Όλοι μαζί μπορούμε, αλλά και ο καθένας χωριστά ‘πρέπει’!

Άρχισε το καλοκαίρι και η θάλασσα είναι εδώ και μας περιμένει, κάνοντας ότι μπορεί για να μας ευχαριστήσει. Οι οργανωμένες πλαζ, οι απόμεροι κόλποι, τα μαγευτικά βράχια, η απεραντοσύνη της, μας προσφέρουν ηρεμία, που τόσο μας λείπει, και χαρά, που τόσο τη θέλουμε. Έχουμε όμως κι εμείς μια και μοναδική υποχρέωση, να τη διατηρούμε καθαρή. Δυστυχώς αποδεχόμενοι όχι τον πολιτισμό, αλλά τα υποπροϊόντα του, καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε τη θάλασσα σαν ‘χωματερή’ της ασυδοσίας μας. Στο πέλαγος κολυμπάνε ότι άχρηστα μας περισσεύουν και οι ακτές έχουν γίνει της ‘ντροπής’ από τα σκουπίδια.
Αγαπητοί Συνέλληνες, επιβάλλεται και μας συμφέρει, με την ευρύτερη και τη στενότερη έννοια, να είναι οι θάλασσές μας καθαρές, διότι για να ζήσουμε με κάποια αξιοπρέπεια, τρία πολύτιμα βασικά προϊόντα έχουμε να προσφέρουμε, τη θάλασσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είναι παραλογισμός να προδίδουμε τα πολύτιμα στοιχεία που διαθέτουμε και να κυνηγάμε χίμαιρες για να ζήσουμε.
Επανέρχομαι στη θάλασσα και στα σκουπίδια. Είναι αυτονόητη η υποχρέωσή μας να μην πετάμε ή να μην εγκαταλείπουμε, όταν φεύγουμε, άχρηστα πράγματα στη θάλασσα και στην παραλία, αυτό όμως δεν αρκεί, οφείλουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τις παραλίες που άλλοι πετάνε! Έτσι, κι εμείς κάνουμε το καθήκον μας και οι άλλοι που μας βλέπουν μπορεί να παραδειγματιστούν.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω ούτε κόμμα. Τα τελευταία 20 χρόνια αγκυροβολώ κάθε Αύγουστο σ έναν κόλπο έξω από το Πόρτο Χέλι. Στο βάθος του κόλπου έχει κτίσει ένα σπίτι μια γαλλική οικογένεια, όλα τα μέλη της οποίας κάθε πρωί κατεβαίνουν και καθαρίζουν την παραλία, με αποτέλεσμα, εμείς από το σκάφος μου, ο Δώρος Οικονόμου (μόνιμος κι εκείνος καλοκαιρινός κάτοικος του κόλπου, όσο ζούσε) και όποιοι κατά καιρούς μας επισκέπτονταν, προτείναμε στους Γάλλους εναλλάξ καθάρισμα του κόλπου. Η συνέχεια δεν είναι εύκολα πιστευτή, είναι όμως αληθινή: Οι επισκέπτες του κόλπου, από στεριά και θάλασσα, άρχισαν κι εκείνοι να καθαρίζουν την παραλία! Ο κόλπος τα καλοκαίρια εξακολουθεί να διατηρείται πεντακάθαρος.
Ας μην περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν κάτι, εμείς πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον που ζούμε!

Previous Post Next Post