Ιστιοπλοΐα με μικρά παιδιά: Προκλήσεις και συμβουλές για ασφάλεια στη θάλασσα

Ιστιοπλοΐα χωρίς προκλήσεις… δεν υπάρχει και από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου, πάντα υπήρχαν καταστάσεις που έπρεπε να αντιµετωπίσεις. Από την µια ο εξοπλισµός για εσένα (ρούχα, νιτσεράδα, παπούτσια, ατοµικό σωσίβιο κ.α.), ο εξοπλισµός για το σκάφος, και από την άλλη οι απαιτήσεις της θάλασσας, η φυσική κατάσταση, ο καιρός και η διατροφή είναι µόλις µερικές από τις προκλήσεις που όλοι αντιµετωπίζουµε στα κατά καιρούς ταξίδια µας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η αγωνιστική ιστιοπλοΐα έχει κάνει ένα µικρό διάλειµµα και η οικογενειακή ιστιοπλοΐα έχει µπει για τα καλά στη ζωή µας. Τα προηγούµενα 2 χρόνια κάναµε ιστιοπλοΐα µε ένα παιδί και φέτος µε δύο παιδιά. Πριν από λίγες µέρες επέστρεψα από διακοπές έχοντας ως πλήρωµα τη γυναίκα µου, τον 8 µηνών γιό µου και την 3 χρονών κόρη µου (για λίγες µέρες είχαµε µια φίλη φιλοξενούµενη στο σκάφος). Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών µας αντιµετωπίσαµε από πολλά πληρώµατα σκαφών (είτε ξένα είτε ελληνικά) ένα θαυµασµό που ταξιδεύουµε µε τόσο µικρά παιδιά…

Σε όλους ανέφερα ότι αισθάνοµαι µεγαλύτερη ασφάλεια στο σκάφος µου, παρά να πάω διακοπές µε οποιαδήποτε άλλο τρόπο. Άλλωστε, υπογράµµιζα σε όλους, ότι η σωστή προετοιµασία σκάφους και πληρώµατος, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για κάποια άτυχη στιγµή.

Αφορµή λοιπόν όλων των παραπάνω, είναι να περιγράψω κάποιες από τις προκλήσεις που αντιµετωπίσαµε τα τελευταία χρόνια διακοπών µε το σκάφος µας και πως αυτές επιλύθηκαν µε επιτυχία και κυρίως µε ασφάλεια, έχοντας ως στόχο να µυήσουµε και άλλα ζευγάρια µε µικρά παιδιά στο κόσµο της Ιστιοπλοΐας.

Οι προκλήσεις που είχαµε να αντιµετωπίσουµε τα τελευταία 3 χρόνια και οι προετοιµασίες που έγιναν περιγράφονται στις επόµενες παραγράφους.

Ασφάλεια πληρώµατος

Σωσίβιο: αγορά πιστοποιηµένου σωσιβίου βάσει των κιλών των παιδιών. Όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτός της καµπίνας του σκάφους, φοράνε τα σωσίβια τους. Σηµαντικό είναι να υπάρχει ιµάντας που περνάει απο τη πλάτη του σωσιβίου και κουµπώνει µπροστά απο το σωσίβιο, ανάµεσα από τα πόδια του παιδιού.

Καρεκλάκια στο cockpit: ίσως η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση. Τα συγκεκριµένα καρεκλάκια προέρχονται απο τον χώρο του ποδηλάτου (προσαρµόζονται στο τιµόνι του ποδηλάτου). Το µέγιστο βάρος παιδιού είναι 15 κιλά. Τα παιδικά καρεκλάκια τα έχουµε προσαρµόσει στη χειρολαβή που διαθέτει το τραπέζι στο cockpit του σκάφους. Τα παιδιά κάθε φορά που κάθονται στα καρεκλάκια τους, ενθουσιάζονται και προσωπικά….ηρεµώ γιατί θεωρώ ότι προσφέρουν τη µέγιστη ασφάλεια είτε εν πλώ, ειδικά όταν ο καιρός φρεσκάρει, είτε όταν το σκάφος είναι αγκυροβοληµένο.

Προστατευτικό δίχτυ στα ρέλια: Το συγκεκριµένο δίχτυ µε αρκετά «µικρό µάτι» όπως απεικονίζεται στην εικόνα, επιτρέπει το παιδί να κινείται στο κατάστρωµα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ιµάντες πρόσδεσης στο κατάστρωµα: Οι συγκεκριµένοι ιµάντες τοποθετήθηκαν όχι µόνο για τους µεγάλους όταν έχει καιρό, αλλά κυρίως για το ένα παιδί (που περπατάει). Συγκεκριµένα, όταν πηγαίναµε στα λιµάνια για αγκυροβολιά, η κόρη µου ήθελε να πηγαίνει στην πλώρη µε τη µαµά αλλά παράλληλα δεν ήθελε να κάθεται στο κατάστρωµα, όπως είχαµε συµφωνήσει. Έτσι λοιπόν της δώσαµε την επιλογή όταν δεν θέλει να είναι καθισµένη στο κατάστρωµα, να φοράει σωσίβιο µε ιµάντα ασφαλείας συνδεδεµένο στον ιµάντα πρόσδεσης.

Φαρµακείο: υπάρχει ένα πλήρες φαρµακείο βαλιτσάκι το οποίο διαθέτει αρκετά φάρµακα και είδη πρώτης βοήθειας για όλο το πλήρωµα.

Ύπνος

Παρκοκρέβατο: Το σκάφος διαθέτει καµπίνα µε πάνω-κάτω κουκέτα. Η πάνω κουκέτα κλείνει και έχουµε προσαρµόσει ένα παρκοκρέβατο, το οποίο είναι ασφαλισµένο όταν το σκάφος «χορεύει» στα κύµατα. Πολλές φορές το παιδιά κοιµόντουσαν εν πλω χωρίς καµία δυσκολία.

Relax: το συγκεκριµένο καρεκλάκι αποδείχτηκε πολύ χρήσιµο για το τάισµα του παιδιού και κάποιες φορές για τη µεσηµεριανή του σιέστα.

Inverter & ανεµιστήρας: όταν υπήρχε αρκετή ζέστη στο σκάφος, τότε συνδέαµε το Inverter (350W) µε ένα ανεµιστήρα 20W, δηµιουργώντας µια ευχάριστη ατµόσφαιρα στη καµπίνα.

Φαγητό

Μικρή χύτρα: η κουζίνα µε το γκάζι και τη µικρή χύτρα χωρητικότητας 4 λίτρων αποδείχτηκε εξαιρετική για το καθηµερινό µαγείρεµα κρέατος και λαχανικών σε λιγότερο από 20 λεπτά!

Γεννήτρια: Έχουµε αγοράσει µια γεννήτρια 1KVA βαλιτσάκι, όπου 3 φορές την ηµέρα συνδέαµε το blender (κατανάλωση 350W) για να ετοιµάσουµε το φαγητό του µωρού.

Κατάψυξη: Το ψυγείο του σκάφους διαθέτει µικρή καταψυξη όπου είχαµε κάνει τροφοδοσία µε κρέας και διατηρήθηκε εξαιρετικά.

Προορισµός

Το σκάφος βρίσκεται στην Αθήνα και οι επιλογές για περίπου 12 µέρες µέγιστη διάρκεια διακοπών είναι είτε Αιγαίο είτε Σαρωνικός. Προσωπικά, δεν υπήρξε ποτέ δίληµµα και ο Σαρωνικός Κόλπος είναι η ιδανική επιλογή, προσφέροντας εξαιρετικές συνθήκες και πανέµορφους προορισµούς.

Πρόγνωση καιρού και σωστή συντήρηση σκάφους

Καθηµερινά ελέγχαµε το δελτίο καιρού και προετοιµάζαµε το ταξίδι µας βάσει των προγνωστικών. Σε γενικές γραµµές αποφεύγαµε να ταξιδέψουµε µε περισσότερο από 4-5 µποφόρ. Τέλος, η συντήρηση των πανιών, της µηχανής, του εργάτη, των αντλιών και τους εξοπλισµού του σκάφους ήταν στον καλύτερο δυνατό βαθµό αξιοπιστίας.

Κλείνοντας, αυτό το οποίο κατάλαβα είναι ότι όλα τα παιδιά προσαρµόζονται πολύ εύκολα σε νέες συνθήκες. Aρκεί μόνο να τους εξασφαλίσεις τις προγραµµατισµένες τους συνήθειες όπως ο ύπνος και το φαγητό τους. Ακολουθώντας τις συγκεκριµένες συµβουλές, η ιστιοπλοΐα µε τα παιδιά γίνεται διασκεδαστική και ασφαλής για όλους, βάζοντας τα θεµέλια για µια από τις καλύτερες οικογενειακές διακοπές σας!

Ο Ελευθέριος Αμοιραλής είναι διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το έτος 2000 απόκτησε το Δίπλωμα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων και το 2012 το Πτυχίο Kυβερνήτη Ανοιχτής Θάλασσας (έτος κτήσης 2012) από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Το 2019, πιστοποιήθηκε ως προπονητής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας από το Υπουργείο Αθλητισμού - Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα μαθήματα της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας Ομοσπονδίας.
Previous Post Next Post