Το νέο RA670 Marine Stereo από τη FUSION Entertainment

Η Fusion Entertainment παρουσίασε το νέο µοντέλο της κορυφαίας πολυβραβευµένης σειράς Apollo, το RA670.

Με ιδιαίτερα µικρό µέγεθος αλλά µοναδικά χαρακτηριστικά, το RA670 ξεχωρίζει για την ποιότητα του ήχου και τον εύκολο χειρισµό του. Χαρακτηριστικά που µέχρι τώρα έβρισκε κανείς µόνο σε superyacht. Αυτή ήταν άλλωστε και η αγορά που απευθύνονταν τα προϊόντα της Fusion, µε µεγάλη επιτυχία µέχρι σήµερα.

Η Fusion ανήκει πλέον στη Garmin, γεγονός που έχει ανεβάσει ακόµα περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων της εταιρίας, αλλά προσφέρει και κάποιες επιπλέον δυνατότητες όσον αφορά τη συνδεσιµότητα µε προϊόντα Garmin. Όχι µόνο τις κονσόλες και τα plotter, αλλά ακόµα και το smart watch quatix 5 το οποίο µπορεί και ελέγχει το ηχοσύστηµα για όλο το σκάφος!

Η συνεργασία της Fusion µε κορυφαία ναυπηγεία, οδήγησε στην εφαρµογή του ISO 12216:2002 που αφορά τις πιστοποιηµένες εγκαταστάσεις εξοπλισµού για τα στεγανά σε µικρά σκάφη. Η Fusion είναι η µόνη εταιρία που λαµβάνει υπόψη της τα δοµικά χαρακτηριστικά των σκαφών, όχι µόνο στο ναυπηγείο, αλλά και για after market εγκαταστάσεις.

Το χαρακτηριστικό που έκανε γνωστή τη Fusion διεθνώς είναι η χρήση κυκλωµάτων Digital Signal Processing Technology (DSP) που επιτρέπει την επεξεργασία του σήµατος πριν ο ήχος βγει στα ηχεία. Με αυτό τον τρόπο γίνονται ψηφιακά όλες οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε το αποτέλεσµα να είναι τέλειο. Ανάλογα µε τον συνδεδεµένο εξοπλισµό (ενισχυτές, ηχεία, κλπ) αλλά και τον χώρο που είναι εγκατεστηµένα, ο ήχος προσαρµόζεται ώστε να µην υπάρχουν παραµορφώσεις και η απόδοση του ηχοσυστήµατος συνολικά να είναι η καλύτερη δυνατή. Για παράδειγµα αν σε ένα σκάφος υπάρχουν διαφορετικά ηχεία, τότε κάθε ηχείο λαµβάνει το σωστό stream ώστε να µην κινδυνεύει να καεί ή να παραµορφώνει τον ήχο.

Όσον αφορά την εµφάνιση, η κληρονοµιά από τα superyacht είναι εµφανέστατη. Πολύ υψηλής ποιότητας υλικά που µε την αφή αντιλαµβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για ένα …στερεοφωνικό αυτοκινήτου, αλλά για εξοπλισµό µεγάλου σκάφους. Οθόνη αφής από γυαλί και όχι πλαστικό και άψογο φινίρισµα συµπληρώνουν την εικόνα.

Όσον αφορά την ουσία, η σειρά Apollo προσφέρει τη δυνατότητα να χωριστεί το σκάφος σε ζώνες, π.χ. καµπίνες, σαλόνι, ντεκ, κόκπιτ κλπ. Κάθε ζώνη µπορεί να έχει δικά της χαρακτηριστικά και να παίζει διαφορετική µουσική, ή να ελέγχονται όλες οι ζώνες µαζί και να τροφοδοτούνται από το ίδιο stream.

Η µουσική µπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε, συνήθως ένα κινητό τηλέφωνο είναι αρκετό για να στείλει ένα playlist ή webradio streaming στο κεντρικό σύστηµα. Ο έλεγχος µπορεί να γίνει από την κεντρική κονσόλα του σκάφους, αν υπάρχει, από την ίδια τη συσκευή, από φορητά αδιάβροχα remote control, από το ίδιο το τηλέφωνο, ακόµα και από smartwatch! Ειδικά η σύνδεση µε το quatix 5 της Garmin, είναι έτοιµη µέσα στο ρολόι!

Όλες οι συνδέσεις είναι ασύρµατες φυσικά, ώστε να µην χρειάζονται εγκαταστάσεις και µερεµέτια. Επίσης το user interface είναι τόσο απλό, ώστε προφανέστατα να µη χρειάζεται κάθε φορά να ανατρέχουµε στο εγχειρίδιο χρήσης για να ακούσουµε τη µουσική µας! Οι συνδέσεις γίνονται µέσω Bluetooth αλλά και WiFi για µεγαλύτερη εµβέλεια αλλά και καλύτερη ποιότητα ήχου, λόγω µεγαλύτερου bitrate.

Τελικά, η τεχνολογία που µέχρι πρότινος ήταν διαθέσιµη µόνο στα superyacht, τώρα πλέον µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και στα πιο µικρά σκάφη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ολοένα και περισσότερα γνωστά ναυπηγεία ρίχνουν στο νερό τα σκάφη τους µε ηχοσυστήµατα Fusion προεγκατεστηµένα.

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post