Με τους Έλληνες ιστιοπλόους να βρίσκονται ανάµεσα στους κορυφαίους, στην κατηγορία των αγοριών, ολοκληρώθηκαν στην Πάτρα τα “European YouthChampionships & Trophy 2018”, στην κατηγορία των Laser 4.7.

Η γαλανόλευκη σηµαία ανέβηκε στη δεύτερη και στην τρίτη θέση του βάθρου µε τους Αιµίλιο Μόνο και Δικαίο Κερκουλά να κάνουν το 2-3. Διοργανωτής του πρωταθλήµατος ήταν ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Πάτρας – Ρίου “Ιάσων” και πήραν µέρος 320 αθλητές και αθλήτριες από 40 χώρες (30 από Ευρώπη και 10 από άλλες Ηπείρους).

Οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν για να διεξαχθούν όλες οι προγραµµατισµένες κούρσες, παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι Επιτροπές Αγώνων.

Το χρυσό µετάλλιο κατέκτησε ο Ιταλός, Σίζαρ Μπαραµπίνο µε 18 β.π., µε δεύτερο τον Αιµίλιο Μόνο µε 28 β.π., τρίτο τον Δικαίο Κερκουλά µε 30 β.π., τέταρτο τον Μανώλη Κόλλια µε 37 β.π., ενώ 7ος ήρθε ο Χαράλαµπος Σµυρνής µε 57 β.π. Στη 12η θέση πλασαρίστηκε ο Γιώργος Πουζµπούρης, στην 24η ο Στράτος Σταµατόπουλος, στην 26η ο Νίκος Γιαµαλάκης, ενώ στους 30 πρώτους µπήκε και ο Γιώργος Παπαδάκης µε την 29η θέση.

«Στόχος µου ήταν το χρυσό, αλλά ένα πρόβληµα στη µέση µου στις τελευταίες κούρσες µε άφησε πίσω. Συνεχίζω για το παγκόσµιο των 4.7, που θα διεξαχθεί στην Πολωνία και το παγκόσµιο των Radial, που θα γίνει στο Κίελο. Εδώ είχε δύσκολο καιρό, αλλά σε κάθε διοργάνωση κάτι µαθαίνεις», δήλωσε ο Αιµίλιος Μόνος.

Για χάρη του Πρωταθλήµατος της Πάτρας επέστρεψε στα laser 4.7 o Δικαίος Κερκουλάς. «Είµαι ευχαριστηµένος. Δούλεψα πολύ γι΄ αυτή τη διοργάνωση. Είχα πάει στα Radial, αλλά ο προπονητής µου είπε να χάσω κιλά για να αγωνιστώ. Αρχικά είχα αντιρρήσεις. Τελικά δικαιώθηκε. Είµαι πολύ χαρούµενος. Συνεχίζω για το παγκόσµιο των Radial», τόνισε.

Στα κορίτσια, στις τρεις πρώτες θέσεις της γενική κατάταξης πλασαρίστηκαν οι Τζόρτζια Τσινγκολάνι (Ιταλία) µε 30 β.π., Ελίνα Φερστάλεν (Βέλγιο) µε 30 β.π. και Ούρσουλα Μπάλας (Κροατία) µε 39 β.π. Από ελληνικής πλευράς, την καλύτερη θέση κατέκτησε η Μελίνα Γκάρη, που ήρθε 12η στην Ευρώπη και 13η στη γενική. Στις πρώτες 30 µπήκαν και οι Γαλήνη Καλαϊτζόγλου (17η), Χρυσή Σαρίδου (26η) και Ανδριάνα Χίλιου (28η).

Απογοητευµένη από την προσπάθειά της ήταν η Μελίνα Γκάρη, παρόλο που υπήρξε η κορυφαία Ελληνίδα: «Θα µπορούσα να πάω και καλύτερα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό Laser 4.7 που πήρα µέρος. Οι συνθήκες ήταν καλές και σχεδόν κάθε µέρα είχαµε αέρα».

Στη διοργάνωση, η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τη 17χρονη Σταυρή Τοτού. Η πρωταθλήτρια µπορεί να µη κατέφερε να κατακτήσει κάποια διάκριση (πλασαρίστηκε 18η), ευχαριστήθηκε, όµως, τη συµµετοχή της: «Ήταν µία ωραία διοργάνωση. Τα πάντα ήταν ωραία οργανωµένα. Γνώρισα πολλούς συναθλητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες και ανταλλάξαµε απόψεις για το αγαπηµένο µου άθληµα. Είναι ο 8ος χρόνος που ασχολούµαι µε την ιστιοπλοΐα. Σίγουρα θα µπορούσα να πάω και καλύτερα. Για να έρθω έγιναν µεγάλες προσπάθειες και από τον όµιλο µου και από την Οµοσπονδία µου και τους ευχαριστώ», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσµο” η πρωταθλήτρια, η οποία είναι και αριστούχος µαθήτρια.

Από την πρώτη ηµέρα δίπλα στη διοργάνωση βρέθηκε η χάλκινη ολυµπιονίκης του Πεκίνου στο Ίνγκλινγκ, η Βιργινία Κραβαριώτη. «Ήρθα στους αγώνες ως εθελόντρια µε στόχο να βοηθήσω τη νέα γενιά των αθλητών. Διαπίστωσα ότι υπάρχει πολύ ταλέντο και είµαι σίγουρη ότι οι ολυµπιονίκες του µέλλοντος σε αυτή την κατηγορία πέρασαν από την Πάτρα. Παρακολουθήσαµε ωραίους αγώνες και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η διοργάνωση θα αποτελέσει µόνο την αρχή για αυτή την περιοχή», υπογράµµισε η παλαιά πρωταθλήτρια.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος “Ιάσων”, ο οποίος ανέλαβε τη διεξαγωγή του πρωταθλήµατος φιλοδοξεί ότι µε αυτούς τους αγώνες θα αναπτυχθεί το άθληµα στην περιοχή. «Τις ηµέρες των αγώνων ο Πατραϊκός Όµιλος γέµισε µε πανιά. Ως Όµιλος έχουµε αυτόν τον στόχο: να γεµίσουµε, δηλαδή, τον θαλάσσιο στίβο της περιοχής µας µε ιστιοπλοϊκά σκάφη. Θέλουµε να βοηθήσουµε τη νέα γενιά να γνωρίσει και να αγαπήσει αυτό το τόσο ωραίο άθληµα που ταιριάζει στη χώρα µας», µας είπε ο Σπύρος Κρότσης, πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου “Ιάσων” και της Οργανωτικής Επιτροπής του πρωταθλήµατος.

Σπουδαία ήταν η βοήθεια στις Επιτροπές Αγώνων των καταξιωµένων Ελλήνων, διεθνών προέδρων Επιτροπών Αγώνων, των Αθανάσιου Παπαντωνίου και Μαρίνας Ψυχογιού.

Τη διοργάνωση της Πάτρας τη διεκδίκησε από την Ευρωπαϊκή Κλάση Laser και την έφερε στην Ελλάδα η αντίστοιχη ελληνική µαζί µε τον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο Πάτρας – Ρίου “Ιάσων”, ο οποίος και την ανέλαβε. Στόχος της Ελληνικής Κλάσης Laser είναι να βοηθήσει την ανάπτυξη της κατηγορίας. «Εµείς θέλουµε να βοηθήσουµε τους ιστιοπλόους µας να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα τους. Το κέρδος είναι διπλό: οι αθλητές µας παίρνουν µέρος σε µεγάλους αγώνες χωρίς πολλά έξοδα και αποκτούν σπουδαίες εµπειρίες και οι ξένοι φέρνουν έσοδα στη χώρα. Εάν οι διοργανώσεις γίνονταν εκτός Ελλάδος, θα έπαιρναν µέρος µόνο οι αθλητές της εθνικής οµάδας και όσοι είχαν την οικονοµική δυνατότητα. Εµείς από την πλευρά µας θα συνεχίσουµε την προσπάθεια ώστε να δίνουµε στους ιστιοπλόους µας κίνητρο», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσµο” ο πρόεδρος της Ελληνικής Κλάσης Laser Βαγγέλης Παύλου.

Το ευρωπαϊκό Laser 4,7 δεν είναι η µοναδική διοργάνωση που έφερε η Κλάση στην Ελλάδα. Του χρόνου θα πραγµατοποιηθούν στο Καλαµάκι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα Laser νέων ανδρών – νέων γυναικών και το 2020 θα διεξαχθούν στην Καλαµάτα τα ευρωπαϊκά Standard και Radial, για τις ολυµπιακές κατηγορίες ανδρών – γυναικών.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post