Στην ιστορία πέρασε και η “8η Ρεγκάτα των Σπετσών”

Ένα ταξίδι στον… χρόνο µε σκάφη που σε µεταφέρουν στην εποχή του παραµυθιού, τότε που τα πάντα στην ιστιοπλοΐα γίνονταν µε µεράκι και καλαισθησία είναι η διοργάνωση του Ναυτικού Όµιλου Ελλάδος “Classic Yacht Regatta”. Όπως τα τελευταία επτά χρόνια, έτσι και εφέτος ιστιοπλοϊκά, το κάθε ένα µε τη δική του µοναδική ιστορία, έδωσαν ραντεβού στο “Μπουγάζι” των Σπετσών σε ιστιοδροµίες που αποτελούσαν ένα… κοκτέιλ ροµαντικού αγώνα και κοσµικότητας.

Πανέµορφα σκάφη µιας άλλης εποχής µε καπεταναίους µε πολύ µεράκι, γυαλισµένα µέχρι το τελευταίο πόµολο πήραν µέρος σε έναν αγώνα όπου το παρελθόν έριχνε ως γέφυρα στο παρόν την ιστιοπλοΐα. Ανάµεσα στους εραστές των κλασικών σκαφών και τους κοσµικούς – ανθρώπους που βρίσκονται στα καταστρώµατα µόνο σε αυτόν τον αγώνα –, το ‘παρών’ έδωσαν ιστιοπλόοι µε διεθνείς διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα τριγώνου και ανοικτής θαλάσσης, οι οποίοι διεκδίκησαν µε πάθος τα καλοδουλεµένα τρόπαια.

Ολυµπιονίκες του Πεκίνου, οι Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη µε το “Puritan”, µία δικάταρτη σκούνα µε εντυπωσιακά λιτές γραµµές, οι ολυµπιονίκες του Ρίο, Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής που έτρεξαν µε την “Glaramara”, ο ολυµπιονίκης της Ρώµης, τέως, Βασιλιάς Κωνσταντίνος, µε τον Στέλιο Μπόνα, τον ‘θρυλικό’ καπετάνιο του Ράλλυ Αιγαίου, στο πλήρωµά του και νέους άξιους ιστιοπλόους, ο νικητής των τελευταίων Ράλλυ Αιγαίου, Περικλής Λιβάς, πλήρωµα στο σκάφος “Navisa” του ιστιοπλόου, µε πολλές διακρίσεις στην παγκόσµια ανοικτή θάλασσα, Νίκου Λυκιαρδόπουλου και άλλοι πολλοί, ο κάθε ένας µε τη δική του ιστορία στο υγρό στοιχείο η οποία συναγωνιζόταν την ιστορία του σκαριού που κυβερνούσε, αποτέλεσαν κοµµάτια ενός παζλ µίας επιτυχηµένης διοργάνωσης.

Το δικό τους χρώµα στη διοργάνωση πρόσθεσαν τα σκάφη των ναυτοπροσκόπων. Πληρώµατα και κυβερνήτες µε τα χαµόγελα να λάµπουν στα πρόσωπά τους ήταν πάντα έτοιµοι να βοηθήσουν όποιον χρειαζόταν, αλλά και να δείξουν τη στενή σχέση που έχει ο προσκοπισµός µε την παµµήτωρα θάλασσα.

Και επειδή σε κάθε αγώνα υπάρχουν νικητές τα αποτελέσµατα της γενικής κατάταξης, έτσι για την ιστορία…

Κλασικά σκάφη Α’: Cassiopeia (Ι. Καλλίας), Larne (Κυβ.: Α. Κέδρος), Glaramara (Γ. Ανδρεάδης, Ι. Απειρανθίτης).

Κλασικά σκάφη Β’: Sunshine (P. Nuoffer), Navisa (Ν. Λυκιαρδόπουλος), Lizza (Σ. Παπαγιαννόπουλος).

Spirit Of Tradition: Baccara (Ι. Κατσαούνης), Rubicon (L. Rowell), Mazu (H. Bortecene).

Contemporary classics: Αετός (Ν. Σινούρης), Tallulah (B. Goodhead), Isabella (Τ. Σοφικίτου).

Ελληνικά Καΐκια: Πάραλος (Γ. Χριστόπουλος), Στρατή (Σ. Ανδρεάδης), Αλκµήνη (Ν. Καρακώστας, Χ. Καρύδης).

Παραδοσιακά σκάφη: Άγιος Γεώργης (Π. Α. Μαθιός), Ελένη (Β. Ζωτιάδης), Βίκινγκ (Μ. Στασινόπουλος).

Παραδοσιακές Ανοικτές Λέµβοι 1: Νηριής (Σ. Καρατζάς), Σαλαµίνα (Π. Καλλίδης), Αµφιτρίτη (Α. Αντωνιάδης).

Ανοικτές Λέµβοι 2: Τελευταίος (Αραπάκης – Κιρκής), Ψείρα (Τ. Κυριακίδης), Ο Γάτος (Α. Φατσιάδης).

Παρδοσιακά Dinghies: Blowme (Γ. Γκούµας), Schakel (Ν. Banker), Mirror (Β. Δρίτσας).


Η “Ρεγκάτα των Σπετσών” για το 2019 θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post