Λιμάνι Λιναριάς Σκύρου: ‘Eνα δημόσιο λιμάνι, παράδειγμα ανάπτυξης και καινοτομίας!

Είχαµε επισκεφτεί το µοναδικό αυτό λιµάνι το 2017 µε το 54ο Ράλλυ Αιγαίου και είχαµε µείνει όλοι οι συµµετέχοντες εντυπωσιασµένοι µε ότι είδαµε και µε ότι ζήσαµε εκεί. Χρωστάµε λοιπόν αυτό το αφιέρωµα στο µοναδικό λιµάνι της Σκύρου και για τον λόγο αυτό δηµοσιεύουµε το παρακάτω κείµενο που αποδεικνύει ότι η σωστή δουλειά πάντα αποδίδει αποτελέσµατα.

Είναι ένα από τα 116 Ευρωπαϊκά Οικολογικά Λιµάνια (ECO PORTS), το τουριστικό του καταφύγιο, αδειοδοτηµένο από το Υπουργείο Τουρισµού, είναι το µόνο δηµόσιο τουριστικό λιµάνι µε Γαλάζια Σηµαία και το µόνο κρατικό µέλος των 86 βραβευµένων ευρωπαϊκών µαρίνων Trans Europe marinas!

Από το 2008 λειτουργεί χωρίς προσωπικό, διαθέτει µόνο λιµενική επιτροπή µε πρόεδρο από το 2006 τον Κυριάκο Αντωνόπουλο (τον µακροβιότερο στην Ελλάδα), όλοι άµισθοι!

Απέκρουσε την κατάργηση του το 2013 και την ενσωµάτωση του στον ΟΛΝΕ και από τότε µόνο αναπτύσσεται. Συστέγασε το υπό κατάργηση την ίδια χρονιά τελωνείο Σκύρου και το διέσωσε! Το λιµάνι εφαρµόζει σχέδιο αντιµετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, σχέδιο διαχείρισης καταλοίπων πλοίων, ενώ διαθέτει τον µόνο στη χώρα σε λιµάνι µικτό σταθµό καυσίµων (2016) για σκάφη & οχήµατα µε αφορολόγητα καύσιµα για αλιευτικά και τουριστικά.

Έχει διενεργήσει τον πρώτο στη χώρα διαγωνισµό για υδατοδρόµιο (2014), έχει εγκαταστήσει τον πρώτο σε λιµάνι υποθαλάσσιο φωτισµό (2015) και λειτουργεί τον πρώτο σε λιµάνι συµπιεστή ανακυκλώσιµων συσκευασιών!

Οι στάνταρ παροχές της µαρίνας του περιλαµβάνουν, παροχή ύδατος, ρεύµατος, WIFI, χρήση WC και ντουσιερών (µε disco shower !), µόνιµα αγκυροβόλια, βοήθεια µε σκάφη, πλυντήρια στεγνωτήρια, γραµµατειακή υποστήριξη, σινεµά, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, σταθµό καυσίµων, τοπικό δελτίο καιρού κ.α….

Απο 2015 µέχρι σήµερα συνεργάζεται µε το τµήµα περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αιγαίου και την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή επικεφαλής του εργαστηρίου περιβαλλοντικής επικοινωνίας και έχει καθιερώσει ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε λιµάνι! Και από το 2019 µε το Πανεπιστήµιο Δυτικής Αττικής!

Αυτή η καινοτοµία έχει µετεξελιχθεί σε ένα πρόγραµµα υπό τον τίτλο “SKYROS PROJECT” στο οποίο συµµετέχουν όλο και περισσότεροι φοιτητές κάθε χρόνο λαµβάνουν µέρος σε συνέδρια, διαγωνισµούς και έρευνες µε θέµατα από το λιµάνι και το νησί. Δύο τουριστικά παρατηρητήρια, τρία παρατηρητήρια για τον θαλάσσιο τουρισµό, περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά, προβολές & παρουσιάσεις, περιβαλλοντική φροντίδα και εκπαίδευση έχουν τη βάση τους στο λιµάνι! Η πρώτη στη χώρα (2016) Ακαδηµία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών διεξάγεται ήδη για 4η χρονιά!

Τα αποτελέσµατα εντυπωσιακά ! Συµµετοχές σε συνέδρια στη Θεσσαλονίκη, Νεστόριο, Πάτρα (2015-16-17-18-19) Μύκονος 2016, Κύπρος – Λευκωσία – Λεµεσός 2017, Dubai – Abu Dhabi 2016-2017-2018, Νέα Υόρκη- Βοστώνη 2018, , Αυστρία – Γκρατς 2018, Ιταλία – Ρώµη 2018, Ιαπωνία – Κιότο / Τόκυο / Γιοκοχάµα 2019 και παρουσιάσεις του project στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο 2019 και στη Βουλή των Ελλήνων 2019. Το λιµάνι έχει κατακτήσει 14 βραβεία, 1 παγκόσµιο (1ο video για την κλιµατική αλλαγή – Marakesh 2016) 1 ευρωπαϊκό (καλύτερο video παγκόσµιας ηµέρας περιβάλλοντος), 7 χρυσά εθνικά (3 τουρισµού – 2 περιβάλλοντος – 2 οικόπολις), 2 αργυρά,1 τιµητικό, 2 Γαλάζιες Σηµαίες (2018-2019).

Το αποτέλεσµα; Αύξηση εσόδων 120% στα 7 χρόνια των µνηµονίων, αύξηση τουριστικών σκαφών 1400% από το 2012!

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post