“Να Σώσουμε Τις Θάλασσες Μας”

Συνεργαζόµενη µε τον ΠΟΙΑΘ, η HELMEPA συνέβαλε στις εκδηλώσεις που περιλάµβανε το 55ο Ράλλυ Αιγαίου, οργανώνοντας και συντονίζοντας συµβολικούς καθαρισµούς ακτών µε το σύνθηµα που δηµιούργησε ο ΠΟΙΑΘ, “Να Σώσουµε Τις Θάλασσες Μας”.

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην Αµοργό, ιστιοπλόοι, πληρώµατα των σκαφών του Ράλλυ, µέλη του πληρώµατος του πολεµικού “Πλωτάρχης Μπλέσσας” µαζί µε επιστηµονικά στελέχη της HELMEPA καθάρισαν συµβολικά την παραλία “Ναυάγιο” που υπέδειξε ο Δήµος Αµοργού. Παρά το ότι η πρόσβαση στην ακτή αυτή είναι δύσκολη γιατί απέχει από τον δρόµο και η θερµοκρασία ήταν 33°C, οι εθελοντές µάζεψαν σηµαντικό όγκο αντικειµένων και πίσσας που ίσως να προέρχεται από το ναυαγισµένο µότορσιπ που βρίσκεται στην ακτή.

Την Τετάρτη 25/7 στους γραφικούς Λειψούς, τον 2ο σταθµό του φετινού Ράλλυ, 35 εθελοντές ιστιοπλόοι, o κυβερνήτης και µέλη του πληρώµατος του πολεµικού “Πλωτάρχης Μπλέσσας” πραγµατοποίησαν συµβολικό καθαρισµό της ακτής διπλά στο εκκλησάκι του Χριστού, απέναντι από το λιµάνι του νησιού. Παρά τον ήλιο και τη ζέστη, οι εθελοντές ξεχώρισαν και µάζεψαν σηµαντικό αριθµό από µικρά ως επί το πλείστων κοµµάτια και θραύσµατα πλαστικού ανάµεσα σε µεγάλες ποσότητες από ποσειδωνία, φύκη και αλλά φυσικά υλικά που είχαν ξεβραστεί στην ακτή, ενώ συνέλεξαν και διάσπαρτα απορρίµµατα κατά µήκος του δρόµου επιστρέφοντας προς το λιµάνι.

Πριν και µετά το τέλος της δράσης, στέλεχος της HELMEPA ενηµέρωσε τους εθελοντές για το µεγάλο πρόβληµα της ρύπανσης των θαλασσών µε πλαστικά και έγινε συζήτηση για την ορθή διαχείριση των απορριµµάτων στα σκάφη αναψυχής, ενώ εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας “Αρχιπέλαγος”, που διατηρεί µόνιµη τοπική ερευνητική βάση, µίλησε για το πολύτιµο οικοσύστηµα της περιοχής και για τις δράσεις περιβαλλοντικής έρευνας και προστασίας που πραγµατοποιούνται στους Λειψούς και τα γύρω νησιά.

Ανάλογη δράση είχε προγραµµατιστεί και για την παραλία Λιβάδια στην Πάρο, τον 3ο και τελευταίο σταθµό του Ράλλυ Αιγαίου, µπροστά στον Ναυτικό Όµιλο Πάρου, το πρωί της 27ης Ιουλίου. Όµως, η άπνοια είχε κρατήσει τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά σκάφη του αγώνα ακόµη στη Νάξο ενώ µία ξαφνική καταιγίδα απέτρεψε όσους από τα πληρώµατα των σκαφών είχαν ήδη φτάσει στην Πάρο να πραγµατοποιήσουν τον καθαρισµό της ακτής. Με τις δυο παραπάνω ενέργειες ολοκληρώθηκε η πρώτη εφαρµογή του προγράµµατος που ξεκίνησε ο ΠΟΙΑΘ “Να Σώσουµε Τις Θάλασσές Μας” και το οποίο θα συνεχιστεί και σε επόµενες διοργανώσεις του. Τέλος δε ο ΠΟΙΑΘ και η HELMEPA θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για τη συνεργασία τους, τα πληρώµατα των σκαφών που έλαβαν µέρος στο 55ο Ράλλυ Αιγαίου καθώς και τον κυβερνήτη και το πλήρωµα της πυραυλακάτου “ΜΠΛΕΣΣΑΣ”, που παρά την κούραση τους συµµετείχαν στους καθαρισµούς των ακτών στα δυο πρώτα νησιά. Όσο για την Πάρο, ο ΠΟΙΑΘ και η HELMEPA προσβλέπουν σε ένα νέο ‘ραντεβού’ σε µελλοντική ευκαιρία.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post