Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula Kite

Τον περασµένο Νοέµβριο επιβεβαιώθηκε ότι ένα από τα αγωνίσµατα της ιστιοπλοΐας στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα είναι η µεικτή σκυταλοδροµία µε αετοσανίδες. Το αγώνισµα θα συµπεριλαµβάνεται στα Sailing World Cup από το 2021, όµως ήδη η Διεθνής Κλάση Αετοσανίδας (ΙΚΑ) ξεκίνησε τις δοκιµές ώστε να δηµιουργηθούν οι κανόνες και οι διαδικασίες για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή και παρουσίασή του.

Στη νέα αυτή µορφή αγώνων, το πρώτο µέλος της οµάδας πρέπει να εκκινήσει, να διανύσει τη διαδροµή και να τερµατίσει ώστε να ‘ανοίξει’ την εκκίνηση για το δεύτερο µέλος της οµάδας, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να ολοκληρώσει τη διαδροµή και να τερµατίσει.

Έτσι, η δεύτερη ηµέρα του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος Formula Kite αφιερώθηκε στη σκυταλοδροµία και παρότι το πρωτάθληµα ήταν ατοµικό για άνδρες και γυναίκες, 22 µεικτές οµάδες από 11 χώρες δήλωσαν συµµετοχή.

Με την παρουσία εκπροσώπων από διάφορα όργανα της Παγκόσµιας Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας (WS) που βρέθηκαν στη λίµνη Γκάρντα για να παρακολουθήσουν το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Formula Kite και την επίσηµη πρώτη δοκιµή της µεικτής σκυταλοδροµίας εν’ όψει του ενδιάµεσου συνεδρίου της WS, η ένταση και η ανυποµονησία ήταν αισθητές από την αρχή του πρωταθλήµατος. Όλοι οι εµπλεκόµενοι όµως, ακόµη και ο καιρός, συνεργάστηκαν απόλυτα και σε µια ιδανική ανοιξιάτικη µέρα το αποτέλεσµα ήταν εξαιρετικό και φαίνεται ότι η επιλογή της πρωτότυπης αυτής µορφής αγώνων θα φέρει στο πρόγραµµα της ιστιοπλοΐας στους Ολυµπιακούς Αγώνες συναρπαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Αν και αναµφίβολα µέχρι να ξεκινήσει ο ολυµπιακός κύκλος του 2024 θα βελτιωθούν κάποιες λεπτοµέρειες, το στοιχείο της αλλαγής της ‘σκυτάλης’, καθώς και η διαφορετική δυναµική των δύο µελών της οµάδας δίνουν επιπλέον ευκαιρίες για εναλλαγές σε σχέση µε τους ‘κλασικούς’ αγώνες αετοσανίδας και της ιστιοπλοΐας γενικότερα. Σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι κάθε ιστιοδροµία διαρκεί µόλις 10 λεπτά και ανά 15 λεπτά υπάρχει νέα εκκίνηση, το αγώνισµα αναµένεται να δώσει σηµαντική ώθηση στη θεαµατικότητα της ιστιοπλοΐας στους Ολυµπιακούς Αγώνες.

Μετά από 10 ιστιοδροµίες, ήταν εµφανές ότι θα πρέπει και τα δύο µέλη της οµάδας να είναι ‘δυνατά’, καθώς κορυφαία ονόµατα βρέθηκαν χαµηλά στην κατάταξη ενώ ‘µέτριες’ οµάδες βρέθηκαν κοντά στην κορυφή της βαθµολογίας. Η οµάδα της ‘ασταµάτητης’ Daniela Moroz κατάφερε να κερδίσει, µε ένα µόλις βαθµό διαφοράς από τη δεύτερη και τρίτη οµάδα οι οποίες ισοβάθµησαν ενώ η επί σειρά ετών παγκόσµια πρωταθλήτρια Steph Bridge που συµµετείχε µε τον πρωταθλητή Ευρώπης γιό της Guy κατάφεραν να τερµατίσουν µόλις στην έβδοµη θέση.

«Παραδόξως, µου άρεσε πολύ!» είπε η Steph Bridge, που ενώ υποστηρίζει εδώ και µία δεκαετία την εισαγωγή του αγωνίσµατος της αετοσανίδας στους Ολυµπιακούς Αγώνες, αρχικά ήταν επιφυλακτική απέναντι στη σκυταλοδροµία. «Φυσικά είναι απογοητευτικό να κερδίζεις και ο συναθλητής να µην τα πηγαίνει καλά. Αλλά αυτό θα δώσει µια καινούρια, ευπρόσδεκτη διάσταση στην οµαδική δουλειά».

Ο Ρώσσος Denis Taradin, 1ος στην παγκόσµια κατάταξη και τυχερός να αγωνίζεται µε την Elena Kalinina, έχει κι αυτός αλλάξει γνώµη: «Είµαι ανεπιφύλακτα ενθουσιασµένος µε τη σκυταλοδροµία. Αλλάζει εντελώς τη δυναµική. Αγωνίζοµαι για χρόνια µε τους άνδρες αλλά να βάλουµε µέσα τα κορίτσια… αλλάζει τα πάντα. Έχει πολλή πλάκα!»

Αποτελέσµατα µικτής σκυταλοδροµίας

1.    USA 1
Daniela Moroz-Evan Hefferman 6pt

2.    FRA 2
Alexia Fancelli – Maxime Nocher 7pt

3.    RUS 1
Elena Kalinina – Denis Taradin 7pt

4.    GER 1
Leonie Meyer – Folorian Gruber  9pt

5.    POL 2
Julia Damasiewicz – Jakub Wurkowski 10pt

Η ολυµπιακή προοπτική της κλάσης φαίνεται πως παρακίνησε πολλές εθνικές οµοσπονδίες να επενδύσουν στην αετοσανίδα και το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα του 2019, µε 90 άνδρες και 30 γυναίκες από 32 χώρες, είχε τις περισσότερες συµµετοχές γυναικών από ποτέ.

Επιπλέον, πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερµανία, η Κίνα και η Αυστραλία συµµετείχαν µε οργανωµένες αποστολές που περιλάµβαναν νεαρούς αθλητές και αθλήτριες, προπονητές µε σκάφη και οµάδες υποστήριξης.

Στο ατοµικό πρωτάθληµα το οποίο πραγµατοποιήθηκε τις υπόλοιπες ηµέρες, οι νικητές δεν αποτέλεσαν έκπληξη, όµως η αποστολή τους ήταν πολύ δυσκολότερη απ’ ότι είχαν συνηθίσει παλαιότερα.

Για τη µόλις 18 ετών Daniela Moroz ήταν ο τέταρτος συνεχόµενος τίτλος και ενώ ξεκίνησε τους αγώνες χαλαρά, µε έκπληξη είδε να απειλείται από τον συνεχώς αυξανόµενο στόλο των γυναικών ενώ έχασε και δύο ιστιοδροµίες από την Elena Kalinina. «Είµαι πάρα πολύ χαρούµενη! Ήταν δύσκολο και έµαθα πολλά. Ξέρω ότι θα δυσκολέψει πολύ τώρα που περισσότερα κορίτσια αρχίζουν να ασχολούνται εντατικά. Και ήταν φανταστικά να τρέχουµε στη γραφική λίµνη Garda, ήταν η πρώτη µου φορά εδώ!»

Ο Γάλλος Nico Parlier ο οποίος κέρδισε για τρίτη φορά, επίσης πιστεύει ότι µε την αετοσανίδα στο πρόγραµµα των Ολυµπιακών Αγώνων του 2024 έχουν εµφανιστεί νέα πρόσωπα και ο ανταγωνισµός έχει ενταθεί, κάνοντας τη νίκη ακόµη πιο γλυκειά. «Είµαι πραγµατικά χαρούµενος. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο, οι υπόλοιποι γίνονται γρηγορότεροι και έχει πολύ ανταγωνισµό. Αισθανόµουν γρήγορος, όµως πολλοί ήταν κοντά µου. Οι εκκινήσεις ήταν απίθανες µε 30 αθλητές στον χρυσό στόλο και οι κούρσες ήταν υπέροχες, κάτω από τα βράχια στις όχθες τις λίµνης.»

2019-05-01 Campione del Garda

Ο Βρετανός Olly Bridge ο οποίος επέστρεψε µετά από διάλειµµα ενός έτους, τερµάτισε στη δεύτερη θέση. «Είµαι ικανοποιηµένος, είναι καλό αποτέλεσµα. Δεν περίµενα πολλά και ήµουν χαλαρός. Ένιωθα καλά και απ’ ότι φαίνεται βοήθησε».

Ο Bridge κέρδισε την ισοβαθµία µε τον επίσης Βρετανό Connor Bainbridge ο οποίος ήταν πανευτυχής. «Ήθελα να βρίσκοµαι στο βάθρο και είναι καλά να το µοιράζοµαι µε τον Olly Bridge και το Nico Parlier. Αλλά την επόµενη φορά θέλω το ψηλότερο σκαλί».

2019 Pascucci Formula Kite World Championships — Αποτελέσµατα

Άνδρες

 1. Nico Parlier (FRA)
 2. Olly Bridge (GBR)
 3. Connor Bainbridge (GBR)

Γυναίκες

 1. Daniela Moroz (USA)
 2. Elena Kalinina (RUS)
 3. Breiana Whitehead (AUS)

Άνδρες U19

 1. Arthur Lhez (FRA)
 2. Oliver Hansen (DEN)
 3. Scott Whitehead (AUS)

Γυναίκες U19

 1. Daniela Moroz (USA)
 2. Valeria Garashenko (RUS)
 3. Julia Damasiewicz (POL)

Άνδρες U16

 1. Maximilian Maeder (SGP)
 2. Jakub Jurkowski (POL)
 3. Michal Wojciechowski (POL)

Γυναίκες U16

 1. Julia Damasiewicz (POL)
 2. Magdalena Wojciechowska (POL)
 3. Nina Arcisz (POL)

Άνδρες (Masters)

 1. James Johnsen (DEN)
 2. Nico Landauer (URU)
 3. Ejder Ginyol (TUR)

Γυναίκες (Masters)

 1. Steph Bridge (GBR)
 2. Natalie Flintrop-Clarke (AUS)
 3. Claire Durand (FRA)

Άνδρες (Grand Masters)

 1. James Johnsen (DEN)
 2. Wilson Veloso Junior (BRA)
 3. Pierluigi Capozzi (ITA)
Η Μαρίνα Ψυχογυιού είναι μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2010, μέλος της ομάδας κανόνων kiteboarding και ιστιοσανίδας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και βασικό στέλεχος αγώνων της ΙΚΑ από το 2016.
Previous Post Next Post