Περί Εθνόσημου και άλλων δεινών!

Με την ευκαιρία όλων αυτών που δημιουργήθηκαν μεταξύ της Εθνικής Αρχής (ΕΙΟ) και της αθλήτριας του ΙΟΠ, Βασιλείας Καραχάλιου, μου δόθηκε η αφορμή να ‘κοιτάξω’ λίγο καλύτερα την εμφάνιση που επιβάλλεται να φορούν οι Έλληνες ιστιοπλόοι, μέλη της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας.

Ένα μπλε μπλουζάκι, αν και κάπου είδα και λευκά, στο οποίο το εθνόσημο, δηλαδή η ελληνική σημαία έχει υποβιβαστεί σε δεύτερο ή μάλλον τρίτο ρόλο, αφού απλά βρίσκεται στο μανίκι. Όταν κοιτάς διεξοδικά τις εμφανίσεις ανακαλύπτεις ότι το εθνόσημο ξεχάστηκε από το στήθος! Σε πρώτο πλάνο το σήμα της Ομοσπονδίας, κακόγουστα μεγάλο, όσο κακόγουστα μεγάλο είναι το σήμα της εταιρείας που έχει παραχωρήσει ως χορηγία τα ρούχα αυτά.
Σκέφτηκα δεν γίνεται να ξέχασαν το εθνόσημο, (όλα γίνονται, αλλά λέμε τώρα) και το έψαξα αρκετά, κυρίως στις φωτογραφίες αθλητών της εθνικής που βρήκα στα Social Media. Η λογική της ομοιόμορφης εμφάνισης στην εποχή μας, δηλαδή τώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram κυριεύουν τη ζωή μας, θες σε πρώτο χρόνο και πλάνο, άμεσα δηλαδή να πάρεις την πληροφορία. Όμως μάταια. Ακόμα και στη φωτό της εθνικής ομάδας που επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, την οποία και παραθέτω, δεν μπορεί κανείς μα κανείς να καταλάβει από ποια χώρα είναι οι αθλητές ή σε ποια χώρα έχουν πάει επίσκεψη! Μια ελληνική σημαία βρε παιδιά κάπου ! κανείς ! κάτι ! μία σημαία λέω εγώ έτσι για το θεαθήναι… Μετά μου ήρθε μία άλλη σκέψη. Λέω μάλλον αυτή η Legea, θα είναι χώρα και άρχισα να ψάχνω τον χάρτη του κόσμου! Μάταια. Δεν τη βρήκα και αναρωτήθηκα γιατί την έχουν στο στήθος και ειδικά με τόσο μεγάλα γράμματα. Αντίθετα στη θέση της καρδιάς, που χτυπάει όπως όλοι οι μεγάλοι αθλητές αναφέρουν χαρακτηριστικά για τη χώρα τους, είναι το σήμα της ΕΙΟ.
Τελικά το εθνόσημο υπάρχει στο μανίκι, ναι στο μανίκι μικρό και φυσικά δύσκολα το βλέπεις! Αναρωτιέμαι λοιπόν αν οι αθλητές της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας, αυτά τα νέα παιδιά που μας κάνουν περιφανούς ‘παλεύουν’ με τα κύματα ή ξοδεύουν τα χρήματα των οικογενειών τους για τη Legea ή το σήμα της ΕΙΟ.
Θα σας προτρέψω, όσους διαβάσετε την άποψή μου να κάνετε μια αναζήτηση στα Social Media και να βρείτε φωτογραφίες αθλητών της ιστιοπλοΐας από άλλες χώρες, που έχουν συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια, όχι Ολυμπιακούς Αγώνες εκεί η εμφάνιση δίνεται από την ΕΟΑ και έχει εθνόσημα, ώστε να δείτε μόνοι σας, που είναι το εθνόσημο και οι χορηγοί της εθνικής! Φυσικά καμία χώρα δεν έχει χορηγό την εταιρεία ρούχων, αυτό είναι ελληνική παγκόσμια πρωτιά!

Ολοκληρώνοντας τις λίγες αυτές σκέψεις, αναρωτιέμαι αν μπορεί κανείς από τους αθλητές της εθνικής ομάδας, σ αυτά τα ρούχα να τοποθετήσει και τους δικούς του χορηγούς; Πρόσφατα άκουσα τον κ. Σπύρο Καπράλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να προτρέπει επιχειρηματίες να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Υιοθετήστε ένα αθλητή στον δρόμο για το Τόκυο-2020”. Αν λοιπόν κάποιος υιοθετήσει έναν ιστιοπλόο που θα εμφανιστεί; Μάλλον μόνο στα πανιά του; Στις απονομές δεν θα φαίνεται πουθενά; Θα έχει δώσει ένα ποσόν και θα εμφανίζεται η Legea γιατί έδωσε ρούχα, ευτελούς αξίας σε σχέση με τα χρήματα που απαιτούνται για μια χορηγία επιτυχημένης ολυμπιακής καμπάνιας.
Μάλλον εδώ υπάρχει θέμα. Conflict – Σύγκρουση λοιπόν! Επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Ισως. Ποιος θα το λύσει αυτό; To 2020 είναι πολύ κοντά και ήδη υπάρχουν αθλητές με χορηγούς.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post