Έλληνες αθλητές, εθελοντές στους Special Olympics του Abu Dhabi

Την περίοδο από 14 έως 21 του περασµένου Μαρτίου διεξήχθησαν οι Παγκόσµιοι Αγώνες Special Olympics που συµπεριελάµβαναν και το αγώνισµα της ιστιοπλοΐας. Έφηβοι αθλητές από όλον τον κόσµο παραβρέθηκαν στο Abu Dhabi το πρωί της Πέµπτης 14/3 για την έναρξη της διοργάνωσης. Αθλητές από όλο τον κόσµο, µαζί τους και Έλληνες νέοι παραβρέθηκαν εκεί για να προσφέρουν εθελοντικά στη διοργάνωση. Η ελληνική αποστολή ιδιαίτερα δυναµική, άφησε το στίγµα της και σε άλλη µια σηµαντική διοργάνωση. Είχαµε την ιδιαίτερη τιµή να µιλήσουµε µε έναν Έλληνα αθλητή και εθελοντή της διοργάνωσης, τον Σταύρο Μπουγιούρη.

Σταύρο, θα ήθελα να µου πεις λίγα πράγµατα για τη διοργάνωση και γιατί πιστεύεις ότι ξεχωρίζει:

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι η συγκεκριµένη διοργάνωση είναι µια από τις πιο καλοστηµένες και προσεγµένες διοργανώσεις που έχω βρεθεί ποτέ λόγω της περίπτωσης αυτής. Η συγκεκριµένη χώρα είχε όλες τις προδιαγραφές και τα εφόδια ώστε να το πετύχει αφού ξεχώρισε σε πολλούς τοµείς. Θα τη θεωρούσα ξεχωριστή διότι είναι µια απόδειξη πως αυτά τα παιδιά έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν στον αθλητισµό που είναι πολύ βασικό και υπό άλλες συνθήκες θα ένιωθαν περιθωριοποιηµένα από την υπόλοιπη κοινωνία.

Γιατί πιστεύεις πως είναι σηµαντικό νέοι άνθρωποι να προσφέρουν εθελοντικό έργο στον χώρο του αθλητισµού;

Προσωπικά πιστεύω πως είναι σηµαντικό αθλητές της ηλικίας µας να αξιοποιούν δηµιουργικά και εθελοντικά τον ελεύθερο τους χρόνο προσφέροντας στον συνάνθρωπο, βλέποντας έναν διαφορετικό κόσµο µε περισσότερες δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Επίσης, νιώθεις ικανοποίηση για τη συµβολή σου στην επίτευξη των στόχων αυτών των παιδιών καθώς τα βλέπεις να ξεπερνούν τον εαυτό τους και συνειδητοποιείς ότι ο αθλητισµός και το πάθος για κάτι ενώνει τους ανθρώπους παρά τις νοητικές, ψυχικές και πνευµατικές ικανότητες.

Πως είναι να συνεργάζεσαι µε διαφορετικούς αθλητές που µοιράζεστε το ίδιο πάθος για το άθληµα. Πως νιώθεις όταν βλέπεις άτοµα µε σωµατικά όχι τις ίδιες ικανότητες µε σένα να κατακτούν πολύ ψηλούς στόχους στη θάλασσα;

Το συγκεκριµένο έργο είναι πολύ δύσκολο. Απαιτεί τεράστια επιµονή, υποµονή, θάρρος κατανόηση αλλά πάνω από όλα αγάπη για τον συνάνθρωπο και το διαφορετικό. Είναι µια απίστευτη εµπειρία που σε κάνει να συνειδητοποιείς, τη δύναµη και το κουράγιο που κρύβει κάθε άνθρωπος µέσα του και πόσο σηµαντικό είναι για αυτούς η στήριξη του περιβάλλοντός τους. Οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι το πως θα καταφέρεις να επικοινωνήσεις και να καθοδηγήσεις τα παιδιά και να τους δείξεις πραγµατικά τι µπορούν να καταφέρουν και πόσο µακριά µπορούν να φτάσουν. Στο τέλος της µέρας όταν βλέπεις το χαµόγελό τους ξεχνάς όλες τις δυσκολίες και τα εµπόδια και δεν µπορείς πάρα να χαρείς µαζί τους.

Σε µια διοργάνωση τέτοιας δυναµικής, σε ποιά κοµµάτια απαιτείται περισσότερη βοήθεια από εσάς τους εθελοντές;

Λοιπόν, αρχικά πιστεύω πως ειδικά το δικό µας άθληµα έχει περισσότερες δυσκολίες από τα υπόλοιπα, ακριβώς γιατί δεν είχαν όλα τα αθλήµατα βοήθεια από εθελοντές. Αυτό δείχνει τις δυσκολίες που πρέπει να αντιµετωπίσουν ενωµένοι αφού εκτός από τους αντιπάλους είναι και οι καιρικές συνθήκες που µπορεί να φέρουν σε κίνδυνο αυτά τα παιδιά, έτσι η ευθύνη είναι πολύ µεγάλη. Ο ρόλος µας είναι να συµβουλεύουµε τα παιδιά στο κοµµάτι της τακτικής που είναι το πιο βασικό. Εµείς δεν είµαστε οι καπετάνιοι του σκάφους οπότε τα παιδιά είναι υπεύθυνα για τη σωστή πορεία πάντα µε δικές µας συµβουλές και προτροπές κάνοντας λιγάκι πιο εύκολο το έργο τους.

Τι πιστεύεις πως κερδίζει ένας άνθρωπος προσφέροντας εθελοντικά σε παιδιά µε συγκεκριµένες ιδιαιτερότητες, πως είναι η συναναστροφή µε αυτά τα παιδιά;

Εκτός το ότι είναι µια εµπειρία που λίγοι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν, εµείς οι εθελοντές κερδίζουµε την αγάπη των παιδιών αυτών αφού δένονται µε µας µε αποτέλεσµά να πετύχουν τους στόχους τους. Ακόµα, κερδίζουµε την προσωπική ικανοποίηση ο καθένας ξεχωριστά ξεπερνώντας τις δικές µας δυσκολίες να συνεργαστούµε µε διαφορετικούς ανθρώπους µε πολύ περιορισµένες ικανότητες αφού είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβει κανείς πως κάποια πολύ απλά πράγµατα για εµάς είναι πολύ δύσκολα για αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να σε ολοκληρώνει σαν προσωπικότητα που µετράει πολύ στη ζωή σου και στην επαγγελµατική σου πορεία.

Πως ένιωσες όταν ταξίδευες µε το πλήρωµα σου στη θάλασσα; Πως θα περιέγραφες τη σχέση που χτίζεις σαν εθελοντής-αθλητής;

Ένιωθα τροµερή υπευθυνότητα, αγωνία, υπερηφάνεια και οι σχέσεις εξελίσσονται σε αδελφικές. Μάθαµε ο ένας να στηρίζει τον άλλον, να παίρνει δύναµη ο ένας από τον άλλον και να µαθαίνουµε από τα λάθη µας αποδεχόµενοι το διαφορετικό. Η προσαρµογή αρχικά είναι δύσκολη αλλά σιγά σιγά µε υποµονή γίνονται όλα πιο εύκολα.

Θα ήθελα τώρα να µου πεις και περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα, δηλαδή µε τι σκάφη τρέχατε; Πως ήταν ο στίβος;

Στη συγκεκριµένη κατηγορία είχαµε τα σκάφη LASER Bahia, τα οποία αποτελούνται από φλόκο και µαΐστρα και χρειάζονται δύο άτοµα. Τη θέση του πληρώµατος τη χειριζόµαστε εµείς οι εθελοντές και καπετάνιοι είναι τα παιδιά.

Η εκκίνηση είναι ίδια όπως σε όλες τις κατηγορίες της ιστιοπλοΐας µε διαφορά ότι ο συγκεκριµένος στίβος τριγώνου είναι πιο µικρός. Οι αγώνες ξεκίνησαν 14 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν στις 20 του ίδιου µήνα. Μέσα σε αυτή την περίοδο υπήρχαν τρείς µέρες ξεκούρασης. Κάθε αγωνιστική µέρα αποτελούνταν από τέσσερις κούρσες, δύο το πρωί και µετά ένα διάλειµµα για µεσηµεριανό φαγητό και ξεκούραση και δύο το απόγευµα.

Τέλος θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και πάλι για τον χρόνο σου. Όµως για το τέλος θα ήθελα να µου πεις πως εσύ σαν αθλητής µεγάλης δυναµικής για την Ελλάδα στην ιστιοπλοΐα και πολλαπλών διακρίσεων πως θα περιέγραφες τη διοργάνωση αυτή, συναισθηµατικά τι σου προκαλεί;

Στην αρχή πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν δύσκολο για µένα να προσαρµοστώ σε αυτές τις συνθήκες. Σε µια εθνική αποστολή 90 ατόµων, αν υπολογίσεις πως οι εθελοντές και οι προπονητές ήταν περίπου 15 άτοµα, εγώ ένιωθα διαφορετικός από τους άλλους. Σιγά σιγά όµως αυτό άλλαξε µε τη βοήθεια βέβαια των παιδιών αυτών που ήταν πολύ φιλικά προς εµάς. Πάντα χαµογελαστά, γεµάτα χαρά και υπερηφάνεια δίνοντας µας αγάπη και χαρά αν και µόλις είχαµε γνωριστεί µαζί τους. Η πραγµατική χαρά για µένα δεν ήταν το µετάλλιο αλλά το χαµόγελο και η ευτυχία όλων των παιδιών όταν ήρθε το τέλος των αγώνων ήταν πραγµατική επιτυχία για εµάς που βοηθήσαµε στη διεξαγωγή και την επιτυχία τους. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προπονητές Τζώρτζη Κεφαλλονίτη και Κώστα Ασβεστάρη για τη στήριξή τους και τη µοναδική αυτή εµπειρία.

Λίγα λόγια για τον ΣΤΑΥΡΟ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗ
Ο Σταύρος Μπουγιούρης είναι αθλητής ιστιοπλοΐας στον Ν.Ο.Καλαμακίου. Ξεκίνησε στα πέντε του χρόνια κατακτώντας μέχρι σήμερα πολλά πρωταθλήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει προπονηθεί από μεγάλους και γνωστούς προπονητές του χώρου και έχει διακριθεί σε Optimist και Laser.

Ο Ιάσων Ραΐσης Δημητρακόπουλος, έχει γεννηθεί στην Αθήνα στις 15 Νοέμβριου του 2001. Είναι απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, και φοιτά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και στου New York College στο τμήμα Επικοινωνίας. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από όπου πέρασε από την κατηγορία optimist και συμμετείχε σε διάφορους αγώνες. Στο μέλλον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την Φωτογραφία και την Επικοινωνία. Τέλος, έχει τη δική του φωτογραφική σελίδα και εργάζεται παράλληλα στη Paralos Events & Design ως Communication & Social Media Manager.
Previous Post Next Post