Το Posidonia Sea Tourism Forum 2019 συγκεντρώνει την παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας

v

Η θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισµού κρουαζιέρας, οι επικείµενες ιδιωτικοποιήσεις λιµανιών και η επιστροφή της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύουν το σηµαντικό ρόλο της διοργάνωσης.

Το Posidonia Sea Tourism Forum έχει καθιερωθεί ως µία από τις σηµαντικότερες εκδηλώσεις της διεθνούς βιοµηχανίας κρουαζιέρας, χάρη στη στρατηγική σηµασία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ποικιλοµορφίας των προορισµών, της αυξηµένης ζήτησης και των πολλαπλών επιλογών δροµολογίων που παρουσιάζει.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγµατοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri όπου περισσότερα από 30 υψηλόβαθµα στελέχη της βιοµηχανίας µε αντικείµενο ευθύνης τα λιµάνια και τους προορισµούς, τα οποία εκπροσωπούν τις µεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας του κόσµου, όπως οι MSC Cruises, Royal Caribbean Cruises, Holland America Group, Disney Cruise Line, Silversea Cruises, Fred Olsen Cruise Lines, Celestyal Cruises κ.ά. θα συζητήσουν τις προκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Πολλά από αυτά τα στελέχη θα συµµετάσχουν στη συνεδρίαση της Συµβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Λιµένων και Προορισµών της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών κρουαζιέρας (CLIA), που θα πραγµατοποιηθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Posidonia Sea Tourism Forum, ενώ θα έχουν επαφές µε εκπροσώπους των προορισµών της περιοχής στον εκθεσιακό χώρο καθώς και πολλές ευκαιρίες δικτύωσης στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

Η Elisabetta De Nardo, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Λιµένων της MSC Cruises και Πρόεδρος της Συµβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Λιµένων και Προορισµών της CLIA, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα παραµένει µία πολύ σηµαντική περιοχή για τη διεθνή βιοµηχανία κρουαζιέρας. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, η Ελλάδα κατέχει ακόµη πιο εξέχουσα θέση στα δροµολόγια κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Posidonia Sea Tourism Forum είναι η κορυφαία διοργάνωση κρουαζιέρας σε αυτή την υπέροχη και στρατηγικής σηµασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ανυποµονώ να συζητήσω µε όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουµε µπροστά µας».

Μία από αυτές τις ευκαιρίες είναι η επικείµενη αλλαγή της νοµοθεσίας µε την οποία θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών λιµανιών, ανοίγοντας το δρόµο σε διεθνείς διαχειριστές λιµανιών κρουαζιέρας να επενδύσουν σε παραχωρήσεις επιβατικών σταθµών κρουαζιέρας ανά τη χώρα. Πρόκειται για µια πολυαναµενόµενη κίνηση, που εκτιµάται ότι θα αυξήσει το homeporting. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων διαχειριστών επιβατικών σταθµών κρουαζιέρας, όπως της Global Ports, που θα είναι παρούσα στην Αθήνα για τη διοργάνωση.

Τα πρώτα λιµάνια που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν είναι αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ξεκινώντας από τον Μάιο. Στον κατάλογο περιλαµβάνονται επίσης τα λιµάνια της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, που είναι κορυφαίοι προορισµοί κρουαζιέρας και έχουν επιβεβαιώσει τη συµµετοχή τους στο Posidonia Sea Tourism Forum 2019 ως εκθέτες, µαζί µε το λιµάνι του Πειραιά και της Ρόδου. Η συµµετοχή τους στο Forum θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους τους να συναντηθούν µε µέλη της Συµβουλευτικής Επιτροπής Λιµένων και Προορισµών της CLIA και µε άλλους φορείς της βιοµηχανίας.

Έχοντας µόλις κερδίσει το υψηλού κύρους βραβείο “Best Destination – Leisure” (Καλύτερος Προορισµός για Αναψυχή) στην έκθεση ITB στο Βερολίνο, η Ελλάδα καταγράφει σηµαντική αύξηση αφίξεων από τις ΗΠΑ. Σύµφωνα µε στοιχεία του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, ο αριθµός των αφίξεων Αµερικανών τουριστών έχει αυξηθεί άνω του 113% την τελευταία πενταετία, µε πολλούς από αυτούς να έρχονται στη χώρα για τις ποικίλες επιλογές προϊόντων κρουαζιέρας που προσφέρει.

Ως αποτέλεσµα, οι µεγάλες αµερικανικές εταιρείες κρουαζιέρας εντάσσουν στα δροµολόγιά τους περισσότερα ελληνικά λιµάνια για το 2019, ενώ εταιρείες µε εξειδικευµένα προϊόντα, όπως η Disney Cruises, δραστηριοποιούνται ξανά στην Ελλάδα από την επόµενη χρονιά. Στα δροµολόγιά τους περιλαµβάνονται τα λιµάνια του Πειραιά, του Κατάκολου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κρήτης, που έχουν συµπεριληφθεί στις κρουαζιέρες για το ερχόµενο καλοκαίρι, έπειτα από πενταετή απουσία από την ελληνική αγορά. Η Disney Cruises έχει επιβεβαιώσει τη συµµετοχή της στο Forum, όπου στελέχη της θα συναντηθούν µε εκπροσώπους προορισµών, καθώς προετοιµάζει την επιστροφή της στην περιοχή.

Στην αναθέρµανση του ενδιαφέροντος των αµερικανικών εταιρειών κρουαζιέρας για την Ελλάδα, που ενισχύεται από την αύξηση των αφίξεων από τη Β. Αµερική, έρχεται να προστεθεί η παραδοσιακά ισχυρή παρουσία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών. Η MSC Cruises θα έχει περίπου 400 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιµάνια το 2019, ρεκόρ για µια χρονιά. Πολλές εταιρείες κρουαζιέρας επωφελούνται από τη δηµοτικότητα της Σαντορίνης και της Μυκόνου, µε τη δεύτερη να έχει εξασφαλίσει πολλές προσεγγίσεις µε διανυκτερεύσεις για τη φετινή σεζόν. Παράλληλα, την επόµενη χρονιά αρκετές εταιρείες κρουαζιέρας θα επιστρέψουν στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, καθώς και στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, φέτος είναι η χρονιά που θα δούµε να πλέουν στα ελληνικά νερά τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά κρουαζιερόπλοια µε χωρητικότητα µικρότερη των 500 επιβατών. Αυτή η νέα τάση κρουαζιέρας σε µικρά πολυτελή ή εκδροµικά σκάφη είναι ιδιαίτερα σηµαντική για τα µικρότερα ελληνικά λιµάνια, σε νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα, που δεν διαθέτουν την υποδοµή ή τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τα µεγαλύτερα πλοία, µε αποτέλεσµα να προσφέρονται πολύ περισσότεροι προορισµοί για δροµολόγια κρουαζιέρας.

Ο Airam Diaz Pastor, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Λιµένων Κρουαζιέρας (MedCruise), δήλωσε σχετικά: «Οι επιβάτες κρουαζιέρας και οι προσεγγίσεις αυξάνονται για τα λιµάνια, τους επιβατικούς σταθµούς και τους προορισµούς της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς οι εταιρείες κρουαζιέρας επιβεβαιώνουν τα δροµολόγιά τους για το 2020 και το 2021 στην περιοχή. Επιπλέον, τόσο οι βάσεις όσο και οι απλές προσεγγίσεις δροµολογίων επιστρέφουν στην Τουρκία, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, και προκειµένου να προωθήσει τις βιώσιµες δραστηριότητες κρουαζιέρας σε αυτές τις περιοχές, η MedCruise συγκρότησε δύο Οµάδες Εργασίας που αποτελούνται από εκπροσώπους λιµενικών αρχών και συνδεδεµένων µελών. Η µία Οµάδα Εργασίας εστιάζει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η άλλη στη Βόρεια Αφρική, µε κύριο στόχο και των δύο Οµάδων να προωθήσουν τις περιοχές αυτές ως προορισµούς κρουαζιέρας.

«Πιστεύουµε ότι η ανάκαµψη της βιοµηχανίας κρουαζιέρας σε αυτές τις περιοχές θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις γειτονικές περιοχές. Αυτό σηµαίνει ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, θα ωφεληθεί από την αύξηση των δραστηριοτήτων κρουαζιέρας τόσο στη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Αδριατική», κατέληξε ο Airam Diaz Pastor.

Το 5ο Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισµού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Υποστηρίζεται από το Ναυτικό Επιµελητήριο της Ελλάδας, την Ένωση Μεσογειακών Λιµένων Κρουαζιέρας (MEDCRUISE), την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισµού, την Ένωση Μαρίνων Ελλάδας, το Σύνδεσµο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας και την Οµοσπονδία Συνδέσµων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA). Αργυροί χορηγοί είναι ο Οργανισµός Λιµένος Πειραιώς και η HEMEXPO και χάλκινοι χορηγοί είναι η Air France – KLM – Delta, το Ακτίνα Travel Group, η Global Ports Holding και η Celestyal Cruises.

Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post