Νέα δωρεάν εφαρμογή για όλους κατά της θαλάσσιας ρύπανσης

Διαθέσιµη σε όλους είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρµογή SEAtizens Watch για tablet ή/και κινητά τηλέφωνα (Android και iOS) µε σκοπό να ενισχυθεί η συγκέντρωση πολύτιµων πληροφοριών για θαλάσσια είδη ή ορατές µορφές ρύπανσης µέσω λήψης φωτογραφιών, είτε από την ακτή είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού µε κάποιο πλωτό µέσο. Πρόκειται για µια εφαρµογή που προάγει και διευκολύνει παράλληλα την Επιστήµη των Πολιτών (Citizen Science) καθώς προσφέρει τη δυνατότητα συνεισφοράς σε µια συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης δεδοµένων µε πιθανή επιστηµονική αξία, εύκολα και απλά.

Η εφαρµογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος “SEA GUARDIANS – Εκπαιδεύοντας τους Φύλακες της Θάλασσας” που χρηµατοδοτείται από το Πράσινο Ταµείο και υλοποιείται από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, την ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ και τον Οργανισµό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), µε επιστηµονικό αρωγό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τµήµατος Βιολογίας ΑΠΘ).

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράµµατος “SEA GUARDIANS”, 600 αλιείς, κυβερνήτες και πληρώµατα σκαφών αναψυχής, αξιωµατικοί Λιµενικού Σώµατος και Εµπορικού Ναυτικού, στελέχη διαχείρισης προστατευόµενων περιοχών και άλλων θεσµικών φορέων σε όλη την Ελλάδα εµπλούτισαν τις γνώσεις τους για το θαλάσσιο περιβάλλον, την πρόληψη της ρύπανσης και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Συγκεκριµένα, ο A’ κύκλος του προγράµµατος ολοκληρώθηκε µε επιτυχία µε τη διοργάνωση διαδικτυακών σεµιναρίων από εξειδικευµένους επιστήµονες σε τρεις θεµατικές ενότητες: Θαλάσσιο περιβάλλον – Η σηµασία και η λειτουργία του, Αλιεία και θαλάσσιο περιβάλλον και Αναψυχή εν πλω και θαλάσσιο περιβάλλον, αναδεικνύοντας θέµατα σχετικά µε την αλιευτική δραστηριότητα και τον θαλάσσιο τουρισµό για περαιτέρω διερεύνηση κατά τον Β’ κύκλο, που προβλέπει τη διοργάνωση σχετικών διαδικτυακών εργαστηρίων (φθινόπωρο 2022).

Περισσότερες πληροφορίες και το εκπαιδευτικό υλικό των σεµιναρίων µπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράµµατος
www.sea-guardians.gr

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post