Με την ολοκλήρωση του 2019, ο ΠΟΙΑΘ ευρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να εορτάσει την επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας της Σχολής Ιστιοπλοΐας του Οµίλου.

Πράγµατι, τον Δεκέµβριο του 1969, οι πρώτοι µαθητές της Σχολής ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και έλαβαν το πτυχίο ιστιοπλοΐας, συνιστώντας παράλληλα και τις πρώτες αγωνιστικές οµάδες Ανοικτής Θάλασσας. Από τότε µέχρι σήµερα, 26.000 Έλληνες είχαν την τύχη να µυηθούν στην τέχνη της ιστιοπλοΐας από εξέχοντες επιστήµονες της ναυπηγικής και της ναυτικής τέχνης και να εκπαιδευτούν από ωκεανοπόρους ιστιοπλόους, πρώτος µεταξύ των οποίων ο Σάββας Γεωργίου αλλά και ολυµπιονίκες και παγκόσµιοι πρωταθλητές ιστιοπλοΐας όπως ο Ηλίας Χατζηπαυλής, Θεόδωρος Γεωργιάδης, Γιάννης Γιαπαλάκης κ.α. Στο ένθετο του τεύχους αυτού θα πληροφορηθείτε για το οδοιπορικό αυτό των 50 ετών.

Το ολυµπιακό έτος 2020 µας βρίσκει µε πολλές δράσεις και ελπίδες για τον ελληνικό αθλητισµό και ιδιαίτερα για την Ιστιοπλοΐα.

Πέραν των µεγάλων διεθνών οργανώσεων κατά τις οποίες ελπίζουµε να επαναληφθούν οι πολλές διακρίσεις που πέτυχαν την περασµένη χρονιά οι Έλληνες ιστιοπλόοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά, έχουµε και τις δεδοµένες ολυµπιακές προκρίσεις στα αγωνίσµατα 470 ανδρών και γυναικών, στο Finn, στην ιστιοσανίδα ανδρών και Laser Radial γυναικών, ενώ εκκρεµούν ακόµη οι προκρίσεις στο Nacra 17, RS:X και Laser Std ανδρών και ευελπιστούµε ότι οι επιτυχίες φέτος θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των Ολυµπιακών του 2016.

Βεβαίως ο αγωνιστικός στίβος της ιστιοπλοΐας των εφετινών Ολυµπιακών Αγώνων είναι πολύ δύσκολος και θα απαιτηθεί µακρά επί τόπου παραµονή και προετοιµασία των αθλητών µας, που σηµαίνει επί πλέον οικονοµική επιβάρυνση, αλλά ας ελπίσουµε ότι τελικώς θα ευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια που θα καλύψουν τις απαιτήσεις µιας καλής προετοιµασίας.

Εις ότι αφορά τα του οίκου µας αναφορικά µε την Ανοικτή Θάλασσα η χρονιά αυτή πέραν των τακτικών διοργανώσεων περιλαµβάνει και τις διοργανώσεις του “Posidonia Cup” και του “AEGEAN 600”.

Και εις ότι αφορά την πρώτη διοργάνωση οι οιωνοί είναι πολύ καλοί και προβλέπεται µια καλή συµµετοχή από 55 διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες.

Αλλά και στη νέα διοργάνωση του “AEGEAN 600” η οποία αποτελεί ένα µεγάλο στοίχηµα για την ελληνική Ιστιοπλοΐα και µπορεί να καταταγεί στο µέλλον στην κατηγορία των µεγάλων ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων, οι οιωνοί είναι εξίσου καλοί. Τόσο η δηµοσιότης µέσω των ηλεκτρονικών µέσων επικοινωνίας όσο και η προβολή µέσω των διεθνών εντύπων δηµοσιότητας δηµιούργησαν µια πολύ µεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος συµµετοχής που φθάνει τα 50 σκάφη, αλλά και αντίστοιχη µεγάλη προβολή της χώρας µας. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι επί του παρόντος άνω των 50.000 επισκεπτών έχουν παρακολουθήσει το promo video της διοργάνωσης. Αλλά περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο σχετικό άρθρο του ανά χείρας τεύχους.

Ας ευχηθούµε µια καλή χρονιά µε υγεία και δηµιουργία.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post