Rodos Cup 2018

Ολοκληρώθηκε µε απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία το “Rodos Cup 2018”, ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας του Αιγαίου που διοργάνωσε για 22η συνεχή χρονιά ο ΑΣΙΑΘ Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στον αγώνα που πραγµατοποιήθηκε από τη 14 έως και την 20 Ιουλίου, έλαβαν µέρος 75 σκάφη από 11 χώρες και πάνω από 500 ιστιοπλόοι, καθιστώντας τον αγώνα έναν από τους µεγαλύτερους αγώνες στον ελληνικό χώρο και µακράν τον πρώτο αγώνα σε διεθνείς συµµετοχές.

Οι ιστιοπλόοι που συµµετείχαν στον αγώνα, συγκεντρώθηκαν αρχικά το Σαββατοκύριακο 14 – 15 Ιουλίου στην µαρίνα της Κω, στην οποία πραγµατοποιήθηκαν οι εγγραφές των σκαφών και οι απαραίτητες καταµετρήσεις.

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου τα σκάφη που συµµετείχαν στον αγώνα εκτέλεσαν την πρώτη ιστιοδροµία του αγώνα από την Κω στην Κάλυµνο υπό δύσκολες συνθήκες. Ο βορειοδυτικός άνεµος που έπνεε µε ριπές έντασης έως και 40 κόµβων έφερε ιστιοπλόους και σκάφη στα όρια. Με γρήγορες ταχύτητες τα σκάφη έφτασαν νωρίς το µεσηµέρι στο νησί των σφουγγαράδων. Οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο νησί τις απογευµατινές και βραδινές ώρες ενώ µετά από ολιγόωρη ξεκούραση, την Τρίτη 17 Ιουλίου πραγµατοποιήθηκε η δεύτερη ιστιοδροµία. Τα σκάφη εκκίνησαν έξω από το λιµάνι της Καλύµνου και νωρίς το απόγευµα αφού πέρασαν το βορειοδυτικό τµήµα της Κω, έφτασαν στη γραφική και φιλόξενη Νίσυρο µε τον άνεµο να πνέει σαφώς πιο ασθενής από την προηγούµενη ηµέρα.

Την Πέµπτη 19 Ιουλίου και µετά από µιας µέρας ξεκούραση την Τετάρτη στο νησί της Νισύρου, τα σκάφη πήραν εκκίνηση το πρωί στις 10:00πµ έξω από το λιµάνι των Πάλλων. Τα σκάφη κινήθηκαν ανατολικά προς τη Σύµη στα πρύµα µε τα µπαλόνια τους, φτάνοντας νωρίς το απόγευµα στη γραµµή τερµατισµού που είχε στηθεί στον Άγιο Αιµιλιανό. Τα σκάφη στη συνέχεια κατέληξαν και ελλιµενίστηκαν στο λιµάνι του Γιαλού της Σύµης όπου και οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για λίγες ώρες πριν την τελευταία ιστιοδροµία µε προορισµό τη Ρόδο.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου το πρωί στις 10:00πµ, η εκκίνηση της τελευταίας ιστιοδροµίας, δόθηκε έξω από την Αγία Μαρίνα της Σύµης. Ο άνεµος ήταν αρχικά µέτριας έντασης και σκάφη και κυβερνήτες ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση για να κινηθούν νότια και έξω από το στενό Σύµης – Τουρκίας έτσι ώστε να βρουν τον αναµενόµενο καθαρό δυτικό που θα τους οδηγούσε στον τερµατισµό. Έτσι και έγινε και µε κάθε σκάφος να εφαρµόζει άλλη στρατηγική το καθένα, όλος ο στόλος κατάφερε τελικά να πάρει τον δυνατό καθαρό δυτικής έντασης άνεµο και στη συνέχεια ανοίγοντας µπαλόνια στα πρύµα να φτάσει στη Ρόδο τερµατίζοντας και την τελευταία ιστιοδροµία του Rodos Cup 2018. Τα σκάφη τερµάτισαν στην περιοχή του Ενυδρείου της Ρόδου χαρίζοντας µοναδικό θέµα σε εκατοντάδες λουόµενος, που έβλεπαν τα σκάφη να τερµατίζουν περνώντας σε απόσταση αναπνοής από την ακτή. Στη συνέχεια ελλιµενίστηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Νέας Μαρίνας Ρόδου, χορηγού της διοργάνωσης.

Μετά από 4 ιστιοδροµίες διαµορφώθηκε η τελική κατάταξη του αγώνα και στις 4 κατηγορίες της διοργάνωσης. Στην κατηγορία µε το ελληνικό ενδιαφέρον, IMS – κλάση Α πρώτο ήταν το ESTELLA (κυβ. Σωτήρης Κατσαράς), δεύτερο ήταν το ΑΠΟΛΛΩΝ (κυβ. Κώστας Ιµσιρίδης) και τρίτο ήταν το ουκρανικό NEXT (κυβ. Faynberg Feliks). Στην κατηγορία IMS – κλάση B πρώτο ήταν το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ (κυβ. Νίκος Κουµνάκης), δεύτερο ήταν το DAS BOOT (κυβ. Σταµάτης Σταµατάς) και τρίτο ήταν ΚΑΛΗΜΕΡΑ (κυβ. Λευτέρης Κουµπιάδης).

Στη συνέχεια, το Rodos Cup 2018 έκλεισε µε την επίσηµη τελετή λήξης και τις απονοµές των επάθλων στους νικητές της διοργάνωσης, που πραγµατοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Τα ξένα πληρώµατα έµειναν ενθουσιασµένα από το µαγευτικό περιβάλλον του µνηµείου.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο δήµαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήµαρχος Δήµου Ρόδου Τέρης Χατζηιωάννου, ο Περιφερειακός Σύµβουλος και εκπρόσωπος της συνδιοργανώτριας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χρήστος Μπάρδος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός, εκπρόσωποι των Λιµενικών Αρχών και του Πολεµικού Ναυτικού και πλήθος κόσµου.

Χορηγοί του αγώνα ήταν η KOS MARINA και οι ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ. Υποστηρικτές του αγώνα ήταν το κατάστηµα Ναυτιλιακών Ζαίρης Αγησίλαος, το PLAZA HOTEL – οικογένεια Γεωργά, η κατασκευαστική εταιρία ΣΤΙΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, οι Δήµοι Ρόδου, Κω, Σύµης, Καλύµνου και Νισύρου, το Δηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Νότιας Δωδεκανήσου και το Λιµενικό Ταµείο Καλύµνου. Επίσης αρωγός ήταν το Λιµενικό Σώµα και τα κατά τόπους Λιµεναρχεία καθώς και το Πολεµικό Ναυτικό. Επίσης πολύτιµη ήταν η προσφορά του Υπουργείου Πολιτισµού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση του Προµαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου όπου και έγινε η τελετή λήξης. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθµός Στο Κόκκινο – Ρόδος.

Avatar
by
Previous Post Next Post