Παγκόσμιο Νεότητας 2017

China 2017 – Youth sailing Sailing World Championship

Η Κίνα ανέβασε τον πήχη με ένα εξαιρετικό από όλες τις πλευρές παγκόσμιο πρωτάθλημα νεότητας. Το πρωτάθλημα, που είχε ανατεθεί στο Ισραήλ από το 2013, κινδύνεψε να ματαιωθεί όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη διοργάνωση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η Κίνα ανέλαβε τη διοργάνωση τον Μάρτιο και σε λίγους μήνες κατάφερε να διοργανώσει το αρτιότερο πρωτάθλημα στην ιστορία του θεσμού.
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεότητας συμμετέχει ένα σκάφος από κάθε χώρα σε κάθε μία από τις εννέα κατηγορίες. Τα σκάφη παρέχονται από τους διοργανωτές οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της διαμονής και διατροφής των αθλητών και των συνοδών τους.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 380 αθλητές από 60 χώρες. Νικήτρια χώρα αναδείχθηκε η Ιταλία, με αρχηγό αποστολής την ανεπανάληπτη Alessandra Sensini, ενώ η Ελλάδα συμμετείχε μόλις με έναν αθλητή, το Δημήτρη Παπαδημητρίου που ολοκλήρωσε την επιτυχημένη πορεία του στα Laser Radial τερματίζοντας στην έκτη θέση. Αν και μακριά από τις διακρίσεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει, ο Δημήτρης ήταν πανευτυχής με τη διοργάνωση, που ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε παγκόσμιο νεότητας. «Ήταν καταπληκτικά! Είχα το GRE και την ελληνική σημαία στο πανί μου, χωρίς αριθμό. Και όλοι οι αθλητές έμεναν μαζί. Οι διοργανωτές τα είχαν φροντίσει όλα στην εντέλεια, ήταν φανταστικά’ Το μόνο αρνητικό ‘ότι δεν υπήρχαν άλλοι Έλληνες, ήμουνα μόνος μου» και για την επίδοσή του είπε «Δεν πήγα και πολύ καλά, ήμουνα κουρασμένος. Πολλά πρωταθλήματα φέτος. Αλλά δεν πειράζει. Τώρα λίγο ξεκούραση και από την επόμενη εβδομάδα Laser Standard».
Ο προπονητής του Δημήτρη, Βαγγέλης Χειμώνας ήταν κι αυτός εντυπωσιασμένος από τη διοργάνωση. «Σαν μια πιο χαλαρή Ολυμπιάδα, οι Κινέζοι τα είχαν οργανώσει όλα τέλεια!»

Μπορεί η Ελλάδα να συμμετείχε μόνο στα Laser Radial αγοριών, όμως ο Δημήτρης και ο Βαγγέλης δεν ήταν οι μόνοι Έλληνες που ταξίδεψαν στην Κίνα.
Ο Νίκος Δρούγκας ήταν ο προπονητής της κλάσης 420, με στόχο να βοηθά τους αθλητές που δεν έχουν υποστήριξη στο πρωτάθλημα.
H Παγκόσμια Ομοσπονδία, στα πλαίσια της ανάπτυξης του αθλήματος ανά τον κόσμο, έχει ένα πρόγραμμα με το οποίο βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε συνέχεια της εμπειρίας στην Κίνα θα γίνει προσπάθεια να γενικευθεί η υποστήριξη σε όλους τους αθλητές και τους προπονητές, τόσο κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος όσο και μέσω συνεργασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και της κλάσης 420. «Η γνώση μεγαλώνει όταν τη μοιράζεσαι».
Ο Δημήτρης Θεοδωράκης ήταν προπονητής της ομάδας Laser Radial της Ταϊλάνδης.
Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν καλεσμένη των διοργανωτών για να συμμετέχει, μαζί με δύο Κινέζους ολυμπιονίκες, σε μια καμπάνια προώθησης της ιστιοπλοΐας σε τοπικά σχολεία.
Η Μαρίνα Ψυχογυιού ήταν υπεύθυνη του στίβου των RS:X, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Μαρίνα Ψυχογυιού
by
Η Μαρίνα Ψυχογυιού είναι μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2010, μέλος της ομάδας κανόνων kiteboarding και ιστιοσανίδας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και βασικό στέλεχος αγώνων της ΙΚΑ από το 2016.
Previous Post Next Post