Πανελλήνιο Optimist 2019

Ο πανέµορφος φυσικός κόλπος της Σούδας ανέδειξε τις αρετές και τις µεγάλες δυνατότητες, που εκτός των άλλων έχει, δίνοντας την ευκαιρία σε διοργανωτές και αγωνιζόµενους να λάβουν µέρος σε µία από τις καλύτερες ιστιοπλοϊκές δράσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με την τεχνογνωσία και την αστείρευτη ενέργεια των ανθρώπων του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Χανίων, ο οποίος διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει τη διοργάνωση στα Χανιά, πραγµατοποιήθηκε το διάστηµα από 15 έως 19 Ιουνίου το πανελλήνιο πρωτάθληµα optimist.

Συνολικά 350 σχεδόν αθλητές από 70 και πλέον σωµατεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, µιας και συµµετείχαν αθλητές και πληρώµατα από χώρες όπως η Σερβία, η Τουρκία, το Χονγκ Κονγκ και η Κύπρος, πήραν µέρος στο πρωτάθληµα, που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ποιοτικά που έχουν διεξαχθεί ποτέ. Οι καιρικές συνθήκες, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν αφού κατά διαστήµατα κυριάρχησαν οι άπνοιες και η πολλή ζέστη, βοήθησαν, ούτως ώστε η διοργάνωση να κυλήσει µε τον καλύτερο τρόπο και οι αθλητές που αγωνίστηκαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Σε αυτό το γεγονός συνετέλεσε ωστόσο και η Επιτροπή Αγώνων, η οποία µε επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Σκλαβούνο, κατάφερε να διοργανώσει σχεδόν όλες τις προγραµµατισµένες ιστιοδροµίες, αφού διεξήχθησαν 10 από τις συνολικά 11.

Η καλή µέρα για την επιτυχή διοργάνωση που θα ακολουθούσε είχε φανεί από το… πρωί, καθώς την παραµονή της έναρξης των αγώνων διεξήχθη στο Παλιό Λιµάνι µια φαντασµαγορική τελετή. Μεταξύ άλλων, οι αθλητές και όλες οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να παρελάσουν κατά µήκος του λιµανιού, ξεκινώντας από το Ναυτικό Μουσείο, κερδίζοντας το χειροκρότηµα από ντόπιους και επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγµή στο λιµάνι, µε την παρέλαση να γίνεται συνοδεία της µπάντας της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε στο Γυαλί Τζάµι όπου έγινε αναφορά σε ένα προς ένα στα σωµατεία που πήραν µέρος στο πρωτάθληµα ενώ ακολούθησαν η ανάκρουση του εθνικού ύµνου και χαιρετισµοί από φορείς όπως ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο αντιδήµαρχος Χανίων, Σταύρος Φιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ο., Τέλης Αδαµόπουλος και ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Χανίων, Τάσος Νικολάου. Ο τελευταίος έδειξε µάλιστα πολύ συγκινηµένος για την ανάληψη των δύο πανελλήνιων διοργανώσεων, τονίζοντας ότι εκπληρώθηκε ένας πόθος που απασχόλησε για πολλά χρόνια τις διοικήσεις του Οµίλου.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε µε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και τραγούδια από τον χορευτικό σύλλογο “Σταυραετοί”.

Μεγάλοι νικητές σε αγόρια και κορίτσια αναδείχτηκαν δύο αθλητές του Ναυτικού Οµίλου Καλαµακίου, ο Δηµήτρης Σουρλατζής, ο οποίος ήταν και ο νικητής στην Open κατηγορία – µιας και στη Σούδα διοργανώθηκε και το πανελλήνιο οµαδικό πρωτάθληµα optimist, όπου περιλάµβανε 21 ιστιοδροµίες – και η Ελισάβετ Αννα Γουίντερς στα κορίτσια. Στην Open, στην 1η θέση βρέθηκε η περιφέρεια Αθηνών, στην 2η των Νήσων Αιγαίου και στην 3η η περιφέρεια Βόρειας Ελλάδας.

«Ολοκληρώσαµε έναν άθλο. Η Σούδα ανταποκρίθηκε στις πιο δύσκολες και απαιτητικές ιστιοπλοϊκές συνθήκες και όλοι µπορέσαµε να χαρούµε τις προσπάθειες των παιδιών, η οποία ήταν αξιόλογη. Πραγµατικά, επειδή είναι πολύ δύσκολος και τεχνικός στίβος, πρώτευσαν οι καλύτεροι και αυτό µας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς και προσδοκούµε να φέρουµε ακόµα µεγαλύτερες διοργανώσεις στον τόπο µας. Το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας είναι από τους καλύτερους προορισµούς. Χρειάζονται κάποιες εργασίες βελτίωσης, θα τα συζητήσουµε µε την τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι στο µέλλον θα χαρούµε ακόµα µεγαλύτερες διοργανώσεις», ήταν οι δηλώσεις που έγιναν στην αυλαία του πρωταθλήµατος από τον πρόεδρο, Τάσο Νικολάου, ο οποίος έδωσε το σύνθηµα εν όψει της συνέχειας που θα ήθελε να υπάρξει µε τη διοργάνωση νέων σηµαντικών δράσεων για την ιστιοπλοΐα στα Χανιά…

Οι απονοµές πραγµατοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ν.Α.Ο. Σούδας όπου, µεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο δήµαρχος Χανίων, Τάσος Βάµβουκας, ο αντιδήµαρχος, Σταύρος Φιωτάκης ενώ εκ µέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, παρέστη η Κατερίνα Ζοµπανάκη.

Εκτός των αθλητών που πρώτευσαν, απονεµήθηκε ένα πολύ όµορφο χειροποίητο αναµνηστικό από τον αντιπρόεδρο του Ι.Ο.Χ., Μανώλη Λεκάκη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνων, Γιώργο Σκλαβούνο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενστάσεων, Ηλία Βεργινάδη.

Τέλος, το πανελλήνιο πρωτάθληµα είχε συµβολικό χαρακτήρα, καθώς ήταν αφιερωµένο στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και στον αγώνα που δίνουν για ζωή. Αυτό το κοινωνικό µήνυµα, ο διοργανωτής Ιστιοπλοϊκός Οµιλος προσπάθησε να το περάσει µε τον καλύτερο τρόπο µέσα απ’ τους αγώνες, µε τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ να συµµετέχουν στην παρέλαση, ενώ κάθε σκαφάκι είχε πάνω του το σήµα του ιδρύµατος…

Αναλυτικά τα αποτελέσµατα του Πανελληνίου Πρωταθλήµατος Όπτιµιστ είναι τα εξής:

Αγόρια

1.     Δηµήτριος Σουρλατζής (Ναυτικός Οµιλος Καλαµακίου)

2.     Αλέξανδρος Κυφίδης (Αθλητικός Ναυτικός Οµιλος Γλυφάδας)

3.     Δηµήτριος Μπήτρος (Ναυτικός Οµιλος Αίγινας)

Κορίτσια

1.     Ελισάβετ-Αννα Γουίντερς (Ναυτικός Οµιλος Καλαµακίου)

2.     Ευαγγελία Καραγεώργου (Αθλητικός Ναυτικός Οµιλος Γλυφάδας)

3.     Μαρία Σκουλούδη (Ναυτικός Οµιλος Γαζίου Κρήτης)

Οπεν

1.     Δηµήτριος Σουρλατζής (Ναυτικός Οµιλος Καλαµακίου)

2.     Erturk Can (Turkish Sailing Federation)

3.     Αλέξανδρος Κυφίδης (Αθλητικός Ναυτικός Οµιλος Γλυφάδας)

Αποτελέσµατα οµαδικού Πρωταθλήµατος Όπτιµιστ:

1.     Περιφέρεια Αθηνών (Μιχαλαίνα Δανάη, Τσάκος Στέφανος, Κυφίδης Αλέξανδρος, Κερκέζου Ιακωβίνα)

2.     Περιφέρεια Νήσων Αιγαίου
        (Ζήσης Θεοφάνης, Θεοδωράκης Θεµιστοκλής, Χρουνεβέχεν Γαβριέλα, Σκουλούδη Μαρία)

3.     Βόρειας Ελλάδας (Παχούµας Γεώργιος, Βογιατζόγλου Μαρία, Συνοδάκης Συµεών, Θεοδωρακοπούλου Δέσποινα)

Πανελλήνιο Κύπελλο 11χρονών Optimist 2019

Μετά από το Πανελλήνιο Πρωτάθληµα Όπτιµιστ, ο κόλπος της Σούδας και ο διοργανωτής Ιστιοπλοϊκός Οµιλος Χανίων φιλοξένησαν και το Πανελλήνιο Κύπελλο 11χρονων Όπτιµιστ, οι αγώνες του οποίου διεξήχθησαν από το Σάββατο 22 µέχρι και τη Δευτέρα 24 Ιουνίου.

Τα πανάκια εντός του λιµένος της Σούδας συνέχισαν έτσι για τρεις ακόµα ηµέρες να ανεµίζουν, προσφέροντας ένα υπέροχο και µοναδικό θέαµα. Αυτή τη φορά, βέβαια, οι συµµετοχές δεν ήταν όπως στο πρωτάθληµα, αλλά και πάλι είχαν την ευκαιρία να συµµετάσχουν 223 παιδιά, εκ των οποίων τα 155 ήταν αγόρια και τα 68 κορίτσια από 50 και πλέον οµίλους απ’ όλη την Ελλάδα.

Η δεύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση είχε αυτή τη φορά έναν µεγάλο αντίπαλο κι αυτός δεν ήταν άλλος από τις καιρικές συνθήκες. Αφόρητη ζέστη και άπνοιες συνέθεσαν το σκηνικό, µε τους µικρούς αγωνιζόµενους και τους διοργανωτές να υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε δοκιµασία. Τελικά και σαν µια αόρατη δύναµη να βοήθησε, στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας ηµέρας, µπόρεσαν να διεξαχθούν τέσσερις ιστιοδροµίες κι έτσι το πανελλήνιο κύπελλο διεξήχθη µε έξι ιστιοδροµίες από τις προγραµµατισµένες εννέα.

Νικητές σε αγόρια και κορίτσια αναδείχτηκαν ο Γιώργος Κυπραίος από τον Ναυτικό Οµιλο Πάρου και η Ερµιόνη Γκίκα από τον Ναυτικό Οµιλο Καλαµακίου.

Οι απονοµές διεξήχθησαν και πάλι στις εγκαταστάσεις του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας, όπου το “παρών” έδωσε ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ο., Αντώνης Δηµητρακόπουλος, ο οποίος και συνεχάρη τον Ιστιοπλοϊκό Οµιλο Χανίων για την επιτυχία που είχαν οι δύο διοργανώσεις.

«Ενα πανελλήνιο πρωτάθληµα και ένα πανελλήνιο κύπελλο για να πετύχουν χρειάζονται τρεις συντελεστές», σηµείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Δηµητρακόπουλος. «Τους δύο τους ελέγχουµε, τον έναν όχι… Η οργάνωση υπήρξε καταπληκτική, οι άνθρωποι του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Χανίων εργάστηκαν πάρα πολύ, τον καιρό δεν µπορέσαµε, όµως, να τον ελέγξουµε. Ο καιρός δεν βοήθησε, παρά ταύτα τα παιδιά προσπάθησαν και οι άνθρωποι του Οµίλου δούλεψαν πολύ και διεξήχθησαν αξιοπρεπώς οι δύο διοργανώσεις», σηµείωσε ο κ. Δηµητρακόπουλος, ο οποίος σε ερώτηση για το αν θ’ ακολουθήσουν κι άλλες διοργανώσεις στα Χανιά και την Κρήτη, απάντησε ότι, «στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και τον Αγιο Νικόλαο, έχουµε δώσει πολλές διοργανώσεις, αλλά στα Χανιά είναι η πρώτη µεγάλη, διότι δεν είχαν υπάρξει ευκαιρίες. Μακάρι ο Ιστιοπλοϊκός Οµιλος Χανίων να επιδείξει την ίδια θέληση και ενθουσιασµό και ειδικότερα ο πρόεδρος, Τάσος Νικολάου και γιατί όχι να µην αναθέσουµε κι άλλες διοργανώσεις στο µέλλον».

Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Χανίων, Τάσος Νικολάου, ευχαρίστησε τους φορείς που συνέβαλαν σηµαντικά προκειµένου να γίνουν πραγµατικότητα οι δύο διοργανώσεις, ενώ εκ µέρους του Ι.Ο.Χ. βραβεύτηκαν ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ο., ο Δήµαρχος Χανίων, Τάσος Βάµβουκας και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σούδας, Δηµήτρης Κλωθάκης για τη συνδροµή τους στην τέλεση των δύο διοργανώσεων.

Να σηµειωθεί ότι πριν την πραγµατοποίηση των αγώνων και όπως συνέβη και µε το Πανελλήνιο Πρωτάθληµα, υπήρξε τελετή έναρξης στο Παλιό Λιµάνι, όπου και πάλι οι αθλητές παρέλασαν κατά µήκος του λιµανιού, ξεκινώντας από το Ναυτικό Μουσείο και κατέληξαν στο Γυαλί Τζαµί.

Αναλυτικά, οι πρώτοι τρεις νικητές σε αγόρια και κορίτσια στο πανελλήνιο κύπελλο 11χρονων Οπτιµιστ είναι οι εξής:

Αγόρια

  1. Γεώργιος Κυπραίος (Ναυτικός Οµιλος Πάρου)
  2. Γεώργιος-Ηρακλής Μιχαλόπουλος (Ιστιοπλοϊκός Οµιλος Πειραιώς)
  3. Κωνσταντίνος Πορτοσάλτε  (Αθλητικός Ναυτικός Οµιλος Γλυφάδας)

Κορίτσια

  1. Ερµιόνη Γκίκα  (Ναυτικός Οµιλος Καλαµακίου)
  2. Φραγκίσκη Κοσµά (Ιστιοπλοϊκός Οµιλος Πειραιώς)
Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post