‘DOLE Techno 293’ Ανοίγοντας ‘πανιά’ στη Βάρκιζα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όµιλος Βάρης-Βάρκιζας (Ν.Α.Ο.Β.Β.) συµµετέχει ενεργά τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση µεγάλων αθλητικών διοργανώσεων θαλάσσιων σπορ. Ενισχύοντας µε πολύ δυναµικό τρόπο για ακόµα µία φορά τον αθλητισµό στη θάλασσα µέσω επίσηµων πρωταθληµάτων, διοργάνωσε µέσα στον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Ιστιοσανίδας ‘DOLE Techno 293’ το οποίο πραγµατοποιήθηκε εξ ’ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του Ν.Α.Ο.Β.Β από τις 20-27 Οκτωβρίου 2018. Για µία ολόκληρη εβδοµάδα ο κόλπος της Βάρκιζας φιλοξένησε 235 αθλητές και αθλήτριες έως 17 ετών από συνολικά 22 χώρες, συµπεριλαµβανοµένης της Αυστραλίας και του Οµάν.

Η διοργάνωση ξεκίνησε ‘άτυπα’ µε την επίσηµη Συνέντευξη Τύπου, έχοντας παρόντες εκπρόσωπους µεγάλων ελληνικών µέσων στους οποίους δόθηκε κατάλληλο ψηφιακό ενηµερωτικό υλικό, καθώς και χρηστικές πληροφορίες για κάθε αγωνιστική ηµέρα.
Η πολυήµερη διοργάνωση δηµιούργησε επίσης ζωηρό ενδιαφέρον στην τοπική αγορά και τους κατοίκους της περιοχής από την πρώτη κιόλας µέρα του πρωταθλήµατος.

Κατά την τελετή έναρξης του πρωταθλήµατος που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, πλήθος τοπικών, περιφερειακών και κυβερνητικών φορέων έδωσαν το παρόν. Οι αθλητές παρέλασαν κατά µήκος του παραλιακού δρόµου συνοδευόµενοι από κρουστά που ανέβαζαν τη διάθεση, ενώ κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του Ν.Α.Ο.Β.Β., ο χώρος γέµισε µε σηµαίες, χρώµατα και χαµογελαστά πρόσωπα, προετοιµάζοντας όλους για την απολαυστική εβδοµάδα που ακολούθησε.

Ο πρόεδρος του Ν.Α.Ο.Β.Β. κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος, αφού απηύθυνε χαιρετισµό σε όλους τους επισήµους ήταν κι αυτός που κήρυξε την έναρξη του πρωταθλήµατος. Παράλληλα, τόνισε ιδιαίτερα την ενεργή συνεισφορά του δήµου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης, ευχαρίστησε τον δήµαρχο κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και στάθηκε στα σηµαντικότερα οφέλη του πρωταθλήµατος για την περιοχή. Συγκεκριµένα, ο Ν.Α.Ο.Β.Β. µε τη συνεργασία του δήµου σχεδίασε και υλοποίησε τη διοργάνωση κυρίως επικεντρωµένοι στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας της περιοχής και στη δηµιουργία ενός υψηλού πακέτου εµπειρίας, τόσο για τους νέους αθλητές, όσο και για τους συνοδούς τους και των επισκεπτών της διοργάνωσης.

Οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες απόλαυσαν τις συνολικά 11 κούρσες που διεξάχθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του πρωταθλήµατος στον µαγευτικό κόλπο της Βάρκιζας µε σχετικά υψηλές θερµοκρασίες για την εποχή, έπαιξαν, γέλασαν και διασκέδασαν, απολαµβάνοντας στο έπακρο τη διαµονή τους στην Ελλάδα, αλλά και τις µεταξύ τους ‘κόντρες’ στο νερό. Ο άνεµος καθ’ όλη την εβδοµάδα ήταν κυρίως βορειοανατολικής διεύθυνσης, άλλοτε µεγαλύτερης ή µικρότερης έντασης και οι κούρσες ήταν σχήµατος τραπεζίου, µε την εκκίνηση να γίνεται από συνολικά δύο στίβους – έναν για κάθε ηλικιακή κατηγορία αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήµατος ο καιρός υπήρξε αρκετά ασταθής, προκαλώντας του µικρούς αθλητές να δείξουν τις ικανότητές τους σε ποικίλες καιρικές συνθήκες – από πολύ ασθενή άνεµο, µέχρι και σπιλιάδες που έφταναν τους 40 κόµβους. Παραταύτα, σε γενικές γραµµές ο καιρός ήταν σύµµαχος όσον αφορά τη διεξαγωγή αγώνων στο άθληµα της ιστιοσανίδας και ιδανικός για την τελετή λήξης του πρωταθλήµατος, η οποία πραγµατοποιήθηκε µε φόντο το ηλιοβασίλεµα στο όµορφο τοπίο του κόλπου της Βάρκιζας και ένα µεγάλο πάρτι που ακολούθησε – εντός και εκτός νερού – για τους µικρούς αθλητές. Η πολυµορφία της συνολικής εµπειρίας εξέπληξε ευχάριστα και όλους τους αντιπροσώπους των επίσηµων διεθνών φορέων της κλάσης που ήταν παρόντες, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάθεση µελλοντικών διοργανώσεων.

Την αναγνωρισµένη πλέον επιτυχία του πρωταθλήµατος ήρθαν να συµπληρώσουν οι εθνικές διακρίσεις, µε κορυφαία αυτή του Αλέξανδρου Καλπογιαννάκη, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στην κατηγορία των αγοριών έως 17 ετών και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, ακριβώς µετά το χρυσό ολυµπιακό του µετάλλιο στους Ολυµπιακούς Αγώνες Νεότητας του Μπουένος Άιρες.

Αναλυτικά, οι ευρωπαϊκοί πρωταθλητές του “Dole Τechno 293 Εuropean Championships” ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Μίκα Κάφρι (Ισραήλ) – Κορίτσια έως 15 ετών
Κόνραντ Ματσούρα (Πολωνία) – Αγόρια έως 15 ετών
Σάρον Καντόρ (Ισραήλ) – Κορίτσια έως 17 ετών
Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης (Ελλάδα) – Αγόρια έως 17 ετών

Επίσης, τις σηµαντικότερες εθνικές επιδόσεις στις παραπάνω κατηγορίες συµπλήρωσαν οι: Νικόλαος Σιλιτζόγλου στην 8η, Γιάννης Καρβουνιάρης στην 9η και Χαράλαµπος Κόγιας στην 15η θέση στα αγόρια έως 17, ενώ στην κατηγορία κοριτσιών έως 15 ετών, η Πηγή Νικολουδάκη και η Μαρίνα Χερουβείµ στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα.

Σηµαντικό είναι το γεγονός ότι η διοργάνωση υποστηρίζονταν από ψηφιακό σύστηµα εντοπισµού µε GPS για όλους τους αθλητές, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε γονείς, φίλους αλλά και οποιονδήποτε τον ενδιαφέρει το άθληµα να παρακολουθεί ζωντανά την πορεία των αθλητών, βλέποντας κάθε στιγµή ποιος προπορεύεται, αλλά και γραφικά στοιχεία για τη συνολική πορεία κάθε αθλητή στην κούρσα.

Από την τελετή έναρξης µέχρι και την τελετή λήξης, η οργανωτική επιτροπή εξασφάλισε όχι µόνο τη διεξαγωγή ενός άρτιου πρωταθλήµατος, αλλά πάνω απ’ όλα έδωσε στιγµές διασκέδασης και απόλαυσης στα παιδιά, τα οποία αποχώρησαν παίρνοντας µαζί τους τις καλύτερες αναµνήσεις, έχοντας αποκτήσει σηµαντική εµπειρία σε επίσηµες διοργανώσεις, αλλά και πολλούς φίλους φυσικά. Σαφώς, ενεργό ρόλο στην απόλαυση αυτή έπαιξε και η εταιρεία “Dole” ως ο µεγάλος χορηγός της διοργάνωσης, εξασφαλίζοντας στους µικρούς αθλητές την απαραίτητη καθηµερινή τους ενέργεια µε υψηλή διατροφική αξία.

Στα προσεχή σχέδια τόσο του Ν.Α.Ο.Β.Β. όσο και του δήµου Βάρης-Βούλας Βουλιαγµένης είναι να κρατήσουν την προσοχή τους στραµµένη στην προσέλκυση συναφών αθλητικών διοργανώσεων και δράσεων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και την αθλητική τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

Τέτοιου είδους συνέργειες ανάµεσα στον αθλητισµό και τον τουρισµό έχουν θεαµατικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη όχι µόνο της περιοχής, αλλά και του αθλήµατος, ιδιαίτερα όταν αναφερόµαστε σε τόσο µικρές ηλικίες. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Ν.Α.Ο.Β.Β εκτός από έναν επιτυχηµένο διοργανωτή, αποτελεί παράδειγµα καλών πρακτικών στην ενίσχυση και ανάπτυξη των θαλάσσιων αθληµάτων στην Ελλάδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

κορίτσια U15 (junior girls)

1.    Mika Kafri (ISR)

2.    Aleksandra Wasiewicz (POL)

3.    Amit Segev (ISR)

11. Pigi Nikoloudaki (GRE)

12. Marina Herouvim (GRE)

αγόρια U15 (junior boys)

1.    Konrad Machura (POL)

2.    Boris Shaw (GBR)

3.    Alessandro Melis (ITA)

κορίτσια U17 (youth girls)

1.    Sharon Kantor (ISR)

2.    Manon Pianazza (FRA)

3.    Yana Reznikova (RUS)

αγόρια U17 (youth boys)

1.   Alexandros Kalpogiannakis (GRE)

2.    Roi Hillel (ISR)

3.    Daniel Basik Tashtash (ISR)

8.   Nikolaos Silitzoglou (GRE)

9.   Ioannis Karvouniaris (GRE)

15. Charalampos Kogias (GRE)

Previous Post Next Post