Οι Μάντης – Καγιαλής έφεραν ξανά ολυμπιακή πρόκριση

Για τρίτη φορά στην καριέρα τους οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής χάρισαν στη χώρα µία ολυµπιακή πρόκριση. Το τρίτο “ολυµπιακό” εισιτήριο το κορυφαίο δίδυµο των 470 το κατέκτησε στα νερά που θα διεξαχθούν οι Ολυµπιακοί Αγώνες του 2020 και συνοδεύτηκε από την τέταρτη θέση στο παγκόσµιο πρωτάθληµα, µία θέση που δείχνει ότι οι “χάλκινοι” ολυµπιονίκες του Ρίο βρίσκονται και πάλι σε ρότα για ολυµπιακές επιτυχίες.

Στην Ενοσίµα οι κούρσες δεν ξεκίνησαν όπως ονειρεύονταν οι δύο ιστιοπλόοι. Οι πρωταθλητές µας έµειναν αρχικά πίσω στη γενική κατάταξη αλλά αυτό δεν τους προβληµάτισε. Γνωρίζουν τις δυνατότητές τους και γρήγορα χάραξαν πορεία ανόδου και βρέθηκαν ανάµεσα στους κορυφαίους. «Ο χώρος είναι ιδιαίτερος. Υπάρχει µεγάλος κυµατισµός και ρεύµατα. Τον στίβο τον επηρεάζουν οι τυφώνες όποτε αλλάζει ο κυµατισµός ανάλογα µε το πόσο κοντά περνάνε. Το επίπεδο ήταν σχεδόν στο αποκορύφωµα διότι βρισκόµαστε ένα χρόνο πριν από τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Ήταν και οι προκρίσεις, τόσο οι ολυµπιακές όσο και οι προκρίσεις ανάµεσα σε αθλητές ίδιων χωρών, οπότε υπήρχε µεγάλος ανταγωνισµός. Οι αντίπαλοί µας είχαν κάνει περισσότερη προετοιµασία σε αυτά τα νερά. Είδαµε ότι ακόµα και στο test event που ακολούθησε µάθαµε πράγµατα για τα νερά. Στον αγώνα, την πρώτη ηµέρα ενώ είχαµε πολύ καλό καβατζάρισµα στην πρώτη σηµαδούρα δεν είχαµε καλό ρυθµό στα πρύµα και, έτσι, χάσαµε θέσεις και µείναµε πίσω. Ετσι τις επόµενες ηµέρες είχαµε στόχο να βελτιώνουµε τη θέση µας. Στα καβατζαρίσµατα ήµασταν στην πρώτη πεντάδα. Τα παιδιά µε πολύ καλή ταχύτητα στα όρτσα και καλή τεχνική στα πρύµα διεκδίκησαν το µετάλλιο στο medal race», δήλωσε ο προπονητής των αθλητών Μιχάλης Μηλαίος.

Τα πλασαρίσµατα του ελληνικού ‘διδύµου’ ήταν (18), 13, 7, 4, 3, 6, 1, 4, 5, 2, 3. Στην κούρσα των µεταλλίων το ελληνικό και το γαλλικό πλήρωµα βρίσκονταν πιο κοντά στο χάλκινο µετάλλιο. Από την ελληνογαλλική… ναυµαχία κερδισµένοι βγήκαν οι Σουηδοί (Ντάχλµπεργκ – Μπέργκστροµ) που πήραν την πρωτιά στην κούρσα των µεταλλίων και το χάλκινο. Οι Έλληνες ήρθαν 4οι και οι Γάλλοι 5οι. Στην πρώτη θέση του βάθρου ανέβηκαν οι εκπληκτικοί Αυστραλοί Μάθιου Μπέλτσερ – Γουίλ Ράιαν και στη δεύτερη οι Ισπανοί Χαµάρ και Ροντρίγκεθ.

Στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της Ιαπωνίας αγωνίστηκε και το δεύτερο ελληνικό ανδρικό ζευγάρι. Οι Βασίλης Παπουτσόγλου – Γιάννης Ορφανός ήρθαν 37οι.

Στις γυναίκες, οι Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, οι οποίες έχουν φέρει στην Ελλάδα την πρόκριση, έµειναν για ελάχιστους βαθµούς εκτός της κούρσας µεταλλίων. Με πλασαρίσµατα 5, 20, 14, 13, 6, 16, 5, (21), 7, 6, 20 κατετάγησαν 11ες, ενώ οι αθλήτριες Αριάδνη Σπανάκη και Μυρτώ Παπαδοπούλου τερµάτισαν στην 35η θέση. Στη 12η θέση βρέθηκε ένα δίδυµο που συνδέεται µε την Ελλάδα. Πρόκειται για τις αθλήτριες της Ολλανδίας, την Αφροδίτη Ζέγκερς και τη Λόµπκε Μπερκούτ που προπονούνται µε τον Κωνσταντίνο Τριγκώνη. Η διοργάνωση αποτελούσε αγώνα ολυµπιακής πρόκρισης για την ολλανδική οµάδα και οι πρωταθλήτριες θα βρεθούν και αυτές στο Τόκιο.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post