό µετάλλιο κατέκτησε η Λου Γιουνσίου (Κίνα), το ασηµένιο η Κέιτι Σππιχλακοφ (Ισραήλ) και το χάλκινο η Λίλιαν Ντε Γκέους (Ολλανδία).

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post