Διαφορετικές καιρικές συνθήκες, ιστιοπλόους µε ολυµπιακά, παγκόσµια και ευρωπαϊκά µετάλλια και ιστιοπλόους που λατρεύουν την ανοιχτή θάλασσα τους αγώνες και τα κλασικά σκάφη, ανθρώπους που πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε καραβοσανίδι, µοναδικής κοµψότητας σκάφη και προσκοπικά λατίνια, ξύλινες κατασκευές ανυπολόγιστης αξίας και ταπεινά ψαροκάικα φτιαγµένα από καραβοµαραγκούς που µεταλαµπαδεύουν την τέχνη από γενιά σε γενιά. Όλα αυτά και πολλά ακόµη είχε ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών – Spetses Classic Yacht Regatta 2019 (SCYR) που διεξήχθη από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου µε διοργανωτή τον Ναυτικό Όµιλο Ελλάδος.

Στη θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τις Σπέτσες από τις ακτές της Πελοποννήσου, γνωστή ως µπογάζι, στήθηκε ο αγωνιστικός στίβος, και κλασικά σκάφη, παραδοσιακά σκάφη, παραδοσιακές και οικογενειακές λέµβοι και dinghies πήραν µέρος στη διοργάνωση. Αυτή τη χρονιά οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν να πραγµατοποιηθεί και αγωνιστικά ο γύρος του νησιού µε κλασικά σκάφη. «Όταν αγωνίζεσαι µε αυτά τα σκάφη το λιγότερο που έχει σηµασία είναι τα αποτελέσµατα. Πανέµορφα σκάφη και ιδιαίτερα στην ιστιοπλοΐα. Δεν είναι καθόλου εύκολα και απορώ µε τα παλαιά πληρώµατα πως κατάφερναν να παίρνουν µέρος σε δύσκολους αγώνες ή σε πολυήµερα ταξίδια», τόνισε ο Γιάννης Μιτάκης, κυβερνήτης του “Glaramara”. Στο σκάφος που κατασκευάστηκε στη µεταπολεµική Αγγλία, ανάµεσα στο πλήρωµά του ήταν και οι ‘χάλκινοι’ Ολυµπιονίκες µας Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, ο παλαιός πρωταθλητής τριγώνου, µε διακρίσεις στην ανοικτή θάλασσα, Γιάννης Απειρανθίτης κ.α.

Spetses Classic Yacht Regatta 2019 © Nikos Alevromytis/ AleN Photography

Για τρίτη χρονιά πρώτευσε στην κατηγορία του (Conteporary Classic) ο “Αετός” του Νίκου Σινούρη. Με τον έµπειρο ιστιοπλόο ανοικτής θάλασσας Σίµο Καµπουρίδη στο τιµόνι, ο “Αετός” πέταξε στην πρώτη θέση. «Ο ανταγωνισµός στην κατηγορία µας ήταν µεγάλος και αυτή η πρωτιά µάς γεµίζει χαρά», υπογράµµισε ο κ. Καµπουρίδης. Πρωτιά πήρε και άλλο ένα µέλος της οικογένειας Καµπουρίδη, ο Παναγιώτης Καµπουρίδης, ο οποίος αγωνίστηκε µε το “Lizza” (κλασικά Β΄).

Την παράσταση έκλεψε και το σκάφος “Χρυσιής” µε το αµιγώς γυναικείο πλήρωµα. Τιµονιέρο το σκάφος είχε τη ‘χάλκινη’ ολυµπιονίκη Σοφία Παπαδοπούλου και δίπλα της η καλή της φίλη και συναθλήτρια στο σκάφος που έφερε το χάλκινο µετάλλιο από τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η Βιργινία Κραβαριώτη. Το “Χρυσιής” είχε το πλήρωµα µε την πιο ωραία εµφάνιση, σύµφωνα µε την επιτροπή.

Στον ίδιο στίβο, όµως, υπήρχε και η µεγάλη καπετάνισσα της ελληνικής αγωνιστικής ιστιοπλοΐας η Σοφία Μπεκατώρου. Μόνο που δε βρισκόταν σε κάποιο παραδοσιακό σκαρί αλλά σε ένα υπερσύγχρονο σκάφος, το φόρµουλα της ολυµπιακής ιστιοπλοΐας, το “Nacra 17”. Το τελευταίας τεχνολογίας σκάφος δηµιουργούσε µία εντυπωσιακή αντίθεση µε τα κλασικά και ο θεατής µπορούσε να συγκρίνει και να δει την εξέλιξη της ιστιοπλοΐας κατά τον τελευταίο αιώνα. Φυσικά η ‘χρυσή’ ολυµπιονίκης του 2004 και ‘χάλκινη’ του 2008 δεν έπαιρνε µέρος στον αγώνα. Μαζί µε τον παρτενέρ της Μιχάλη Πατενιώτη ταξίδεψαν το σκάφος από τον Σαρωνικό στις Σπέτσες µε στόχο να µυήσουν τους θεατές στις ιδιαιτερότητες του σκάφους µε το οποίο θα διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυµπιακούς του Τόκιο. Μάλιστα, όσοι επιθυµούσαν είχαν την ευκαιρία να κάνουν ιστιοπλοΐα δίπλα από τους δύο πρωταθλητές.

Spetses Classic Yacht Regatta 2019 © Nikos Alevromytis/ AleN Photography

Πολυπληθής ήταν για ακόµα µία φορά η παρουσία των Ναυτοπροσκόπων, οι οποίοι µε τις στολές τους και την αγάπη τους για το υγρό στοιχείο έδωσαν το δικό τους στίγµα στους αγώνες.

Τα αποτελέσµατα κατά θέση, σκάφος, κυβερνήτης:

Κλασικά Α’

 1. Larne, Α. Κέδρος
 2. Cassiopeia, Ι. Καλλίας – K. Khevenhuller
 3. Glaramara, Ι. Μιτάκης

Κλασικά Β’

 1. Lizza, Σ. Παπαγιαννόπουλος
 2. Navisa, Ν. Φ. Λυκιαρδόπουλος
 3. Josephine, B. Lievsay

Spirit Of Tradition

Spetses Classic Yacht Regatta 2019 © Nikos Alevromytis/ AleN Photography
 1. Baccara, N. Larrey
 2. Sultana, R. Radway
 3. Gulliver of Southampton, M. Binnie

Conteporary Classic

Spetses Classic Yacht Regatta 2019 © Nikos Alevromytis/ AleN Photography
 1. Aetos, Ν. Σινούρης
 2. Isabella, T. Σοφικίτου
 3. Stiletto, S. Yeates

Λατίνια Κατηγορία 1’

 1. Νηριής, Ε. Δήµου
 2. Φρόσω, Α. Βαµβακά
 3. Χρυσοπηγή, Π. Χασάπης

Λατίνια Κατηγορία 2’

Spetses Classic Yacht Regatta 2019 © Nikos Alevromytis/ AleN Photography
 1. Μελισσάκι, Ε. Καφετζιδάκης
 2. Τελευταίος, Α. Αραπάκης – Α. Κιρκής
 3. Χελιδών, Α. Εξαδάκτυλος

Οικογενειακές Λέµβοι

 1. Άγιος Γρηγόριος, Α. Μακρής
 2. Schakel, N. Bakker
 3. ΑΛΣ, Π. Καραµικές – Δ. Φατσιάδης

Παραδοσιακά Σκάφη 1’

 1. Βίκινγκ, Μ. Στασινόπουλος
 2. Αίθρα, Δ. Φωκιανός
 3. Αλκυόνη, Ι. Μαρκιανός Δανιόλος

Παραδοσιακά Σκάφη 2’

 1. Στρατή, Σ. Ανδρεάδης
 2. Άγιος Γεώργης, Π. / Α. Μαθιός
 3. Αλκµήνη, Ν. Καρακώστας / Χ. Καρύδης
Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post