Η ιστιοπλοΐα από το… πληκτρολόγιο

Για 5η χρονιά βρέθηκα, ως υπεύθυνη Τύπου, στην ίδια ρότα µε το Ράλλυ Αιγαίου και, πραγµατικά, είµαι πολύ υπερήφανη που έχω γίνει κοµµάτι αυτού του ιστορικού θεσµού και όλων όσων πρεσβεύει. Σε πείσµα των καιρών, τα ιστιοφόρα µας φτάνουν τη γαλανόλευκη στην ελληνική παραµεθόριο, τα νησιά δέχονται τονωτικές οικονοµικές ενέσεις και οι ιστιοπλόοι έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε έναν από τους τελευταίους ‘καθαρόαιµους’ offshore αγώνες.

Κανένα Ράλλυ δεν είναι ίδιο µε προηγούµενο. Αυτό το ξέρει ακόµα και η… σκόνη στο Μικρολίµανο. Κάθε ένα είναι διαφορετικό και τιµάει τις λέξεις «ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης». Η διοργάνωση έχει φανατικούς φίλους αλλά αυτό που δείχνει τη σπουδαιότητά της είναι αυτοί που… αγαπούν να τη ‘µισούν’. Και, φυσικά, αυτοί δεν είναι άλλοι από όσους θα ήθελαν πολύ να βρίσκονται σε ένα σκάφος και να ανοίγουν πανιά στο γαλανόλευκο Αιγαίο, αλλά είτε λόγω συγκυριών, είτε λόγω ανεπάρκειας γνώσεων και ιστιοπλοϊκής δεινότητας γίνονται οι καλύτεροι διαφηµιστές του ιστορικού θεσµού µε σχόλια στα social media. Φυσικά, παρακολουθούν το Ράλλυ καλύτερα κι από τους αγωνιζόµενους. Γνωρίζουν µίλι µε το µίλι τι έχει συµβεί και περιµένουν να πουν την άποψή τους για όλα. Εξάλλου, από τότε που οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης µπήκαν στη ζωή µας, η χώρα µας γέµισε από ειδήµονες του καναπέ.

Ως δηµοσιογράφος έχω καλύψει πολλούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Με κανέναν άλλο όµως δεν ασχολούνται τόσο πολύ οι φίλοι του αθλήµατος, αυτοί που δεν διαθέτουν την… τρέλα να ξανοιχτούν µε ένα ιστιοφόρο έτοιµοι να αντιµετωπίσουν… ό,τι τους φέρει το Αιγαίο σε νυχτερινές διαδροµές µε πλεύσεις πάνω από 100 µίλια, να βρεθούν αντιµέτωποι µε µποφόρια και µπουνάτσες και στο τέλος να νιώσουν ικανοποιηµένοι γιατί πρόσθεσαν ακόµα ένα Ράλλυ στο βιογραφικό τους. Έτσι, προσπαθούν να το υποτιµήσουν ίσως για να το φέρουν στα µέτρα τους. Το Ράλλυ Αιγαίου όµως δε µπορεί να το υποτιµήσει κανείς γιατί είναι όπως και το Πέλαγος του: υπέροχο…

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post