Ποιος το φανταζόταν, όταν το 2000 ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) διοργάνωνε σε συνεργασία με τις “Εκθέσεις Ποσειδώνια” για πρώτη φορά έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα στο πλαίσιο της έκθεσης, πως ο αγώνας αυτός θα εξελισσόταν σε μία διοργάνωση μεγάλου ειδικού βάρους, όχι μόνο για την ελληνική αγωνιστική ιστιοπλοΐα, αλλά και για τη διεθνή ναυτιλία!

Ο πρώτος εκείνος αγώνας που ονομαζόταν Baltic Exchange Cup, έγινε με τη συμμετοχή επτά σκαφών της κλάσης J24, με συνθήκες ιδιαίτερα απαιτητικές ακόμα και για έμπειρους ιστιοπλόους. Οι σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι, που θα τρόμαζαν τον μέσο ναυτικό, δεν πτόησαν όμως ούτε την Οργανωτική Επιτροπή, αλλά ούτε και τις εταιρίες που συμμετείχαν. Ο αγώνας έγινε και όσοι το ίδιο βράδυ βραβεύτηκαν σε μία λαμπρή τελετή, αποτέλεσαν παράδειγμα και κίνητρο για τους υπόλοιπους εκθέτες των Ποσειδωνίων.
Τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των συμμετοχών αυξήθηκε γεωμετρικά και έφθασε γρήγορα τις 60 συμμετοχές εταιριών με 500 περίπου άτομα ως πληρώματα.
Τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη της Ελλάδας και οι καλύτεροι ιστιοπλόοι, πλαισιώνουν τα πληρώματα των ναυτιλιακών εταιριών – εκθετών που λαμβάνουν μέρος στο Posidonia Cup. Οι ιστιοδρομίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και οι συνθήκες πολλές φορές ιδιαίτερα απαιτητικές. Όμως ο διοργανωτής όμιλος ΠΟΙΑΘ διαθέτει μακρά πείρα στην ανοικτή θάλασσα, αφού μεταξύ άλλων μεγάλων διοργανώσεων του περιλαμβάνονται πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα και το Ράλλυ Αιγαίου από το 1964, ενώ από τη σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης του Ομίλου, έχουν περάσει σχεδόν 30.000 μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων εργάζονται στη ναυτιλία και επιστρέφουν πλέον για να συμμετάσχουν στο Posidonia Cup. Άλλωστε η ναυτιλία είναι άρρηκτα και άμεσα συνδεδεμένη με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, ειδικά για τους Έλληνες.
Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση ο αγώνας είχε τη συνδρομή των μεγαλύτερων παγκοσμίως φορέων ναυτιλίας, άλλων ως χορηγών και άλλων ως υποστηρικτών.
Για φέτος χορηγοί είναι η διεθνής εταιρία ναυτιλιακού εξοπλισμού LALIZAS Simply life saving, η μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες χρωμάτωνJOTUN και η εταιρία ARIA Fine Catering η οποία θα προσφέρει μία μεγαλειώδη δεξίωση κατά την τελετή απονομής επάθλων στο Island Private House, στην οποία θα μετάσχουν άνω των 500 ατόμων επίσημοι και πληρώματα.
Υποστηρικτές είναι ο Αμερικανικός Νηογνώμων ABS, η διεθνής εταιρία σχοινών και συρματοσχοίνων D.KORONAKIS S.A.
Επίσης Technical supporter η G4s, Medical supporter η SHIP MEDICAL και Lifeguard supporter η Ε.Ν.Α.Κ.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρώτη ημέρα, το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαΐου, Συνάντηση Κυβερνητών (Skipper’s meeting) και δεξίωση υποδοχής πληρωμάτων στην αίθουσα “Αιγαίου” του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και την άλλη ημέρα, Παρασκευή 1 Ιουνίου, πρωϊνό πληρωμάτων, επίδειξη σωστικών μέσων και συστημάτων ασφαλείας και τέλος συγκέντρωση στα σκάφη για επιτόπου ενημέρωση κάθε ομάδας.
Το αγωνιστικό μέρος περιλαμβάνει μία παράκτια ιστιοδρομία με αρκετά σημεία στροφής, κάνοντας τις πλεύσεις απαιτητικές αλλά θεαματικές. Στο τέλος της ημέρας όλοι όσοι συμμετέχουν αλλά και όλοι όσοι παρακολουθούν, θα έχουν απολαύσει τις μοναδικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα που προσφέρει η χώρα μας και μάλιστα με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης!
Η διοργάνωση ολοκληρώνεται το βράδυ της ίδιας ημέρας με την απονομή των επάθλων και τη μεγαλειώδη δεξίωση μέχρι πρωίας που πραγματοποιείται σε ένα από τα πιο φημισμένα κέντρα της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα εφέτος στο Island Private House.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post