Οι καταιγίδες του Σαββατοκύριακου (5 & 6/5/2018), µου έφεραν στο νού τα νέφη και τις θαυµαστές ονοµασίες τους.

Πέρασα πολλές ώρες παρακολουθώντας τις µεταµορφώσεις τους στον ουρανό, που γίνονταν ακόµη πιό εντυπωσιακές από τα ‘εφφέ’ των αστραπών και των κεραυνών µε τις βροντές να φροντίζουν το ηχητικό σκηνικό.

Ας δούµε, λοιπόν τις βασικές κατηγορίες των νεφών:

Στρώµατα (Stratus)
Νέφη σαν παπλώµατα που καλύπτουν µεγάλες εκτάσεις, κρατώντας τη θερµοκρασία χαµηλά. Τα µπερδεύουµε συχνά µε την οµίχλη.

Μελανίες (Nimbus)
Χαµηλά νέφη, φέρνουν βροχή ή χιόνι. Το όνοµά τους προέρχεται από το σκούρο χρώµα τους.

Σωρείτες (Cumulus)
Ογκώδη νέφη σαν βαµβάκι, σε διάφορα ύψη και κάποιες φορές σε συνδιασµούς µε άλλα είδη. Αναπτύσσονται τις θερµές κυρίως ώρες της ηµέρας. Αυτούσια είναι νέφη καλού καιρού, όµως, οι συνδυασµοί τους προµηνύουν κακοκαιρία.

Θύσσανοι (Cirrus)
Τα υψηλότερα νέφη µε χαρακτηριστικό σχήµα. Αποτελούνται από λεπτές νιφάδες πάγου (λόγω χαµηλής θερµοκρασίας στα ύψη που αναπτύσσονται) και είναι συνήθως νέφη καλοκαιρίας.

Τα καταιγιδoφόρα νέφη είναι κατά κανόνα Σωρειτοµελανίες (Cumulonimbus), νέφη ραγδαίας κατακόρυφης ανάπτυξης, ουράνιες καθεδρικές! Ξεσπούν σε βίαιες καταιγίδες µε καταρρακτώδη βροχή, αστραπές και βροντές, σαν αυτές που ανέφερα στην αρχή του κειµένου. Θα µπορούσαµε να πούµε οτι οι σωρειτοµελανίες αποτελούν ‘επίδειξη’ του Δία!

Στον πίνακα που ακολουθεί µπορείτε να δείτε τα είδη των νεφών, τους συνδυσµούς και τα ύψη που σχηµατίζονται.

 Σηµείωση: Η παρατήρηση των νεφών είναι πιό διασκεδαστική από την τηλεόραση.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά δεν υπάρχει τίποτε πιο µαγευτικό από τους µετασχηµατισµούς των νεφών όταν φυσάει, κατά την ανατολή (δύσκολο, κοιµώνται ακόµη) ή κατά τη δύση του Hλίου.

Previous Post Next Post