Ανακαλύψτε 5 λιμάνια της Εύβοιας με την EVIA ISLAND REGATTA 2019

Γνωρίζοντας ότι το νησί της Εύβοιας είναι ιδανικός προορισµός για ιστιοπλοΐα κρουαζιέρας και θέλοντας να αναδείξουµε ότι παράλληλα διαθέτει και αξιόλογο αγωνιστικό στίβο, αποφασίσαµε σε δύσκολα αλλά και όµορφα προκλητικά χρόνια να διοργανώσουµε για πρώτη χρονιά τον αγώνα µε όνοµα ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ-EVIA ISLAND REGATTA 2019.

Ο αγώνας συνδιοργανώνεται από το Επιµελητήριο Ευβοίας το Σ.Α.Μ.Ε.Ε. την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος τον Ο.Λ.Ν.Ε. τον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο Χαλκίδας τον Ναυτικό Όµιλο Λίµνης και τον Ναυτικό Όµιλο Διαύλου Ωρεών. Όλοι ελπίζουµε ο νέος αυτός αγώνας να αγκαλιαστεί από τους Έλληνες και όχι µόνο ιστιοπλόους ώστε να γίνει ετήσιος θεσµός µε διαφορετικές διαδροµές κάθε χρόνο.

Ο φετινός πρώτος αγώνας θα έχει ιστιοδροµίες συνολικής απόστασης περίπου 120 ν.µ. και µια θαλασσοπορία περίπου 38 ν.µ. Θα εκκινήσει από το λιµάνι της Χαλκίδας και θα επισκεφτεί λιµάνια της Βόρειας Εύβοιας. Έτσι στις 3 Αυγούστου θα έχουµε τη συγκέντρωση κυβερνητών και πληρωµάτων όπως και την τελετή έναρξης µε δεξίωση στη Χαλκίδα, στις 4 Αυγούστου θα διεξαχθεί η 1η ιστιοδροµία Χαλκίδα-Λίµνη, την επόµενη 5 Αυγούστου έχουµε ελεύθερη θαλασσοπορία Λίµνη-Ωρεούς. Στις 6 Αυγούστου στον στίβο έξω από το λιµάνι των Ωρεών θα διεξαχθεί η 2η ιστιοδροµία ελεγχόµενου στίβου. Η 3η ιστιοδροµία θα γίνει στις 8 Αυγούστου µε διαδροµή Ωρεοί-Ψαροπούλι, και η στις 9 Αυγούστου µε εκκίνηση από το Ψαροπούλι και τερµατισµό Ιστιοδροµίας αλλά και του αγώνα στο λιµάνι της Κύµης όπου την επόµενη ηµέρα θα γίνουν οι απονοµές και η τελετή λήξης.

Σε όλα τα λιµάνια προορισµούς του αγώνα θα διοργανωθούν απονοµές τως ιστιοδροµιών αλλά και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις µια εκδροµή και παρουσίαση τοπικών προϊόντων. Επίσης για τους κυβερνήτες και τα πληρώµατα θα οργανωθούν γεύµατα και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σε κάθε λιµάνι ώστε να συνδυαστεί ο αγώνας µε µια πιο χαλαρή διάθεση διακοπών.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του αγώνα www.eviaregatta.gr και στη σελίδα Νήσος Εύβοια Regatta στο facebook.

Πρόγραµµα Αγώνα

Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Αυγούστου

Εγγραφές και επιθεωρήσεις σκαφών στον χώρο του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Χαλκίδας.

Σάββατο 3 Αυγούστου

Συγκέντρωση Κυβερνητών στο Επιµελητήριο.

Υποδοχή πληρωµάτων και τελετή έναρξης στα “Αστέρια”.

Κυριακή 4 Αυγούστου

1η Offshore Ιστιοδροµία Χαλκίδα-Λίµνη.

Τοπική γιορτή και απονοµές 1ης Ιστιοδροµίας.

Δευτέρα 5 Αυγούστου

Ελεύθερη πλεύση προς το λιµάνι των Ωρεών Ελεύθερη µέρα.

Τρίτη 6 Αυγούστου

2η Coastal Ιστιοδροµία ή Windward-Leeward Απονοµές 2ης Ιστιοδροµίας και Τοπική γιορτή.

Τετάρτη 7 Αυγούστου

Ελεύθερη µέρα, Εκδροµή στον Όσιο Δαυίδ, τους καταρράκτες Δρυµώνα και απογευµατινό Beach Party.

Πέµπτη 8 Αυγούστου

3η Offshore Ιστιοδροµία Ωρεοί – Ψαροπούλι Απονοµές και τοπική γιορτή.

Παρασκευή 9 Αυγούστου

4η Offshore Ιστιοδροµία Ψαροπούλι – Κύµη.

Σάββατο 10 Αυγούστου

Απονοµές επάθλων και τελετή λήξης.

Σταθµοί

Χαλκίδα

«Στα σβηστά και στ’ αµίληγα να πηγαίνω. Θα τρέµει η Χαλκίδα – κατάρατη- ένα µάτσο πληγές, ήσαν χρώµα τα σπίτια της, ζουγραφιές οι ανέµοι και οι δρόµοι µπογιές!», έγραφε ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίµπας περιγράφοντάς την πόλη µε την οποία ταυτίστηκε, την πόλη στην οποία έζησε και πέθανε. Αυτή είναι η Χαλκίδα, µια πόλη που πατά «σε δύο βάρκες», από τη µία στην Εύβοια δίπλα στον σιδηροδροµικό σταθµό και την ‘καινούρια’ να στέκει µεγαλοπρεπής κι από την άλλη στη Στερεά, εξαπλώνεται κι από τις δύο πλευρές του πορθµού του Ευρίπου. Έτσι, µε τα περίφηµα «τρελά νερά» του να τη χωρίζουν στα δύο και δύο γέφυρες να την ενώνουν ξανά, τη γραφική παλιά γέφυρα κι εντυπωσιακή, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η πόλη αποτελεί αγαπηµένο προορισµό για τους πάντες. Από εκείνους που θα τη χρησιµοποιήσουν ως αφετηρία για εξορµήσεις σε όλη την υπέροχη Εύβοια µέχρι εκείνους που θα αρκεστούν στα γνωστά της µέρη για έναν καφέ.

Ωρεοί

Ωρεοί, είναι ένα από τα περισσότερο γνωστά παραλιακά χωριά στη δυτική ακτογραµµή της βόρειας Εύβοιας. Η ιστορία του µας πηγαίνει στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας, το 447 π.χ., τότε που ήταν µια αποικιοκρατική πόλη 2000 κατοίκων από Αθηναίους πολίτες. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Ωρεοί παράλληλα µε την ανάπτυξη γνώρισαν και πολλούς κατακτητές. Σήµερα είναι ένα από τα πιο φηµισµένα τουριστικά θέρετρα στη Βόρεια Εύβοια, τόπος διακοπών και αποδράσεων για όλο τον χρόνο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες δέχεται πολλούς επισκέπτες. Σηµείο αναφοράς το λιµάνι όπου στον πεζόδροµο ο επισκέπτης εκτός από το περπάτηµα µπορεί στα καταστήµατα που υπάρχουν να απόλαυση καφέ η φαγητό, η ακόµη και το ποτό του δίπλα στη θάλασσα. Ξακουστά και γνωστά τα περίφηµα ουζερί των Ωρεών, για το τσίπουρο αλλά και για τους φρέσκους θαλασσινούς µεζέδες.

Λίµνη

Γραφική και γαλήνια, η Λίµνη είναι χτισµένη σε λόφο και ταυτόχρονα παραθαλάσσια, συνδυάζοντας το µπλε της θάλασσας µε το πράσινο της πλούσιας βλάστησης που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια και θυµίζοντας νησί. Το ναυτικό στοιχείο που αιωρείται στην κωµόπολη αυτή της Βόρειας Εύβοιας οφείλεται στη ζωή και όσα άφησαν πίσω τους οι παλιοί καπετάνιοι, Αιγαιοπελαγίτες καραβοκύρηδες µε τις οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα. Η αµφιθεατρική διάταξη της πόλης χαρίζει σε όλα τα σπίτια της και τις γωνιές της άπλετη θέα στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Η Λίµνη αποτελεί ωραίο προορισµό όλο τον χρόνο αλλά το καλοκαίρι πόλο έλξης αποτελεί η βοτσαλωτή παραλία της, που βρέχεται από τα νερά του Ευβοϊκού. Η άνετη διαµονή στην πόλη επιτρέπει εξορµήσεις σε όλη την πανέµορφη Βόρεια Εύβοια – αν και οι ατελείωτες στροφές είναι διασκεδαστικές για πολλούς και κουραστικές για άλλους. Σε κοντινή απόσταση πάντως βρίσκονται και οι άγνωστοι σε πολλούς καταρράκτες της Δρυµώνας.

Κύµη

Η µικρή όµορφη πολιτεία, που βλέπει το Αιγαίο Πέλαγος από την ανατολική ακτή της Εύβοιας! «Μπαλκόνι του Αιγαίου» έχει ονοµαστεί. Πόλη µε ζωντάνια, µε ιστορία και ναυτική παράδοση, γενέτειρα του µεγάλου Έλληνα γιατρού και ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου, δηµιουργού του σωτήριου για τις γυναίκες «τεστ Παπ». Λιµάνι και κέντρο µιας περιοχής που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, µε ωραίες παραλίες, αλλά και άγριες ακτές, µε παραδοσιακά χωριά και µονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινες πλαγιές µε συκιές και κερασιές, καστανιές και καρυδιές! Οι ορεινοί οικισµοί της Κύµης έχουν χαρακτηριστεί τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους!

Ψαροπούλι

Παραδοσιακό χωριό µε αξιόλογη παραθεριστική κίνηση, τα Βασιλικά είναι χτισµένα σε όµορφο φυσικό περιβάλλον – εκτεταµένες καλλιέργειες ελιάς, πεύκα, οπωροφόρα δέντρα, πλατάνια και τρεχούµενα νερά συνθέτουν τη γοητευτική εικόνα της περιοχής. Σύµφωνα µε την παράδοση, στον όρµο των Βασιλικών ελλιµενίστηκαν τα βασιλικά πλοία του Ξέρξη πριν από τη ναυµαχία του Aρτεµισίου. Επίνειο των Βασιλικών είναι το Ψαροπούλι, παραθαλάσσιος οικισµός µε απέραντη αµµουδερή παραλία και αλιευτικό καταφύγιο. Δυτικά και νότια από το Ψαροπούλι, στις θέσεις “Κάστρο” και “Παλαιόκαστρο” αντίστοιχα, έχουν εντοπιστεί λείψανα οχυρώσεων. Τα Βασιλικά έχουν 551 και το Ψαροπούλι 178 κατοίκους.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post