Kiteboarding: Εξωτικός παράδεισος για το Παγκόσμιο Νέων – TT:R Slalom 2017

Ήταν μάλλον δύσκολο να φτάσει κανείς στη Barra Grande αλλά παρ’ όλα αυτά, 54 νεαροί αθλητές από 11 χώρες πέρασαν την περιπέτεια του να φτάσουν στην παραδεισένια παραλία στη βορειοανατολική γωνία της Βραζιλίας και να διεκδικήσουν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, να κερδίσουν πολύτιμη εμπειρία στο φορμάτ των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων αλλά και να διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις για τη χώρα τους στους αγώνες πρόκρισης τους πρώτους μήνες του 2018.

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που τους ώθησε να κάνουν το μεγάλο ταξίδι, η Barra Grande τους επιβράβευσε με ζεστό, δυνατό άνεμο, χρυσαφένια άμμο, εξωτικό περιβάλλον με τροπική φύση και μια άρτια διοργάνωση. Οι απαιτητικές συνθήκες έδωσαν μεγάλες ταχύτητες, ψηλά άλματα και ευτυχισμένους αθλητές που γυρνούσαν στην παραλία μετά από κάθε αγώνα με τεράστια χαμόγελα στα πρόσωπά τους.
Οι ΗΠΑ με έναν μόνο αθλητή κατάφεραν να κερδίσουν τον τίτλο για τη χώρα που γέννησε το kiteboarding. Ο 15χρονος Κάμερον Μαραμενίδης, έκανε για πρώτη φορά κάιτ όταν ήταν μόλις εννέα μηνών, στους ώμους του πατέρα του, Δημήτρη, επαγγελματία αθλητή kiteboarding και ιδιοκτήτη της εταιρείας Epic Kites. Δύο ετών o Κάμερον στεκόταν στη σανίδα του Δημήτρη και στα τέσσερα είχε τη δική του σανίδα και μικροσκοπικό αετό, χωρίς ζώνη. Όταν ο Δημήτρης κατάφερε να του φτιάξει μια ζώνη ο Κάμερον το βρήκε πολύ εύκολο και δε σταμάτησε να παίζει με τα κάιτ από τότε, όμως δεν έτρεξε ποτέ αγώνες. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, όταν η μητριά του, Έλεν, διάβασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και αποφάσισαν να δοκιμάσουν.
Ο Δημήτρης και η Έλεν στηρίζουν τον Κάμερον αλλά έχουν και απαιτήσεις! Ο Κάμερον πρέπει να πετυχαίνει καλούς βαθμούς στο σχολείο και μάλιστα μόλις που κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο με τους ‘απαραίτητους’ βαθμούς στο πρώτο τρίμηνο… Μόλις έφτασε στη Barra Grande όμως, όλα πήγαν όπως τα ήθελε. Κέρδισε τέσσερις σειρές τις πρώτες δύο ημέρες κι έτσι κάποια λάθη και μπλεξίματα τις επόμενες μέρες δεν ήταν καταστροφικά, παρόλο τον συναγωνισμό. ‘Με τόσο απόμακρη τοποθεσία, δεν περίμενα ότι θα έχει πολλές συμμετοχές. Όμως τελικά όλοι ήταν εδώ και επιπλέον συμμετείχαν και αρκετοί καλοί ντόπιοι, όπως ο ‘Μανώλης’ που ήρθε δεύτερος.
Ο Μανώλης είναι ο Manoel Soares Dos Santos Neto από τη Βόρεια Βραζιλία. Αναδείχθηκε μέσα από το πρόγραμμα της κλάσης kiteboarding της Βραζιλίας (ABK), διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος. Ενθουσιασμένος ο Augusto Sampaio, πρόεδρος της ΑΒΚ, είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να οργανώσει το πρωτάθλημα αλλά το να φιλοξενεί τους καλύτερους νέους του κόσμου σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση και να καμαρώνει τα ‘δικά του’ παιδιά που ποτέ δε θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο, άξιζε όλους τους κόπους και τις αγωνίες. Όσο για το αργυρό μετάλλιο του Manolo… ‘ζω το όνειρο’!
Ο Augusto είναι η καρδιά του ΑΒΚ που οργανώνει πολλούς αγώνες κάθε χρόνο και ενώ έχουν εκατοντάδες συμμετοχές τα παιδιά προπονούνται με πολύ περιορισμένες υποδομές και με ανύπαρκτη υποστήριξη από την κυβέρνηση και από την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας της Βραζιλίας CBV. Ευελπιστεί ότι τα αποτελέσματα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της CBV και φαίνεται ότι οι ευχές του θα εισακουστούν.
Ο Walter Boddener, υπεύθυνος για τις διοργανώσεις και για τα προγράμματα νέων της CBV ήταν παρών στο πρωτάθλημα και μάλιστα είχε καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του συναγωνισμού αλλά και από τις επιδόσεις των Βραζιλιάνων αθλητών. «Έχουμε πολλά νέα ταλέντα και καταφέραμε ένα ανέλπιστο αργυρό μετάλλιο. Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!» Παραδέχεται ότι το kiteboarding είναι πολύ ‘προχωρημένο’ για τη συντηρητική βραζιλιάνικη ιστιοπλοϊκή κοινότητα αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει υποστήριξη στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας και ελπίζει να δει Βραζιλιάνους αθλητές στην Αργεντινή.

[ΣΗΜ: Δύο εβδομάδες αργότερα η Βραζιλία δήλωσε συμμετοχή στην πρόκριση για την αμερικανική ήπειρο με πλήρη ομάδα, υποστηριζόμενη από την CBV]

Η Αργεντινή, ως διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του 2018 (ΥΟG) έχει αυτόματα μία συμμετοχή στα αγόρια και μία στα κορίτσια αλλά θέλει περισσότερα από την απλή συμμετοχή. Το kiteboarding είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα και προσελκύει αθλητές όλων των ηλικιών. Η κλάση kiteboarding της χώρας συνεργάζεται στενά με την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους ΥΟG ως όχημα που θα φέρει περισσότερους νέους κοντά στον αθλητισμό. Ο Mario Sampaolesi, προπονητής της ομάδας της Αργεντινής λέει ότι ‘το kiteboarding είναι συναρπαστικό, είναι νεανικό, είναι κουλ! Έχουμε πολλές παραλίες στην Αργεντινή ιδανικές και το άθλημα είναι για όλους. Είναι οικονομικό, εύκολο να το μάθει κανείς και να διασκεδάζει στο νερό… είναι το τέλειο εργαλείο για να φέρουμε κόσμο κοντά στον αθλητισμό γενικότερα.’ Ο πρωταρχικός μας στόχος, λέει ο Mario, είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν.
Στην άλλη άκρη του κόσμου οι Ταϊλανδοί εργάζονται επίσης σκληρά. Με την ασιατική πρόκριση για τους ΥΟG στην Ταϊλάνδη τον Μάρτιο, μόνο ο Sarun Rupchom, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο, και η Nichanan Rodthong ταξίδεψαν μέχρι τη Barra Grande αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη στην Ταϊλάνδη. Για τους ίδιους λόγους με την Αργεντινή το kiteboarding γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία και ο Narapichit ‘Yo’ Pudla, ο προπονητής της Αργεντινής, περιμένει ότι θα είναι πολλές οι χώρες που θα διεκδικήσουν μια θέση στους ΥΟG.
Η Ευρώπη λογικά θα έχει τη δυσκολότερη πρόκριση με πολλούς καλούς αθλητές από πολλές χώρες. Ο καλύτερος Ευρωπαίος στο παγκόσμιο, ο Victor Bachichet που είναι και ο πρωταθλητής Ευρώπης ήρθε τρίτος στη Barra Grande. «Ήταν σούπερ πρωτάθλημα με πολύ αέρα και πολλά πεσίματα και μπερδέματα. Θα αρχίσω να αγωνίζομαι με σταθερές μπότες, ήταν πολύ δύσκολο να κρατώ τα πόδια μου στις δέστρες!» Τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για την ευρωπαϊκή πρόκριση στο Μαρόκο και να εξασφαλίσει την πρόκριση για τη Γαλλία αλλά θα πρέπει να είναι και ο καλύτερος Γάλλος. Δύσκολος στόχος καθώς έχει να αντιμετωπίσει τον Benoit Gomez και τον Anthony Picard που ακολουθούν από κοντά, τερματίζοντας τέταρτος και πέμπτος. Σίγουρα σκληρός εσωτερικός συναγωνισμός στη χώρα που φαίνεται να μονοπωλεί όλες τις μορφές των αγώνων kiteboarding.
H Γαλλία είχε την καλύτερη ομαδική εμφάνιση και στα κορίτσια όπου τρεις Γαλλίδες τερμάτισαν στις έξι πρώτες θέσεις, με καλύτερη εμφάνιση της Lola Ulrich που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Η Lola διασκέδασε πολύ στη διοργάνωση, που ήταν πρόκληση τόσο σωματική όσο και πνευματική. Σκοπεύει να προετοιμαστεί για να διεκδικήσει την πρόκριση για τον εαυτό της αλλά και για τη χώρα της στους ΥΟG. ‘Είναι ένα όνειρο αλλά ξαφνικά έχει αρχίσει να πλησιάζει γρήγορα!’
Για να πραγματοποιήσει το όνειρό της θα πρέπει να κερδίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, τη Nina Font Castells από την Ισπανία που ήρθε τρίτη στη Barra Grande αλλά και τη δυνατή ομάδα της Ιταλίας με πολλά κορίτσια, με κορυφαία την ασταμάτητη Sofia Tomasoni που δεν πίστευε ότι κέρδισε! ‘Όταν φτάσαμε στη Barra Grande δεν περίμενα ότι θα έρθω πρώτη αλλά… είχε δυνατό αέρα, έγιναν πολλές κούρσες… και ήρθα πρώτη στις περισσότερες!’
Φαίνεται να αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι έχει πιθανότητες να συμμετάσχει στους ΥΟG και σκοπεύει να δουλέψει για να εξασφαλίσει την πρόκριση. «Αν καταφέρω να προκριθώ θα αρχίσω να σκέφτομαι τους ΥΟG. Βήμα βήμα».
Ο Markus Schwendtner, CEO της παγκόσμιας κλάσης kiteboarding (IKA) και πρόεδρος των αγώνων ήταν χαρούμενος στο τέλος των αγώνων. Η Barra Grande έδωσε τέλειες συνθήκες ενώ η ABK η CBV διοργάνωσαν ένα άψογο πρωτάθλημα στη θάλασσα και τη στεριά. 180 εκκινήσεις, 230 ποινές από τους διαιτητές και πάνω από 200 διασώσεις σε πέντε μέρες αγώνων. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που κάνει η ΑΒΚ στη βάση του αθλήματος και τις επιδόσεις των Βραζιλιάνων αθλητών και θα ήθελε να επιστρέψει στη Βραζιλία. Προς το παρόν, η ΙΚΑ θα αφοσιωθεί στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων πρόκρισης για τους ΥΟG. Ο κατάλογος των θέσεων που κάθε χώρα δικαιούται στις προκρίσεις έχει δημοσιευτεί και η πρώτη διοργάνωση είναι τον Ιανουάριο του 2018!
Η επόμενη πρόκληση για τον Κάμερον, όπως και για πολλούς από τους αθλητές που συμμετείχαν στο παγκόσμιο, είναι να εξασφαλίσουν μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Δε θα είναι εύκολο αφού πολλές χώρες θα διεκδικήσουν ελάχιστες θέσεις. Ο Κάμερον έχει πολλές πιθανότητες όχι μόνο να προκριθεί αλλά και να διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο. Είναι δυστυχώς απίθανο η Ελλάδα να είναι παρούσα στο αγώνισμα του TT:R στην Αργεντινή αλλά σίγουρα ο Κάμερον θα μας κάνει περήφανους, ακόμη κι αν αγωνίζεται με τα χρώματα της Αμερικής. Ούτως η άλλως, μαζί με τον μπαμπά του Δημήτρη είναι γνωστοί ως ‘οι Έλληνες’.

Αποτελέσματα Κορίτσια
1. Sofia Tomasoni – Ιταλία
2. Lola Ulrich – Γαλλία
3. Nina Font Castells – Ισπανία

Αποτελέσματα Αγόρια
1. Cameron Maramenides – ΗΠΑ
2. Manoel Soares Dos Santos Neto – Βραζιλία
3. Victor Bachichet – Γαλλία

Αγώνες πρόκρισης YOG
Βόρειος και Νότιος Αμερική:
Άγιος Δομίνικος, 15-20 Ιανουαρίου 2018
Ευρώπη και Αφρική:
Μαρόκο, 20-25 Φεβρουαρίου 2018
Ασία και Ωκεανία:
Ταϊλάνδη, 13-18 Μαρτίου 2018
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018:
Κίνα, 2-8 Μαΐου 2018

Η Μαρίνα Ψυχογυιού είναι μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2010, μέλος της ομάδας κανόνων kiteboarding και ιστιοσανίδας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και βασικό στέλεχος αγώνων της ΙΚΑ από το 2016.
Previous Post Next Post