Θάλασσα στο κέντρο της Αθήνας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Η τοιχογραφία στην οδό Μιχαλακοπούλου 145 φέρνει τη θάλασσα µέσα στην πόλη, δίπλα στους πολίτες και την καθηµερινότητά τους, µε σκοπό να τους ταξιδέψει, να τους εµπνεύσει κα να τους καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση για την προστασία των θαλασσών.

Πρόκειται για µια πρωτότυπη συνεργασία της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA µε τις εταιρείες-µέλη της, τις Environmental Protection Engineering S.A. και ERMA FIRST, µε στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για την προστασία των θαλασσών και την υποστήριξη των 17 Στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών, µε έµφαση στον Στόχο 14 “Ζωή στο Νερό”.

Η άνοδος της θερµοκρασίας, η άνοδος της στάθµης και η οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων είναι µερικές από τις σοβαρές ενδείξεις του κινδύνου που αντιµετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήµατα, όπως και η ζωή των ανθρώπων. Ειδικότερα η Μεσόγειος θάλασσα που αποτελεί και hotspot βιοποικιλότητας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην κλιµατική αλλαγή. Το πόσιµο νερό, µεγάλο µέρος της τροφής µας και φυσικά του οξυγόνου που αναπνέουµε µας τα παρέχουν οι ωκεανοί, την ίδια ώρα που απορροφούν το 90% της επιπλέον θερµότητας και το 30% του επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Κι όµως, οι ωκεανοί και οι πολύτιµες υπηρεσίες που µας προσφέρουν υποβαθµίζονται από το ίδιο τον άνθρωπο λόγω της ρύπανσης, της υπεραλίευσης ή λαθραίας και άναρχης αλιείας και της καταστροφής παράκτιων ή βενθικών βιοτόπων.

Η Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, αναφέρει ότι «από όποια άποψη και όψη δούµε τη HELMEPA, θα βρούµε θάλασσα, και έναν ενεργό θεµατοφύλακα, 40 χρόνια στην πρώτη γραµµή, για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη βιώσιµη ανάπτυξη. Αυτή η όµορφη θαλασσο-τοιχογραφία, στο κέντρο της πόλης, που δηµιούργησε ο Έλληνας καλλιτέχνης Atek, µας γεµίζει συναισθήµατα ξεγνοιασιάς και µας κινητοποιεί να αναλάβουµε δράση για να σώσουµε τις θάλασσές µας. Γιατί η θάλασσα είναι ζωή, κυριολεκτικά».

Η Ελένη Πολυχρονοπούλου, Διευθύντρια Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης της ERMA FIRST και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της EPE, δήλωσε: «Η ERMA FIRST και η EPE ενδιαφέρονται βαθιά για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανταπόδοση. Αυτό το εκπληκτικό έργο τέχνης είναι το αποτέλεσµα µιας τεράστιας προσπάθειας συνεργασίας µεταξύ φίλων και συνεργατών µας. Ελπίζουµε οι κάτοικοι της περιοχής και η ευρύτερη κοινότητα να το απολαύσουν και να εµπνευστούν για την ενεργή προστασία του περιβάλλοντος και των ωκεανών. Ο απώτερος στόχος µας είναι η προληπτική δράση από όλες τις πλευρές και τα απτά αποτελέσµατα, που επιτρέπουν ένα βιώσιµο µέλλον για την επόµενη γενιά».

Η δηµιουργία τοιχογραφίας αποτελεί µία από τις 40 εµβληµατικές δράσεις που υλοποιεί η HELMEPA φέτος στο πλαίσιο του εορτασµού 40 χρόνων από την ίδρυσή της (1982), µε σκοπό να διαδώσει το µήνυµα ότι «Η θάλασσα είναι ζωή. Μπορούµε να τη σώσουµε».

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post