Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης «Για να μείνω στον χώρο πρέπει να φέρω επιτυχία»

Ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης µας λέει ότι είναι 16,5 ετών και ο σωµατότυπός του δείχνει ότι βρίσκεται σε αυτή την ηλικία.

Όταν, όµως, τον γνωρίζεις λίγο καλύτερα εντυπωσιάζεσαι µε την ωριµότητα του χαρακτήρα του. Να φταίει γι’ αυτό η θάλασσα; Να φταίει ότι από επτά ετών είχε µάθει να δαµάζει τον αέρα και τα κύµατα; Να φταίει ότι σε ηλικία 12 ετών αποφάσισε να κάνει πρωταθλητισµό και διάβασε προκαταβολικά τα µαθήµατα του σχολείου του για να µη µείνει πίσω; Ίσως όλα αυτά µαζί και, πρώτα απ΄ όλα µία οικογένεια που, χωρίς να την ξέρω, του έχει διδάξει τις βασικές αρχές που πρέπει να διακατέχουν έναν άνθρωπο.

Τον πρώτο – και τελευταίο προς το παρόν- oλυµπιονίκη νέων της ελληνική ιστιοπλοΐας τον βρήκαµε σε περίοδο διακοπών, σε ότι αφορά τον αθλητισµό. Αφού κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο Μπουένος Άιρες (Ολυµπιακοί Nέων), µε… κεκτηµένη ταχύτητα αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα Techno 293, στη διοργάνωση που διεξήχθη τις τελευταίες ηµέρες του Οκτωβρίου στη Βάρκιζα. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων οι προπονητές του, οι Κώστας Μουτσάτσος και Αλέξανδρος Γιάκας του είπαν να ξεκουραστεί για, περίπου, δέκα ηµέρες, οι οποίες πρέπει να φάνηκαν… αιώνες στον νεαρό πρωταθλητή της ιστιοσανίδας γιατί όταν µιλήσαµε µαζί του τα πρώτο που µας είπε – και µάλιστα µε µεγάλη χαρά – ήταν ότι θα επιστρέψει τις επόµενες ηµέρες στις προπονήσεις.

Πως βρέθηκες στον χώρο της ιστιοσανίδας;

Χάρη στον πατέρα µου, ο οποίος έκανε παλιά σερφ. Στην αρχή το έβλεπα ως παιχνίδι. Μου άρεσε η θάλασσα και περνούσα ατελείωτες ώρες κάνοντας slalom κλπ. Κάποια στιγµή αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά. Ήµουν περίπου 12 ετών. Πήγα σε σχολή και βρήκα και προπονητή. Στην αρχή δε µου άρεσε. Μου έλειπε η αδρεναλίνη του σερφ. Το Techno είναι µία κατηγορία για όλους τους καιρούς από 2 έως 7 µποφόρ. Δεν πηγαίνει τόσο γρήγορα. Την αίσθηση της αδρεναλίνης που έχασα στην αλλαγή της κατηγορίας τη βρήκα στον ανταγωνισµό. Μου αρέσει πάρα πολύ να τρέχω και να ανταγωνίζοµαι άλλους αθλητές, πάντα βεβαίως µέσα σε αθλητικά πλαίσια.

Περιέγραψέ µας λίγο το πρόγραµµα των προπονήσεών σου;

Σε περίοδο που ετοιµάζοµαι για αγώνες είµαι έξι φορές την εβδοµάδα µέσα στο νερό, από δύο ώρες η κάθε φορά και 3-4 φορές πηγαίνω στo γυµναστήριο όπου κάνω ποδήλατο, κωπηλατική κλπ.

Και µε το σχολείο τι γίνεται;

Από τη στιγµή που αποφάσισα να κάνω πρωταθλητισµό προχώρησα στην ύλη για να µην έχω πρόβληµα. Πρωταθλητισµός και καλός µαθητής στο σχολείο είναι δύσκολο να συνδυαστούν. Θέλει πολύ προσπάθεια να κάνεις τόσες ώρες προπόνηση και ύστερα να γυρίζεις σπίτι κουρασµένος και να διαβάζεις. Ευτυχώς ακόµη είµαι σε καλό επίπεδο.

Το 2018 ήταν µία πολύ καλή χρονιά για εσένα…

Ναι ήταν η καλύτερη, µέχρι τώρα, χρονιά στην αθλητική µου καριέρα. Για πρώτη φορά αναδείχθηκα πανελληνιονίκης στα Techno 293, πήρα την πρόκριση για τους Ολυµπιακούς, ήρθα 4ος στην Ευρώπη, µετά 3ος στα RSX νέων, δεύτερος στο παγκόσµιο πρωτάθληµα Techno και πρώτος στους Ολυµπιακούς Nέων και πρώτος στο ευρωπαϊκό Techno.

Θα συνεχίσεις και τη νέα χρονιά στην κατηγορία των Techno;

Όχι, δε νοµίζω ότι έχει νόηµα. Στους επόµενους Ολυµπιακούς Nέων θα είµαι µεγάλος για να πάρω µέρος, οπότε θα αφοσιωθώ στο RSX. Θα αγωνίζοµαι για αρχή και στις δύο κατηγορίες, και νέων και ανδρών (8,5 και 9,5).

Ποιος είναι ο µεγάλος σου στόχος;

Δεν το κρύβω ότι στο βάθος του µυαλού µου υπάρχει η συµµετοχή στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Υπάρχει ο Βύρωνας και τα άλλα παιδιά που είναι κοντά στην ηλικία µου αλλά τίποτα δε µε εµποδίζει να προσπαθήσω. Θα το παλέψω και ότι βγει.

Ποιο είναι το µεγαλύτερό σου όνειρο;

Στους Ολυµπιακούς Nέων κατέκτησα µετάλλιο, εάν καταφέρω να κάνω κάτι αντίστοιχο και σε αυτούς των ανδρών θα είναι το… κάτι άλλο. Αυτό είναι το όνειρό µου. Θα δούµε τι θα γίνει…

Βλέπω ότι παρόλο που δεν είσαι ούτε 17 ετών βιάζεσαι για να µπεις στα… βαθιά…

Ναι, βιάζοµαι. Δυστυχώς στο άθληµά µας εάν δε φέρεις διακρίσεις γρήγορα δε θα µπορέσεις να συνεχίσεις γιατί δεν υπάρχει από πουθενά στήριξη. Οπότε θα αναγκάζεσαι να σταµατήσεις τον αθλητισµό και να αφοσιωθείς στις σπουδές.

Τι είναι αυτό που σε τροµάζει;

Να µη µπορέσω να συνεχίσω τον πρωταθλητισµό. Εάν κάποια στιγµή δεν πάω καλά θα αναγκαστώ να σταµατήσω γιατί δε θα υπάρχει υποστήριξη.

Τι σου αρέσει να κάνεις τις ελεύθερες ώρες σου;

Μου αρέσει να πηγαίνω βόλτες µε τους φίλους µου, να πηγαίνω για φαγητό, να βλέπω ταινίες κλπ. Δεν υπάρχει και πολύ ελεύθερος χρόνος.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post