Σοφία Μπεκατώρου: «Πρόκληση για κάθε ιστιοπλόο η συμμετοχή στο Volvo Ocean Race»

Την εμπειρία της φιλοξενίας ενός εκ των βασικών σταθμών του φετινού Volvo Ocean Race, έζησε για 15 περίπου μέρες η Σοφία Μπεκατώρου. Η δις Ολυμπιονίκης, βρέθηκε τον Μάρτιο στο Όκλαντ – “city of sail” όπως δικαίως χαρακτηρίζεται – και είδε από κοντά όλα όσα είχαν στήσει οι Νεοζηλανδοί για την υποδοχή και φιλοξενία του κορυφαίου και πιο επίπονου αγώνα ανοικτής θάλασσας στον κόσμο. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, η κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόος όλων των εποχών, μεταφέρει στον “Ι.Κ.” τις εντυπώσεις της…


Πως και βρέθηκες στην άλλη άκρη του κόσμου για να δεις από κοντά inshore ιστιοδρομία αλλά και αναχώρηση σκαφών του Volvo Ocean Race;
Πήγα για να παρακολουθήσω τους αγώνες από κοντά, να δω συναθλητές, γνωστούς και φίλους μου και ήθελα επίσης να κάνω επαφές για το America’s Cup.
Με ποια γεύση επέστρεψε στην Ελλάδα από το Όκλαντ η Σοφία Μπεκατώρου;
Πάνω από όλα είδα μια άρτια διοργάνωση εντός και εκτός νερού. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι θεατές μπορούν να ζήσουν από κοντά την ομορφιά του αθλήματος αφού μέσα στην πόλη έχει στηθεί ένα ‘ιστιοπλοϊκό’ χωριό. Υπάρχει ο χώρος που ο επισκέπτης μπορεί να δει τις επισκευές των σκαφών, να δει πως περνούν οι ιστιοπλόοι τις ημέρες ξεκούρασης τους και γενικά να γίνει μέρος της διοργάνωσης. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα υπάρχουν σκάφη, κομμένα στη μέση, όπου ο θεατής μπορεί να δει το εσωτερικό τους.
Προβάλλονται διάφορα video και ντοκιμαντέρ για την ιστορία της διοργάνωσης. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση. Δίνουν μεγάλη έμφαση στο πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικών. Μάλιστα μια μέρα, μέλη των ομάδων, επισκέπτες, όλοι μαζί επισκεφτήκαμε και καθαρίσαμε την παραλία Takapuna. Ήταν μια πολύ ωραία δράση που έγινε για την αφύπνιση της διατήρησης καθαρισμού των παραλιών.
Στις μέρες της φιλοξενίας του Volvo υπήρξαν αγώνες σκαφών καταμαράν M32 με την κάθε ομάδα να απαρτίζεται από αθλητή σκάφους, από μέλος της διοργάνωσης αλλά και από επισκέπτη.
Από τι εντυπωσιάστηκες περισσότερο;
Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στο Όκλαντ και η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά τη διοργάνωση του Volvo Ocean Race. Μου άρεσε πάρα πολύ η αμεσότητα των αθλητών με το κοινό. Αυτή η αμεσότητα δημιουργούσε ενθουσιασμό. Όλοι στο Όκλαντ ζουν για την ιστιοπλοΐα. Ξέρουν τα πάντα για το άθλημα. Είναι φοβερή η αίσθηση.
Και ο αριθμός των γυναικών ολοένα και μεγαλώνει στη διοργάνωση…
Ναι και αυτό το στοιχείο για μένα είναι πολύ ενδιαφέρον. Μίλησα με πολλές αθλήτριες και ήθελα να καταλάβω τις δυσκολίες που περνούν πάνω στο σκάφος αλλά και πως είναι η συνεργασία με τους άνδρες σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Σαν αντιπρόεδρος της επιτροπής των αθλητών στη διεθνή ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία ετοιμάζουμε αλλαγές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Θα αλλάξουν κάποια κριτήρια και στόχος είναι στο πρόγραμμα να προστεθούν κάποια mixed events. Ήθελα λοιπόν να μάθω πως μπορεί να βελτιωθεί η επίδοση στα μεικτά πληρώματα. Η κουβέντα με αθλήτριες με βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Γνώρισα αθλήτριες που έχουν πάρει μέρος στο αρχικό στάδιο του Volvo Ocean Race και μοιραστήκαμε εμπειρίες. Ήταν πολύ συγκινητικό να ακούς παλιές αξιόλογες αθλήτριες να βοηθάνε νεότερες προκειμένου οι τελευταίες να καταλάβουν πως θα διαχειριστούν καλύτερα τις δυσκολίες που πρόκειται να περάσουν. Το πιο σημαντικό κομμάτι στη βιωσιμότητα ενός πληρώματος είναι η συνεργασία, ο εποικοδομητικός διάλογος και η ψυχραιμία. Μια λάθος κίνηση πάνω στο σκάφος, η λάθος σίτιση, ένας τραυματισμός, μπορεί να σε βγάλει εκτός αγώνα. Η εμπειρία και η ικανότητα παίζουν σημαντικότατο ρόλο προκειμένου να μπορείς να σταθείς και να ελιχθείς σωστά πάνω στο σκάφος χωρίς να επιβαρύνεις το υπόλοιπο πλήρωμα. Επίσης κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Όκλαντ έγινε ένα ειδικό event ανήμερα της μέρας του εορτασμού της γυναίκας. Μαζευτήκαμε όλες μαζί, μιλήσαμε για τις εμπειρίες μας και ένα από τα κύρια μηνύματα που θέλαμε να περάσουμε είναι όσες περισσότερες από εμάς να ανεβούμε σε ένα επαγγελματικό σκάφος. «Βγείτε έξω, κάντε ιστιοπλοΐα, κάντε αγώνες και μην ακούτε κανέναν» ήταν το σλόγκαν του event.
Μίλησες φαντάζομαι με αρκετούς επώνυμους ιστιοπλόους. Ποια είναι η άποψή τους για την Ελλάδα, την ελληνική ιστιοπλοΐα;
Γενικά υπάρχει μεγάλος σεβασμός στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Υπάρχει αναγνώριση, ξέρουνε τι έχουμε κάνει και δεν μας έχουν ξεχάσει. Δυστυχώς στην Ελλάδα ξεχνάμε πιο εύκολα. Είναι συνεχόμενες και σε μεγάλη διάρκεια οι ελληνικές επιτυχίες και υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός.
Σε ποιον κυβερνήτη και σε ποιο πλήρωμα θα στοιχημάτιζες τα χρήματα σου για την τελική νίκη στο Volvo Ocean Race;
Είμαι ξεκάθαρα fan του Xabi Fernandez (κυβερνήτης του Mapfre), τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια από τα 49er. Γενικά σε αυτό το Volvo Ocean Race υπάρχουν τρεις ταχύτητες αθλητών. Είναι αυτοί που έχουν εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις, αυτοί που έχουν κερδίσει τον αγώνα αλλά και αυτοί που δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία από ανοικτή θάλασσα αλλά είναι πρωταθλητές στις ολυμπιακές κατηγορίες. Ο αγώνας αποτελεί μια συνεχή διαδικασία εκμάθησης. Κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι και πιέζεις το σκάφος σου ανάλογα. Πολύ καλή ομάδα είναι η Dongfeng με κυβερνήτη τον Charles Candrelier αλλά και η Brunel του Bouwe Bekking. Δεν ξέρω βέβαια πως θα είναι αυτή η ομάδα στη συνέχεια του αγώνα γιατί έχει μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα σκέλη καθώς έφυγε η Annie Lush.
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του Rolex, του America’s Cup και του Volvo Ocean Race;
Είναι τρία διαφορετικά event που απευθύνονται σε διαφορετικού τύπου φίλους της ιστιοπλοΐας. Η σειρά αγώνων Rolex μαζεύει επαγγελματικά σκάφη, τελευταίας τεχνολογίας ή κλασικά σκάφη και οι αγώνες φιλοξενούνται σε μέρη με ιδιαίτερη ομορφιά, όπως το Σίδνεϊ, η Σαρδηνία κλπ. Στο πρωτάθλημα παίρνουν μέρος και ερασιτέχνες, λάτρεις της ιστιοπλοΐας και επαγγελματίες, υπάρχει διαβάθμιση. Για το Volvo Ocean Race τι να πω, έχει τόσο ενδιαφέρον που υπάρχουν άνθρωποι που δεν κοιμούνται τα βράδια για να παρακολουθήσουν live τον αγώνα. Ο αγώνας έχει πολύ τακτική και μετεωρολογία, είναι μεγαλύτερης διάρκειας, συνεχούς έντασης, είναι υπερμαραθώνιος. Στο America΄s cup τα σκάφη εκπροσωπούν τα επιτεύγματα της τελευταίας εξέλιξης της τεχνολογίας, ‘μονομαχούν’ σε πολύ κοντινές αποστάσεις, τα συναισθήματα είναι έντονα και όλοι όσοι συμμετέχουν είναι επαγγελματίες.
Ποιο από τα τρία είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στη Σοφία;
Έχω προσπαθήσει και στο Rolex και στο America’s Cup. Σε ‘Volvo’ δεν έχω πάρει μέρος, μπορεί τώρα να μην είμαι έτοιμη αλλά δεν το αποκλείω. Η συμμετοχή αποτελεί πρόκληση για κάθε ιστιοπλόο.

Avatar
by
Previous Post Next Post