Στο προηγούµενο τεύχος ασχοληθήκαµε µε το θέµα της χορήγησης άδειας διεξαγωγής ιστιοπλοϊκών αγώνων και τη µέχρι τότε ισχύουσα ασάφεια σχετικά µε τον φορέα χορήγησης της άδειας, εάν δηλαδή αρµόδια ήταν η Λιµενική Αρχή ή η Περιφέρεια.

Ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. απέστειλε την 25η Μαΐου 2018, έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού µε κοινοποίηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου µε το οποίο αναλυόταν το όλο θέµα και ετέθησαν ορισµένα ερωτήµατα προς απάντηση.

Τις επόµενες ηµέρες και µετά από συνεννοήσεις µε τους αρµόδιους της διεύθυνσης Αθλητισµού – Πολιτισµού της Περιφέρειας Αττικής, τους οποίους και ευχαριστούµε για την καλή συνεργασία, διευκρινίστηκε ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων όπως προβλέπει ο νόµος υπ’ αριθµόν 4479/2017 οι οποίες προσαρµόστηκαν στην περίπτωση αθλητικών συναντήσεων στη θάλασσα.

Κατόπιν αυτού, ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. προχώρησε αφ’ ενός στην αίτηση άδειας λειτουργίας των αθλητικών του εγκαταστάσεων όπως προβλέπει το άρθρο 5 του εν λόγω νόµου (προσθήκη άρθρου 56Β στον νόµο 2725/99), αφ’ ετέρου στην αίτηση άδειας διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης για το “55ο Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου 2018″ υποβάλλοντας τα διευκρινισµένα αρµοδίως σχετικά δικαιολογητικά και έλαβε την πρώτη άδεια που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, αλλά µε τη διευκρίνιση ότι πρόκειται περί “προσωρινής” άδειας λειτουργίας δια τον συγκεκριµένο αγώνα του Ράλλυ Αιγαίου διότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις που αφορούν στη διενέργεια αθλητικών συναντήσεων στη θάλασσα, όπως οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες, ανήκουν στις ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις Οµάδας Ζ και παρά το γεγονός ότι ο νόµος δεν αναφέρει τίποτα σχετικό για την προσωρινότητα της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων Οµάδας Ζ, στο άρθρο 7 του Ν. 4479/2017 (προσθήκη άρθρου 56Δ στον νόµο 2725/99) περί «άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων», ο νόµος απαιτεί για την περίπτωση διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων ειδικών αθλητικών εγκαταστάσεων όπως η Οµάδα Ζ, να υποβάλλονται κάθε φορά τα ίδια δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή επί της ουσίας, για κάθε συνάντηση να υποβάλλεται καινούρια αίτηση λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και αίτηση άδειας διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης.

Δηλαδή ατελείωτος χαρτοπόλεµος, εάν λάβουµε υπ’ όψη ότι κατ’ έτος διεξάγονται άνω των 90 αγώνων ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης και 60 αγώνων τριγώνου, δηλαδή άνω των 150 αγώνων στην περιοχή αρµοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής. Και αυτό αφορά µονάχα την ιστιοπλοΐα.

Αντιλαµβάνεται κανείς τι θα συµβεί και µε τα άλλα αθλήµατα.

Είναι δυνατόν να ανταποκριθεί η αρµόδια υπηρεσία της Περιφέρειας σε αυτή τη γραφειοκρατία; Προφανώς πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία και σε επικοινωνία µε το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισµού, το οποίο έδειξε άµεσο ενδιαφέρον µετά το έγγραφό µας, προτείναµε λύσεις που ευελπιστούµε στην υιοθέτησή τους.

Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε το άρθρο 8 του ίδιου νόµου (προσθήκη άρθρου 56Ε στον Ν. 2725/1999) προβλέπονται κυρώσεις. «Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) µηνών και χρηµατική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τιµωρείται ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης».

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post