Η Μήλος ζητάει την Αφροδίτη της

Ρότα για να φέρει την Αφροδίτη της Μήλου στην πατρίδα της έχει χαράξει ο, Γεράσιµος Δαµουλάκης. Ο δραστήριος δήµαρχος του νησιού των Κυκλάδων, τα τελευταία δύο χρόνια ηγείται µιας ροµαντικής… σταυροφορίας για να ταξιδέψει το κοµµάτι της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς από το Μουσείο του Λούβρου στο πανέµορφο, παλαιό, Λύκειο Θηλέων που έχει ανακαινιστεί κατάλληλα για να υποδεχτεί τη µαρµάρινη κυρία.

Το νησί της Μήλου, µπορεί για τους ιστιοπλόους να συνδέεται µε την ιστιοπλοΐα καθώς έχει αποτελέσει σταθµό του Ράλλυ Αιγαίου και άλλων διοργανώσεων, για την παγκόσµια κοινότητα, όµως, είναι η πατρίδα του µοναδικού θησαυρού που υπάρχει στο Λούβρο και κάθε χρόνο γίνεται αντικείµενο θαυµασµού εκατοµµυρίων ανθρώπων.

«Δεν είναι δυνατόν να µη βρίσκεται στη Μήλο. Εδώ είναι ο τόπος της. Η επιστροφή της Αφροδίτης υπήρχε πολλά χρόνια µέσα το µυαλό µου. Ήθελα, όµως, να έχω ολοκληρώσει την έρευνά µου και να έχω τα κατάλληλα επιχειρήµατα. Στις 8 Απριλίου 2017 κάναµε την πρώτη εκδήλωση και σιγά σιγά διαµορφώσαµε το παλιό Λύκειο Θηλέων, στην Πλάκα, για να τη φιλοξενήσει. Στη συνέχεια ήρθαµε σε επαφή µε τα κόµµατα»,

µας λέει ο δήµαρχος του νησιού και όταν τον ρωτάµε για τις αντιδράσεις των πολιτικών, µας απάντησε:

«Εκτός από τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόµµατος, όπου αλλού πήγαµε µας είπαν ότι θα µας στηρίξουν».

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει;

Φτιάξαµε µία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.takeaphroditehome.gr ώστε να µαθαίνει ο κόσµος για τις ενέργειές µας και µέσα από αυτό µαζεύουµε και υπογραφές. Επίσης κάνουµε εκδηλώσεις που έχουν ως κεντρικό άξονα την Αφροδίτη. Πριν από λίγες ηµέρες, µάλιστα, παιδιά του σχολείου παρουσίασαν ένα εξαιρετικό δρώµενο. Όλες τις δράσεις που γίνονται στη Μήλο, τις συνδέουµε µε αυτό το θέµα. Μάθαµε ότι η Μπιγιονσέ έκανε ένα γύρισµα στο Λούβρο, µε φόντο την Αφροδίτη. Την καλέσαµε να έρθει στο νησί και να δει που ήταν η Αφροδίτη.

Ποια είναι τα επόµενα σχέδιά σας;

Συνεχίζουµε την καµπάνια και θα προσπαθήσουµε να ευαισθητοποιήσουµε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Θέλουµε αυτή η εκστρατεία να αποκτήσει παγκόσµιο ενδιαφέρον. Ήδη, η στήριξη από την Οµογένεια είναι µεγάλη. Χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό έχουν υπογράψει για την επιστροφή της Μήλου στο νησί. Επίσης, αυτή την προσπάθεια στηρίζουν και όλοι οι δήµοι της χώρας. Στις 8 Απριλίου 2020 συµπληρώνονται 200 χρόνια από την εύρεση της Αφροδίτης της Μήλου. Θέλω να πιστεύω ότι µέχρι τότε θα έχει βρεθεί στον τόπο της.

Εάν σας προτείνουν να πάρτε κάποιο αντίγραφο…

Συµφωνώ να φτιαχτεί µε τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα και µοναδικό αντίγραφο για να µπει στο Λούβρο. Η θέση της αυθεντικής Αφροδίτης είναι στην Ελλάδα και στη Μήλο.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post