Η είδηση για εµάς ήρθε κάπου τον Ιούνιο. Πήραµε κάρτα ελευθέρας για τον τελικό του red bull foiling generation που θα γινόταν στο Miami στην Αµερική.

Προσπαθήσαµε µέσα στον ελάχιστο χρόνο που είχαµε να ανταποκριθούµε τα µέγιστα ώστε να βρούµε την καλύτερη δυνατή οµάδα που θα µπορούσε να εκπροσωπήσει τη χώρα µας και πιστεύω ότι µε τα ελάχιστα µέσα που διαθέταµε µιας και οι προπονήσεις και τα trials δεν έγιναν σε υπτάµενα διθέσια σκάφη (δυστυχώς δεν διαθέτουµε ακόµη) τα καταφέραµε αρκετά καλά.

Επιλέχθηκαν οι Τέλης Αθανασόπουλος και Δηµήτρης Τασσιός οι οποίοι ξεχώρισαν για πολλούς λόγους και µε την παρουσία τους στον τελικό δικαίωσαν την επιλογή µας.

Ηταν µια ξεχωριστή εµπειρία γι αυτούς θαρρώ µιας και δεν είχαν αντίστοιχες προηγούµενες. Πόσο µάλλον δε να καλείσαι µετά από 90 λεπτά γνωριµίας µε το σκάφος να αγωνιστείς κιόλας απέναντι σε οµάδες µε πολλαπλάσια εµπειρία στο καταµαράν και στο foiling γενικότερα.

Ιδιαίτερα οι οµάδες οι οποίες κατέκτησαν και τις τρεις πρώτες θέσεις (NZL, BEL, SWE), θα τολµήσω να χρησιµοποιήσω αυτό τον όρο, ήταν επαγγελµατίες στον τρόπο λειτουργίας τους και ας ήταν µόνο 18 χρονών. Πολύ δυνατοί αντίπαλοι και όχι µόνο αυτοί αλλά και το υπόλοιπο ρόστερ του τελικού όπως η οµάδα της Αργεντινής η οποία πρόσφατα κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στους πρόσφατους Ολυµπιακούς Αγώνες Νέων στην Αργεντινή, της Αµερικής η οποία µερικές ηµέρες πριν κέρδισε τα trials και προκρίθηκε για τον τελικό ευρισκόµενη σε πολύ καλή κατάσταση, της Ιταλίας όπου µια λάθος επιλογή τακτικής της στέρησε την είσοδο στον µεγάλο τελικό και της Αυστρίας η οποία παραδοσιακά παράγει καλούς αθλητές στα καταµαράν, της Γερµανίας, κ.α.

Κάπου εκεί µέσα και η ελληνική οµάδα, ο Τέλης και ο Δηµήτρης οι οποίοι τα έδωσαν όλα στην κυριολεξία. Ο στόχος µας ήταν ξεκάθαρος. Να προσπαθήσουµε να κάνουµε όσο το δυνατόν περισσότερη ιστιοπλοία µε αυτά τα σκάφη και να αποκοµίσουµε όσο το δυνατόν περισσότερη εµπειρία. Ο Τέλης τα βρήκε σκούρα µε την ταχύτητα του σκάφους. Ο Δηµήτρης δεν πρόλαβε να ανησυχήσει γι αυτό µιας και το σκάφος του έκανε τη ζωή δύσκολη. Πραγµατικά κατάλαβε µε το καληµέρα πόσο δυνατός πρέπει να είσαι και πόσο καλή φυσική κατάσταση επιβάλλεται να έχεις για να µπορέσεις να ανταπεξέλθεις σαν πλήρωµα σ ένα τόσο απαιτητικό σκάφος. Και οι δύο µαζί δυσκολεύτηκαν να προσαρµόσουν τη σκέψη τους στις επικρατούσες ταχύτητες. Τα πράγµατα συνέβαιναν γρήγορα. Ο στίβος ήταν µικρός. Η ένταση και η αδρεναλίνη στα ύψη… Το µυαλό έπρεπε να είναι συνέχεια σε fast forward mode…

Η πρώτη γνωριµία µε το σκάφος ήταν επίπονη. Τα παιδιά όµως ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ µε αυτό που ζούσαν, επέµεναν και αυτό ήταν ξεκάθαρο.

Να πούµε όµως και τα καλά µας. Στο αγωνιστικό κοµµάτι από πλευράς τακτικής και στρατηγικής ήταν µια σκάλα πάνω απ όλους τους υπόλοιπους. Διάβαζαν καλά τον στίβο και ήταν πολύ ξεκάθαροι στις επιλογές τους. Απλά δεν πρόλαβαν καν να γνωρίσουν καλά καλά το σκάφος στον πολύ λίγο χρόνο που είχαν. Βέβαια το φορµάτ της προπόνησης ήταν πολύ συγκεκριµένο για όλους µε τον χρόνο να µοιράζεται ισοµερώς σε όλες τις οµάδες. Οπότε θέλοντας και µη οι οµάδες µε προηγούµενη εµπειρία σ αυτά τα σκάφη η αντίστοιχου τύπου ή οµάδες που προκρίθηκαν από αντίστοιχα events στη χώρα τους είχαν κάποιο προβάδισµα. Το γνωρίζαµε αυτό εξ αρχής.

Στο αγωνιστικό κοµµάτι πολλά πράγµατα κρίθηκαν στις λεπτοµέρειες και πιστεύω ότι αυτοί οι οποίοι µπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη δύναµη και την ένταση που σου προκαλούσε το σκάφος µε τις ταχύτητες και τις δυνάµεις του θα τα κατάφερναν καλύτερα όπως και έγινε.

Τα παιδιά στην πρώτη τους ιστιοδροµία το πλήρωσαν αυτό όντας πρώτοι µπερδεύοντας τον στίβο και αντί να πάνε να τερµατίσουν συνέχισαν λίγο ακόµη νοµίζοντας ότι έχουν ένα ακόµη γύρο. Αυτό το λίγο ήταν αρκετό ώστε να αποκλειστούν.

Στην 2η ευκαιρία που είχαν για να προκριθούν έφτασαν πάλι µια ανάσα απ την πρόκριση αλλά αυτή τη φορά η απειρία τους κόστισε. Το πάλεψαν δυνατά όµως δείχνοντας στοιχεία του χαρακτήρα τους. Λίγο χρόνο παραπάνω να είχαν. Αχ αυτός ο χρόνος…

Αυτό που έµεινε θαρρώ στο τέλος ήταν η εµπειρία που αποκόµισαν όλες αυτές τις ηµέρες όντας µέρος ενός top class event όπως το red bull foiling generation είναι. Είδαν πέρα από αυτό που γνωρίζουν. Συναστράφηκαν µε άλλους αθλητές βλέποντας πως λειτουργούν στην καθηµερινότητα τους. Δυσκολεύτηκαν πολύ περισσότερο απ ότι στις κανονικές τους κατηγορίες όπου συνήθως κυριαρχούν. Είδαν την ιστιοπλοΐα αλλιώς!

Από πλευράς οργάνωσης το όλο event ήταν άψογο. Άριστη εκτέλεση σε όλα τα επίπεδα. Μια καλοκουρδισµένη µηχανή. Η επιλογή του location επίσης άψογη µιας και προσέφερε τις καλύτερες συνθήκες για foiling.

Για το τέλος δύο λόγια για τα δικά µας παιδιά.

Τέλη και Δηµήτρη σας ευχαριστώ πολύ! Μεγάλη η χαρά µου που έζησα µαζί σας αυτή την εµπειρία. Να πω ότι για µια ακόµη φορά στο ελάχιστο που σας γνωρίζω ότι το ταλέντο σας ξεχειλίζει. Να σας υπενθυµίσω όµως ότι το ταλέντο χωρίς σκληρή δουλειά είναι ένα τίποτε. Ελπίζω και εύχοµαι η συµµετοχή σας σ αυτόν τον τελικό να είναι η αρχή για ακόµη µεγαλύτερες επιτυχίες για εσάς στο µέλλον. Και όπως έλεγε ένας από τους δικούς µου µέντορες (Ανδρέας Κοσµατόπουλος) keep on training, training, training and again training.Το µυαλό και το ταλέντο είναι εκεί. Είναι στο δικό σας χέρι να βάλετε τη δουλειά και τα υπόλοιπα θα έρθουν.

Καλή συνέχεια!

Previous Post Next Post