Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Αθλητισμού

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Ιουλίου 2019. Ο νεοεκλεγμένος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του έχει αποφασίσει τη σύνθεση της κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ανακοινώνει. Όταν ανακοινώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού πηγαίνει στον Λευτέρη Αυγενάκη η έκπληξη είναι μεγάλη. Και όμως ο, εκ Κρήτης ορμώμενος, πολιτικός έμελε να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του τόσο με τις ρηξικέλευθες αλλαγές του όσο και με την προσωπικότητα του.
Από τις 8 Ιουλίου 2019 έχουν περάσει, περίπου, 2,5 χρόνια. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης έχει γράψει τη δική του ιστορία στον χώρο του αθλητισμού και, μάλιστα, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία.
Η έλευση της νέας χρονιάς αποτέλεσε μία σπουδαία ευκαιρία ώστε να επικοινωνήσουμε με τον κ. υφυπουργό ώστε να παραχωρήσει στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο” μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη.

Το 2019 υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός σάς ανέθεσε το δύσκολο έργο της αναµόρφωσης του χώρου του αθλητισµού. Ποια ήταν τα κριτήρια και εάν ήταν και δική σας επιθυµία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ανέµενα να µου ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισµού, ωστόσο δεν δίστασα ούτε στιγµή, παρότι γνώριζα από την πρώτη στιγµή ότι θα αντιµετώπιζα σφοδρές αντιδράσεις, δεδοµένων των µεταρρυθµίσεων, των πάρα πολλών και αναγκαίων τοµών που έπρεπε άµεσα να γίνουν, καθώς χρόνιζαν αδικαιολόγητα.

Τον χώρο του αθλητισµού τον αγαπούσα, αλλά πλέον τον αγαπώ ακόµα περισσότερο, έπειτα από 30 µήνες καθηµερινής, αδιάλειπτης και παραγωγικής ενασχόλησης µε τους τόσους διαφορετικούς τοµείς δραστηριοτήτων του.

Κι όσο, µέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστηµα, διαπιστώνω ότι το έργο αναγνωρίζεται πια από τη συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας, πως και ο απλός κόσµος αντιλαµβάνεται και συντάσσεται µε τις προσπάθειες για διαφάνεια, νοικοκυροσύνη, τάξη στο αθλητικό οικοδόµηµα, τόσο παίρνω δύναµη και επιθυµώ να συνεχίσω, να ολοκληρώσω την εξελισσόµενη µεταρρύθµιση.

Έχετε συµπληρώσει 2,5 χρόνια στη θέση του υφυπουργού Αθλητισµού. Ποια ήταν αυτά που σας άγγιξαν αυτά τα χρόνια, είτε θετικά, είτε αρνητικά;

AEGEAN 600 HORC ©Nikos Alevromytis

Η σπουδαιότερη στιγµή ήταν πριν από ένα χρόνο, στις 14 Ιανουαρίου του 2021, όταν στην Ηµερίδα StarttoTalk (Σπάσε τη Σιωπή) που διοργανώσαµε στο Υφυπουργείο, στο πλαίσιο της προεδρίας µας στο Συµβούλιο της Ευρώπης, η ολυµπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε τη σεξουαλική της κακοποίηση και προκλήθηκε το τσουνάµι του #MetooGR.

Νιώθω πολύ υπερήφανος που µέσα από µια δική µας εκδήλωση ξεκίνησε και γιγαντώθηκε το κίνηµα των αποκαλύψεων στην ελληνική κοινωνία, άνοιξαν στόµατα –κι ακόµα ανοίγουν- ο φόβος περιορίστηκε, τα θύµατα απέκτησαν φωνή ηχηρή και, σε ότι αφορά στον αθλητισµό, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, µπορούµε να αισιοδοξούµε για ένα πιο φωτεινό και πιο ασφαλές περιβάλλον για τις νέες γενιές.

Πέρα από το #MetooGR είµαι πολύ ικανοποιηµένος για όλες τις αθλητικές µας µεταρρυθµίσεις, την «επανάσταση των αυτονόητων» που δεν είχαν γίνει τόσα χρόνια, την ανανέωση στο αθλητικό οικοδόµηµα, τη συµµετοχή των αθλητών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τον ψηφιακό µετασχηµατισµό, την τάξη και τη νοικοκυροσύνη, µε διαφάνεια, που φέραµε στην αθλητική οικογένεια.

Στα αρνητικά θα σηµείωνα τις αναίτιες οργίλες ανακοινώσεις, τις ύβρεις και τη λάσπη που εισπράξαµε τους πρώτους µήνες της εφαρµογής των µεταρρυθµίσεων, απ’ όσους µε λογικές µονιµότητας ξεβολεύονταν, απ’ όσους βιάζονταν (ίδιον της φυλής µας) και δεν κατανοούσαν τη χρησιµότητα του Μητρώου Αθλητικών Σωµατείων, απ’ όσους αµφισβητούσαν τις προθέσεις µας, προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Και χαίροµαι απεριόριστα που η συντριπτική πλειονότητα όλων εκείνων που ξιφουλκούσαν, τώρα πλέον αποδέχονται και κυρίως παραδέχονται…

Εάν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε κάποια από αυτά που πετύχατε σε αυτό το χρονικό διάστηµα ποια θα ήταν αυτά;

AEGEAN 600 HORC ©Nikos Alevromytis

Σας είπα και προηγουµένως για τις πολλές µεταρρυθµίσεις µας που εξελίσσονται (ανανέωση οµοσπονδιών µε όρια θητειών και ηλικιών, συµµετοχή αθλητών, απελευθέρωση µετεγγραφών στα 19, στήριξη έµπρακτη του ερασιτεχνικού αθλητισµού µε τακτική χρηµατοδότηση από το στοίχηµα, που για πρώτη φορά τόλµησε αυτή η κυβέρνηση και θέσπισε, ψηφιακός µετασχηµατισµός, µητρώα, κι έχουµε αρκετά ακόµα να ρυθµίσουµε.

Θα ξεχωρίσω, ωστόσο, άλλες δύο επιτυχίες µας. Την πλήρη συµµόρφωση της χώρας µας µε τις επιταγές του WADA, την πανηγυρική επιστροφή µας στην παγκόσµια κοινότητα του αντι-ντόπινγκ! Σε ελάχιστο χρονικό διάστηµα κι ενώ κληρονοµήσαµε από την προηγούµενη κυβέρνηση την απαξίωση σ’ αυτόν τον τοµέα και τη διεθνή κίτρινη κάρτα, που θα γινόταν κόκκινη, κατορθώσαµε µε συστηµατική δουλειά και κυρίως βούληση, να ικανοποιήσουµε δεκάδες παρατηρήσεις και να αποκαταστήσουµε χρόνιες δυσλειτουργίες. Συστήσαµε τον Εθνικό Οργανισµό Καταπολέµησης του Ντόπινγκ, ανεξάρτητο και µε δικό του προϋπολογισµό, κυρώσαµε τον Αναθεωρηµένο Κώδικα Αντι-ντόπινγκ, πράξαµε ό,τι έπρεπε και η Ελλάδα είναι ξανά στη θέση που της πρέπει παγκοσµίως, όταν άλλες χώρες (Ισπανία, Ρουµανία, Ολλανδία κλπ) βρίσκονται ακόµα υπό επιτήρηση.

Επιπλέον, σε έναν άλλο βασικό τοµέα του αθλητισµού, την αντιµετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων, πρωτοπορούµε. Είµαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που κυρώσαµε τη Σύµβαση Μακόλιν του Συµβουλίου της Ευρώπης και δηµιουργήσαµε την Εθνική Πλατφόρµα Αθλητικής Ακεραιότητας, το ανεξάρτητο όργανο µε τη συµµετοχή των αρµοδίων φορέων της πολιτείας και του αθλητισµού για τη συλλογή, καταγραφή, αξιολόγηση και προώθηση για τα δέοντα των καταγγελιών, αλλά και για την επιµόρφωση της κοινωνίας απέναντι σ’ αυτή τη µάστιγα.

Κατά τη διάρκεια της µέχρι τώρα θητείας σας τι είναι αυτό που σας έχει απογοητεύσει από τον χώρο του αθλητισµού; Υπάρχουν κάποια κακώς κείµενα που δύσκολα µπορούν να διορθωθούν;

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά η χρόνια αδιαφορία της πολιτείας να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά τα προβλήµατα του αθλητισµού και να ακολουθεί τους παγκόσµιους ρυθµούς της εποχής, συσσώρευσε πάρα πολλά επείγοντα ζητήµατα. Βήµα βήµα τα αντιµετωπίζουµε, γρήγορα αλλά όχι βιαστικά.

Αν κάτι µε απογοητεύει και συχνά µε εκνευρίζει είναι η «κοντή µνήµη». Παράγοντες και αθλητές συνήθισαν γρήγορα στους έντονους ρυθµούς της µεταρρύθµισής µας και ενίοτε ξεχνούν τι παραλάβαµε, πως ήταν ο χώρος τους πριν από µόλις 2,5 χρόνια, ζητώντας να υλοποιηθούν κι άλλα άµεσα. Σας είπα, όµως: Βήµα βήµα. Η Ρώµη δεν (ξανα)χτίστηκε σε µια ηµέρα…!

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που προκάλεσε στο έργο και στους στόχους σας, σε ότι αφορά το Υφυπουργείο, η πανδηµία και εάν υπήρξε κάποιος τοµέας που ενδεχοµένως βοήθησε;

Οι δυσκολίες πάρα πολλές. Δεν φανταζόµουν ποτέ ότι θα ήµουν ο υφυπουργός Αθλητισµού που θα έκλεινε αθλητικές εγκαταστάσεις αντί να ανοίγει νέες!

Από τα προβλήµατα, ωστόσο, δηµιουργούνται πάντα ευκαιρίες. Η ανάγκη να τα αντιµετωπίσεις, πόσο δε όταν είναι πρωτοφανή, σε κάνει πιο δηµιουργικό.

Στην πρώτη καραντίνα είχαµε τον χρόνο να τακτοποιήσουµε δράσεις και πρωτοβουλίες, δηµιουργήσαµε υγειονοµική επιτροπή στο υφυπουργείο, που τόσο χρήσιµη αποδεικνύεται ακόµα και καταδείξαµε σε όλη την κοινωνία, επιβεβαιώσαµε θα λέγαµε, το πόσο πειθαρχηµένη είναι η αθλητική οικογένεια στο να ακολουθεί κανόνες (και τους ευχαριστώ θερµά όλους γι’ αυτό).

Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί ακόµα µια αθλητική αξία, εκείνη της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς: οι δεκάδες αιµοδοσίες που οργανώσαµε µέσα από το πρόγραµµα «Ζήσε Αθλητικά», µαζί µε «Το Χαµόγελο του Παιδιού», οι δηµοπρασίες αθλητικών ειδών κλπ.

Το 2021 ήταν, εξαιτίας της πανδηµίας, ακόµα µία δύσκολη χρονιά. Το Υφυπουργείο όµως παρουσίασε έργο και έφερε ξανά στη χώρα µας µία µεγάλη αθλητική διοργάνωση, καθώς το Ράλλυ Ακρόπολις επέστρεψε στο καλεντάρι του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος. Με ποια κριτήρια το διεκδικήσατε και πως φτάσατε στην επιτυχηµένη διοργάνωση; Τι σχεδιάζετε για τον αγώνα του 2022;

Πράγµατι, το 2021 ήταν µια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά και σπουδαία. Καταφέραµε µέσα από συντονισµένες προσπάθειες και µε τη στήριξη του Πρωθυπουργού µας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να πετύχουµε την επιστροφή του εθνικού µας αγώνα, του Ράλλυ Ακρόπολις, στο υψηλότερο επίπεδο, στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ράλλυ. Διεκδικήσαµε αυτή τη διοργάνωση, διότι είχαµε την πίστη ότι η Ελλάδα µπορεί και πρέπει να τα καταφέρει, µπορεί και πρέπει να διεξάγει µεγάλης εµβέλειας αθλητικές διοργανώσεις. Και µάλιστα µια ιστορική διοργάνωση που είχε χαθεί µε τρόπο ατιµωτικό.

Η διεξαγωγή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ήταν, πράγµατι, απόλυτα επιτυχηµένη, ο κόσµος το αγκάλιασε, του είχε λείψει και αυτό καταγράφηκε και από τις πολύ θετικές εντυπώσεις και τα άριστα σχόλια που υπήρξαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.Συνεργάστηκαν άψογα ο δηµόσιος και ο ιδιωτικός τοµέας (το 70% του κόστους καλύφθηκε από τους χορηγούς), το οικονοµικό αποτύπωµα στα οφέλη της χώρας άγγιξε τα 35 εκατ. ευρώ, ο χώρος του µηχανοκίνητου αθλητισµού αναζωογονήθηκε. Απόδειξη, µάλιστα, όλων αυτών των θετικότατων παραµέτρων ότι εξασφαλίσαµε άµεσα και την 3η χρόνια παρουσίας στον θεσµό, και το 2023 δηλαδή.

Όπως το 2021 ήταν µια ξεχωριστή χρονιά για το Ράλλυ Ακρόπολις µε την υπερειδική διαδροµή στο Σύνταγµα, για πρώτη φορά στην ιστορία, τις πολλές καινοτοµίες και τις δράσεις οδικής ασφάλειας που πραγµατοποιήσαµε, έτσι και το 2022 θα είναι µια επίσης σπουδαία χρονιά. Ο φορέας διοργάνωσης, η MotorsportGreece µε την οποία έχουµε σχεδόν καθηµερινή συνεργασία, προετοιµάζει µια πολύ εντυπωσιακή διαδροµή, που θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ, ένα πλούσιο πρόγραµµα δράσεων οδικής ασφάλειας, ενώ και αγωνιστικά θα είναι ακόµα πιο αναβαθµισµένο το Ράλλυ Ακρόπολις µε τη συµµετοχή και 12 νέων σε ηλικία οδηγών, στο πλαίσιο της παράλληλης διεξαγωγής του JuniorWRC.

Τη χρονιά που πέρασε η χώρα µας µπήκε στους διοργανωτές ιστιοπλοϊκών αγώνων 600 ναυτικών µιλίων, µε τη διοργάνωση «AEGEAN 600», του Πανελληνίου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, στην οποία, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, δώσατε την εκκίνηση και απονείµατε τα έπαθλα στην τελετή λήξης. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας και πόσο πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας αυτή η διοργάνωση;

Το “AEGEAN 600” στέφθηκε µε επιτυχία από την πρώτη διοργάνωση και παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδηµίας. Στον αγώνα που διοργάνωσε ο ΠΟΙΑΘ πήραν µέρος κάποια από τα καλύτερα σκάφη της Ευρώπης, που ήταν επανδρωµένα µε ιστιοπλόους από πολλές χώρες του κόσµου.

Το Αιγαίο µας Πέλαγος αποτελεί έναν από τους καλύτερους ιστιοπλοϊκούς στίβους του κόσµου και ήταν τιµητικό που, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκα στην εκκίνηση αυτής της διοργάνωσης. Είχα την ευκαιρία να δω τα πρώτα µίλια από τον αγώνα, αλλά αυτό που µε ενθουσίασε ήταν οι θετικές κριτικές των ξένων ιστιοπλόων µετά την ολοκλήρωσή του.

Πιστεύω ότι αυτή η διοργάνωση προβάλλει σε διεθνές επίπεδο τις ιστιοπλοϊκές δυνατότητες των ελληνικών θαλασσών και, φυσικά, διαφηµίζει τη χώρα µας. Μαθαίνω ότι, ήδη, υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον για την προσεχή διοργάνωση και, όπως φαίνεται, θα πάρουν µέρος περισσότερα σκάφη από πέρυσι, κάτι που δείχνει το µέγεθος της επιτυχίας.

Ύστερα από 2,5 χρόνια στο τιµόνι του υφυπουργείου Αθλητισµού ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τον κόσµο της ιστιοπλοΐας;

Υπάρχει λαµπρός κόσµος στην ιστιοπλοϊκή οικογένεια και µοναδικοί αθλητές. Και δεν το λέω µόνο για τις τεράστιες, παγκόσµιες επιτυχίες µας, το αναφέρω βλέποντας από κοντά και τις βάσεις του αθλήµατος σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, όµως, µε ευθύνη ορισµένων παραγόντων µε νοοτροπία µονιµότητας και καισαρισµού, ο χώρος είναι διχασµένος και επικρατούν καταστάσεις και συµπεριφορές που δεν τους τιµούν και δεν τιµούν και το ίδιο το άθληµα.

Δεν µπορώ να διανοηθώ πώς µια οµοσπονδία, αντί να είναι εκείνη που αγκαλιάζει, φροντίζει, στέργει τους αθλητές της, τους πολεµά και τους καταδιώκει. Μια οµοσπονδία να έχει απέναντί της όλους τους ολυµπιονίκες και τους πρωταθλητές της. Αυτό δεν µπορεί, δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί…!

Είχατε πει ότι σκοπεύετε να γνωρίσετε περισσότερο την ιστιοπλοΐα, µήπως αυτός θα είναι ένας στόχος σας για το 2022;

Φυσικά! Ήδη πήρα τα πρώτα µαθήµατα από τον πρόεδρο του ΠΟΪΑΘ, τον αξιολογότατο κ. Μαραγκουδάκη. Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα και συνεργαζόµαστε άψογα. Δεν σας κρύβω, επιπλέον, ότι παρακολουθώντας από τόσο κοντά το “AEGEAN 600” ζήλεψα. Συνεπώς, σκοπεύω άµεσα να εντρυφήσω, ακόµα περισσότερο, στα µυστικά της ιστιοπλοΐας.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post