Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Καλπογιαννάκης

Το χρυσό µετάλλιο κατέκτησε στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Techno 293 Plus ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης. Ο «γιος του ανέµου» πρόσθεσε ακόµη µία διάκριση στη συλλογή του, η οποία είναι ήδη εντυπωσιακή σε σχέση µε το νεαρό της ηλικίας του. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο Πορτιµάο της Πορτογαλίας.

Ο νεαρός πρωταθλητής ήταν από την αρχή µέχρι την ολοκλήρωση των ιστιοδροµιών ανάµεσα στους πρωταγωνιστές. Κέρδισε τις 13 από τις 15 ιστιοδροµίες που διεξήχθησαν και έδειξε ότι παραµένει πρωταγωνιστής σε µία κατηγορία που έχει κερδίσει ολυµπιακό µετάλλιο νεότητας. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε άλλος ένας Έλληνας, ο Ιωάννης Καρβουνιάρης. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Αυστραλός Γκράε Μόρις. Την πρώτη πεντάδα συµπλήρωσε ο Νικόλαος Σιλιτζόγλου (5ος). Στους αγώνες συµµετείχαν 28 αθλητές απ’ όλο τον κόσµο.


Ιστιοδρομίες για συμπεράσματα στη Μαγιόρκα

Ο Γιάννης Μιτάκης και η νέα γενιά των ιστιοπλόων µας έδειξαν θετικά δείγµατα στο “Κύπελλο της Πριγκίπισσας Σοφίας” που διεξήχθη στη Μαγιόρκα.

Ο πρωταθλητής των FINN για άλλη µία φορά µπήκε ανάµεσα στους κορυφαίους του κόσµου και τα σταθερά του πλασαρίσµατα δείχνουν ότι ανήκει στην ελίτ του αθλήµατος. Δυναµική ήταν η παρουσία και των νεαρών µας ιστιοπλόων, οι οποίοι έδειξαν ότι ακολουθούν ρότες διακρίσεων που χάραξαν οι παλαιότεροι. Όλα τα πληρώµατα χρησιµοποίησαν τη διοργάνωση για να τεστάρουν τα υλικά τους και να βγάλουν συµπεράσµατα που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια της χρονιάς.

Στα Finn πήραν µέρος 86 σκάφη και διεξήχθησαν 11 κούρσες. Ο Γιάννης Μιτάκης σε όλη τη διάρκεια των ιστιοδροµιών βρισκόταν µεταξύ των κορυφαίων. Τελικά πλασαρίστηκε στην όγδοη θέση.

Στην πρώτη δεκάδα του στόλου των 470 βρέθηκαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Συµµετείχαν 73 σκάφη και πραγµατοποιήθηκαν έντεκα ιστιοδροµίες. Οι “χάλκινοι” ολυµπιονίκες µας ήρθαν 10οι και οι Βασίλης Παπουτσόγλου – Γιάννης Ορφανός 26οι. Στις γυναίκες (45 σκάφη, έντεκα κούρσες) οι Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου πλασαρίστηκαν 27ες.

Από ελληνικής πλευράς την καλύτερη εµφάνιση έκαναν οι νεαροί Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης και Δηµήτρης Παπαδηµητρίου. Ο Καλπογιαννάκης ήρθε 4ος στα RSX στην ηλικιακή κατηγορία έως 21 ετών και 14ος στα 58 σκάφη. Ο Παπαδηµητρίου στα Laser Standard ύστερα από δέκα κούρσες, ήρθε 5ος στην ηλικιακή κατηγορία άνω 21 ετών και 50ος στη γενική κατάταξη. Οι θέσεις των άλλων Ελλήνων: 80ος: Αν. Μπουγιούρης, 141ος: Μ. Καραδήµας, 148ος: Π. Κυπρόγλου, 153ος: Λ. Ζαµίτ.

Στα Ράντιαλ, η Βασιλεία Καραχάλιου δεν κατάφερε στις… λεπτοµέρειες να µπει µέσα στον “χρυσό στόλο”. Πλασαρίστηκε στη 12η θέση ανάµεσα στα 118 σκάφη. Η Αθανασία Φακίδη ήρθε 18η. Οι άλλες θέσεις των πρωταθλητών µας: 95η Α. Ρέκκα και 106 Α. Προβελεγγίου.

Στα 49άρια, οι Παναγιώτης Καµπουρίδης και Στέλιος Νούτσος ήρθαν 67οι στα 108 πληρώµατα.

Η διοργάνωση της Μαγιόρκας σηµατοδότησε και επισήµως την απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου και του Μιχάλη Πατενιώτη να διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο στην κατηγορία των Nacra 17. Οι ιστιοπλόοι µας ήρθαν 41οι στα 59 σκάφη. Πραγµατοποιήθηκαν δέκα ιστιοδροµίες.


Η Καραχάλιου ξεχώρισε στη Γένοβα

Με τις καιρικές συνθήκες να δηµιουργούν προβλήµατα στη διοργάνωση των ιστιοδροµιών πραγµατοποιήθηκε το Παγκόσµιο Κύπελλο της Γένοβας. Από ελληνικής πλευράς το καλύτερο πλασάρισµα έφερε η Βασιλεία Καραχάλιου, η οποία ήρθε 5η και έµεινε µακριά από το χάλκινο µετάλλιο για, µόλις, έξι βαθµούς.

Η πρωταθλήτρια των Λέιζερ Ράντιαλ µπήκε στην «κούρσα των µεταλλίων» ως υποψήφια για το βάθρο αλλά δεν τα κατάφερε. Η εµφάνισή της όµως έστειλε καλά µηνύµατα για τη συνέχεια της χρονιάς. Η Αθανασία Φακίδη ήρθε 30η και η Ναταλία Ταµβακίδου 71η.

Στα Λέιζερ Στάνταρντ, ο Κύπριος Παύλος Κοντίδης κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο. Ο ολυµπιονίκης ήταν πρώτος µετά την ολοκλήρωση των επτά ιστιοδροµιών αλλά στο «medal race», παρά την καλή αρχή, δεν κατάφερε να µείνει ανάµεσα στους προπορευόµενους και έφυγε από τη Γένοβα µε το ασηµένιο µετάλλιο. Ο Δηµήτρης Παπαδηµητρίου ήρθε 50ος, ο Αντώνης Μπουγιούρης 51ος, ο Τάσος Παναγιωτίδης 82ος και ο Μάριος Καραδήµας 102ος. Στα 470, οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής πλασαρίστηκαν 12οι, οι Βασίλης Παπουτσόγλου – Γιάννης Ορφανός 37οι, και οι Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου 29ες. Στα 49άρια, οι Παναγιώτης Καµπουρίδης – Στέλιος Νούτσος ήρθαν 61οι.

Στα Nacra 17 αγωνίστηκε η «χρυσή» ολυµπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και ο Μιχάλης Πατενιώτης. Οι ιστιοπλόοι δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο καλό πλασάρισµα επειδή δεν αγωνίστηκαν στις πρώτες ιστιοδροµίες διότι βρέθηκαν στη Λωζάνη για να παραστούν στην παρουσίαση µιας νέας διοργάνωσης, του Star Sailors League, η οποία φιλοδοξεί να γίνει κάτι αντίστοιχο µε το Παγκόσµιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου για την ιστιοπλοΐα. Οι διοργανωτές επέλεξαν τη Σοφία Μπεκατώρου να είναι ο αρχηγός της ελληνικής οµάδας. Στη Γένοβα το «δίδυµο» των Nacra 17 ήρθε 41ο.


Τα RSX μας ξεχώρισαν στην Ευρώπη

Το ‘παρόν’ και το ‘µέλλον’ των ελληνικών RSX είχε δυναµική παρουσία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα που διεξήχθησαν στη Μαγιόρκα. Τέσσερις αθλητές µας βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα των κατηγοριών τους και έδειξαν ότι η ‘γαλανόλευκη’ ιστιοσανίδα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο Βύρων Κοκκαλάνης έµεινε για µία… ανάσα µακριά από το βάθρο. Πλασαρίστηκε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης και µέχρι την «κούρσα των µεταλλίων» διεκδικούσε το ασηµένιο µετάλλιο. Η έβδοµη, όµως, θέση σε αυτήν τον άφησε εκτός βάθρου.

Στο βάθρο όµως ανέβηκε ο πιτσιρικάς Γιάννης Καρβουνιάρης που ήρθε δεύτερος στην ηλικιακή κατηγορία -17 ετών. Πολύ καλές ήταν και οι εµφανίσεις των Λεωνίδα Τσορτανίδη και Αλέξανδρου Καλπογιαννάκη. Τα παιδιά του ανέµου που δεν έχουν φτάσει ακόµα στην ηλικία των 20 έδειξαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες. Βρέθηκαν και οι δύο στην «κούρσα µεταλλίων» της αγωνιστικής τους κατηγορίας (αγωνίζονται µε το µικρότερο πανί) µε τον Τσορτανίδη να καταλαµβάνει την τέταρτη θέση και τον Καλπογιαννάκη την 7η. Ο Χαράλαµπος Κόγιας ήρθε 30ος.

Στις γυναίκες -21 ετών, η Κατερίνα Δίβαρη ήρθε 6η (38η στη γενική και 28η στην Ευρώπη). Η Ιωάννα Σίρτη κατετάγη 50η.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post