Βερνίκια και περιποίηση ξύλινων επιφανειών

Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό το οποίο προσδίδει μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και κομψότητας στο σκάφος σας. Χρειάζεται βερνίκι υψηλής ποιότητας για να ενισχυθεί και να προστατευθεί η ομορφιά του.

Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται κυρίως για τον βαθμό στιλπνότητας του βερνικιού, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να βρεθεί το βερνίκι εκείνο που προσφέρει προστασία στο ξύλο, ενάντια στο επιθετικό θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο ήλιος, η θάλασσα και ο άνεμος επιδρούν πάνω στο ξύλο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν και τα βερνίκια πρέπει να είναι αποτελεσματικά και να διαθέτουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Προστασία του ξύλου ενάντια στις ηλιακές ακτίνες UV, οι οποίες καταστρέφουν τις φυσικές ίνες του ξύλου.
• Διατήρηση και ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς του ξύλου.
• Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην εφαρμογή του βερνικιού είναι να διαθέσουμε αρκετό χρόνο στην προετοιμασία και να δώσουμε προσοχή στις λεπτομέρειες.

Βεβαιωθείτε πως έχετε στη διάθεσή σας αρκετό χρόνο για την προετοιμασία όσο και για την αυτή καθαυτή εφαρμογή του βερνικιού και μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε πινέλα υψηλής ποιότητας.

Συμβουλές για καλό βερνίκωμα
• Μην εφαρμόζετε σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υπό έντονη ηλιακή ακτινοβολία ή σε δυνατούς ανέμους.
• Βρέξτε το έδαφος γύρω από τον χώρο εργασίας προκειμένου να αποφύγετε την προσκόλληση σκόνης πάνω στην υγρή βαφή.
• Αναμίξτε το προϊόν σχολαστικά, και επαναλάβετε κάθε τόσο.
• Χρησιμοποιήστε ρολά υψηλής ποιότητας τύπου μοχέρ, ή ρολά αφρού που είναι ανθεκτικά στις διαλυτικές ουσίες. Αν χρησιμοποιείτε πινέλο, εφαρμόστε το προϊόν σε γωνία 45 μοιρών για να αποφύγετε τα σημάδια από πινέλα.
• Εφαρμόστε λεπτές στρώσεις, ακολουθώντας την κατεύθυνση των ινών του ξύλου.
• Εφαρμόστε μια πρώτη στρώση βερνικιού, το οποίο θα πρέπει να έχει διαλυθεί σε συνιστώμενο αραιωτικό προκειμένου να διευκολυνθεί η διείσδυση.
• Μετά την εφαρμογή της πρώτης στρώσης, ίσως χρειαστεί να λειάνετε ξανά με ένα λεπτό γυαλόχαρτο για την αφαίρεση των ατελειών του ξύλου.
• Εφαρμόστε τρεις με τέσσερις στρώσεις του προϊόντος. Αν επιθυμείτε προστασία μακράς διάρκειας, θα πρέπει να εφαρμόσετε συνολικά 10 έως 15 λεπτές στρώσεις.
• Καθώς εφαρμόζονται και άλλες στρώσεις, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνεται λείανση με λεπτό γυαλόχαρτο για την αποφυγή ατελειών και την προσκόλληση σκόνης, που μπορεί να είναι ορατά στις επόμενες στρώσεις.
• Ακολουθείστε τις ώρες στεγνώματος και τα διαλείμματα νέας στρώσης, όπως αυτά ορίζονται στο φυλλάδιο τεχνικών δεδομένων του εκάστοτε προϊόντος.
• Προσοχή! Υλικά όπως πανιά ή χαρτιά καθαρισμού και υφάσματα προστασίας, τα οποία έχουν απορροφήσει το προϊόν μπορεί να αναφλεγούν ακαριαία. Προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο, κάψτε τα αμέσως ή τοποθετήστε τα στο νερό.

Μια καλή βάση για την εφαρμογή του βερνικιού
Πριν την εφαρμογή του όποιου βερνικιού συνιστάται η ενίσχυση της προστασίας, εφαρμόζοντας ένα προστατευτικό για το ξύλο ελαιώδες προϊόν. Βασικός σκοπός του προϊόντος αυτού είναι να αυξήσει το αδιάβροχο φράγμα του συστήματος, να παράσχει καλή προστασία ενάντια στους μύκητες και τη σήψη και να δημιουργήσει ένα καλά προετοιμασμένο υπόστρωμα για την εφαρμογή του βερνικιού.

Για βερνίκια και προϊόντα περιποίησης ξύλινων επιφανειών καθώς και συστήματα βαφής επισκεφτείτε το www.jotun.gr

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post