Πληθώρα διεθνών διακρίσεων επέτυχαν οι έλληνες ιστιοπλόοι το δίµηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Tornado οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και ο δεξαεξάχρονος Στέφανος Παππάς κατέκτησαν το χρυσό µετάλλιο.

Εξαιρετική εµφάνιση είχαν στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσµιο Lightning τα ελληνικά πληρώµατα. Οι Δηµ. Πετικίδης, Αλ. Τόλης, Ελ. Δέδες κατέκτησαν την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό ενώ οι Αλ. Βασιλάς, Ευαγ. Καφετζιδάκης και Γ. Βασιλάς κατέκτησαν την 9η θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα.

Συγχαρητήρια αρµόζουν στους τελευταίους για την αντίδρασή τους κατά τη διαδικασία της απονοµής, όταν έγινε ένα σχόλιο για την ελληνική σηµαία. Η µεθοδική αντίδρασή τους έφερε την καλύτερη δικαίωσή τους.

Επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα J24 που διεξήχθη στην Πάτρα, τρία από τα ελληνικά πληρώµατα κατέκτησαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση στα τριάντα σκάφη που συµµετείχαν.

Αλλά και η νέα γενιά των ιστιοπλόων µας πέτυχε αξιοσηµείωτες διακρίσεις. Ο Νίκος Παπαδάκης κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο στο OPEN Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Laser 4.7.

Επάξια εκπροσώπησαν την ανοιχτή θάλασσα τα ελληνικά σκάφη και τα πληρώµατά τους που συµµετείχαν στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ανοικτής Θαλάσσης ORC 2019 που διεξήχθη στην Κροατία από 31 Μάϊου έως 8 Ιουνίου 2019. Στην κλάση Α το σκάφος EX OFICCIO µε κυβερνήτη τον Γεώργιο Πετρόχειλο κατέλαβε την 4η θέση και στην κλάση Β το σκάφος CODE ZERO – MASTIHA SHOP µε κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη την 8η θέση, ενώ το σκάφος VELOS των ολυµπιονικών µας Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, στη δεύτερη εµφάνισή του στην ανοικτή θάλασσα, κατέλαβε την 9η θέση. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι είχαν να συναγωνιστούν σκάφη µε επαγγελµατικά πληρώµατα και υψηλό προϋπολογισµό. Αξιόλογη και η εµφάνιση των λοιπών ελληνικών σκαφών PETE, BLUE LINE, TAMUMM και ANAX – VICTORIA – TECHNOSERVICE.

Στην κωπηλασία είχαµε την εξαιρετική εµφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα εφήβων – νεάνιδων που διεξήχθη στο Έσσεν της Γερµανίας, µε τη συγκοµιδή δύο ασηµένιων µεταλλίων της Μαρίας Κυρίδου στο Σκιφ νεανίδων και της τετρακώπου άνευ των εφήβων µε τους Παλαιοπάνο – Πεταλωτίδη – Ζωγράφο – Λαπίκοφ, ενώ ένα χάλκινο κατέκτησε στο διπλό Σκίφ ο Δηµ. Στασινός και Βασ. Μπαρούτας. Η νέα γενιά των κωπηλατών βαδίζει στα ίχνη της παλιάς γενιάς και σύντοµα θα τους συναγωνιστεί σε δάφνες, αποδεικνύοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην κωπηλασία.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post