Νίκος Κακλαμανάκης & Βύρωνας Κοκκαλάνης

«Κάνε σήμερα αυτό που δεν θέλησες μέχρι τώρα,
ώστε να κάνεις αύριο αυτό που δεν μπόρεσες ΠΟΤΕ.»
Νικόλας Κακλαμανάκης

Ήταν µία µοναδική στιγµή όταν ο Βύρωνας Κοκκαλάνης (ολυµπιονίκης) και ο προπονητής του Νίκος Κακλαµανάκης (ολυµπιονίκης και κάτοχος δύο ολυµπιακών µεταλλίων) δέχτηκαν την πρόταση του Ιστιοπλοϊκού Κόσµου να µας µιλήσουν σε µία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Το περιοδικό κατά καιρούς φιλοξενεί συνεντεύξεις από κορυφαίους Έλληνες αθλητές σε όλο το φάσµα του αθλήµατος της ιστιοπλοΐας, πιστεύοντας ότι µε αυτό τον τρόπο κάνει γνωστές τις ιδέες και τις απόψεις τους, δίνοντας στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να τους δουν και µέσα από άλλο πρίσµα, εκτός τον επιτυχιών τους στη θάλασσα.

Βύρωνα, λίγες µέρες µετά την ολοκλήρωση του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος RSX, στο οποίο τερµάτισες στην 4η θέση της Γενικής Βαθµολογίας, θα ήθελα να µου περιγράψεις αρχικά τα συναισθήµατά σου για την επιτυχία αυτή καθώς και τις δυσκολίες που αντιµετώπισες ώστε να βρεθείς στη θέση αυτή;

Καταρχάς είµαστε πολύ ευχαριστηµένοι µε το αποτέλεσµα, ενδεχοµένως να είχαµε πάει και λίγο καλύτερα αν είχαµε λιγότερους βαθµούς σε κάποιες κούρσες, σε συγκεκριµένα σηµεία. Είµαστε ευχαριστηµένοι και εγώ και ο Νίκος γιατί φαίνεται από τα αποτελέσµατα ότι είµασταν σε καλό δρόµο και ιδανική φόρµα για τον συγκεκριµένο αγώνα και κυρίως για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη λίµνη Garda. Οι συνθήκες που βρήκαµε στη λίµνη, είναι αυτές στις οποίες µ’ αρέσει να αγωνίζοµαι, δηλαδή ο δυνατός αέρας µε φλατ νερά.

Νίκο, έχοντας τον ουσιαστικό & επίσηµο ρόλο του προπονητή του Βύρωνα πώς είδες τη συµµετοχή του σε αυτό το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα;

Εγώ αισθάνοµαι ότι ήταν το πιο δύσκολο παγκόσµιο που έχει τρέξει µέχρι τώρα από άποψη συµµετοχής αθλητών αλλά και κορύφωσης των εν λόγω αθλητών γιατί ήταν σε προ ολυµπιακή χρονιά, κάτι που εµείς που αγωνιζόµαστε στις ολυµπιακές κατηγορίες ξέρουµε ότι είναι το υψηλότερο. Ακόµα, δεν έλλειψε ούτε ένας από τους σηµαντικούς αντιπάλους που θα έχει να αντιµετωπίσει του χρόνου ο Βύρων στο Τόκιο. Βέβαια στο παγκόσµιο έχει διάφορους αθλητές από κάθε χώρα, ενώ στους Ολυµπιακούς υπάρχει ένας µόνο. Για µένα ο Βύρωνας είναι σε ανοδική πορεία σε κορυφαίο επίπεδο.

Νίκο µε δύο λέξεις αν είναι δυνατόν θα ήθελα να µου πεις πώς αισθάνεσαι για την επιτυχία του Βύρωνα στο πρόσφατο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα RSX;

Αισθάνοµαι µεγάλη ικανοποίηση ως προπονητής του για την 4η θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα RSX του 2019. Ο Βύρωνας ανάµεσα σε 130 συµµετοχές, όπου έτρεχαν παγκόσµιοι πρωταθλητές και ολυµπιονίκες κατάφερε το ακατόρθωτο. Μέσα από σταθερές επιλογές τακτικής & στρατηγικής, υπολογισµένο ρίσκο και διαχείριση συναισθηµάτων υπό πίεση, πάνω στα οποία δουλέψαµε όλη τη χρονιά, πέτυχε για 2η φορά φέτος να καταταγεί στους κορυφαίους του κόσµου (3oς σε κατάταξη). ΑΠΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.

Βύρωνα, οι στόχοι σου για το 2020;

Ξεκινάµε κατευθείαν µε το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της κατηγορίας RSX, στα τέλη Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και µετά έχουµε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα στην Αθήνα. Ενδιάµεσα από το Ευρωπαϊκό και τους Ολυµπιακούς Αγώνες θα τρέξουµε και στον τελικό του Παγκόσµιου κυπέλου  της World Sailing,στην Enoshima, το οποίο θα είναι ουσιαστικά και το τελευταίο αγωνιστικό test πριν τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Στόχος µας είναι να δούµε την κατάσταση στην οποία θα βρισκόµαστε, αφού ο στόχος είναι οι Ολυµπιακοί Αγώνες τον Αύγουστο στο ΤΟΚΥΟ, όπου και στοχεύουµε ξανά σε µια υψηλή θέση και σίγουρα ψηλότερα από την τετράδα.

Νίκο, πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι που προανέφερε ο Βύρωνας και πόση δουλειά χρειάζεται για να επιτευχθούν; Επίσης υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι για όλα αυτά;

Ο στόχος είναι πάντα η απόδοση του αθλητή µου, στη συγκεκριµένη χρονική στιγµή και όχι το αποτέλεσµα που ζητάει ο κόσµος. Η απόδοση του Βύρωνα έχει να κάνει πλήρως µε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζεται, και οι οποίες την τελευταία διετία δεν ήταν καθόλου ιδανικές. Τόσο λόγω έλλειψης πόρων, αφού η χορηγία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ  που από το 2017 βρίσκεται στο πλευρό του Βύρωνα, δεν ηταν αρκετή, όσο και λόγω των τεράστιων «δυσκολίων» που αντιµετωπίσαµε από την Ε.Ι.Ο., η οποία «πεισµατικά» µε κρατούσε µακριά από τον αθλητή µου µε διάφορους τρόπους οικονοµικούς, αλλά και τεχνικούς αφού µου αρνιόταν την προπονητική µου άδεια. Ευτυχώς µέσα στο 2019 µε πολύ προσωπική δουλειά εξασφαλίσαµε και τη χορηγία της εταιρείας διαδικτυακού στοιχήµατος BWIN και έτσι ο προϋπολογισµός της οµάδας δείχνει να ισοσκελίζεται. Στη συγκεκριµένη φάση λοιπόν της προετοιµασίας, βρεθήκαµε στη λίµνη Garda µε στόχο µία θέση στην 5άδα, και τον πετύχαµε. Εγώ ήθελα ο Βύρωνας να είναι µέσα στα µετάλλια ή µια ανάσα από αυτά. Πιστεύω ότι το πνευµατικό παιχνίδι έχει ακριβώς την ίδια διάσταση µε τις ιστιοπλοϊκές ικανότητες, άρα µην µου ζητάς να σου πω νούµερα. Θα ήθελα ο Βύρωνας να µην σκέφτεται τι πρέπει να πει ή τι θέλει ο κόσµος να ακούσει, µε ενδιαφέρει αποκλειστικά και µόνο η απόδοση του. Το τέλειο αποτέλεσµα που θέλει ο κόσµος είναι ένα κοµµάτι, και οι ιδανικές συνθήκες στις οποίες ΔΕΝ αγωνίζεται ο Βύρωνας είναι το άλλο και εµένα µε ενδιαφέρει αυτό το κάτι άλλο που θα κάνει και τη διαφορά, γιατί αυτό είναι πνευµατικά και ψυχολογικά διαχειρίσηµο.

Για να απαντήσω στη δεύτερη ερώτηση σου, οι πόροι µαζεύονται από χορηγίες κυρίως. Για την Ιαπωνία συγκεκριµένα που το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό, πραγµατικά έχουµε αντιµετωπίσει ένα πρόβληµα εκεί, µε αποτέλεσµα να µην έχουµε καταφέρει να κάνουµε σωστή προετοιµασία ακόµα στον τόπο των Ολυµπιακών Αγώνων.

Βύρωνα, θα ήθελα να ξέρω πως βλέπεις τη συνεργασία σου µε τον Νίκο. Όλοι γνωρίζουµε για την προσήλωσή του στους στόχους που βάζει  και το πόσο απόλυτος είναι  στην επίτευξή τους.

Κοίτα, ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να µου περάσει µηνύµατα µε έναν δικό του τρόπο. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται µετά από συζητήσεις. Αυτό που µου αρέσει στον Νίκο πιο πολύ είναι η µεταδοτικότητα του, αφού έχει κατηγοριοποιήσει τις προτεραιότητες που πρέπει να έχω, όταν τρέχω σε έναν αγώνα, και συγκεκριµένα στην κάθε κούρσα, µε αποτέλεσµα να είµαι συγκεντρωµένος και προσηλωµένος σε κάθε ιστιοδροµία  ξεχωριστά.

Βύρωνα, θα ήθελα να ξέρω τι είναι αυτό που µπορεί να σου προσφέρει ο Νίκος για να κάνεις το παραπάνω βήµα και να φτάσεις τον στόχο σου;

Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις που έχει ο Νίκος µε βοηθάει πνευµατικά να είµαι πιο δυνατός και ξεκάθαρος στο τι πρέπει να κάνω. Ο δεκάλογος του Νίκου θα έλεγα ότι είναι ένας τρόπος να µε προετοιµάσει ψυχολογικά και πνευµατικά για όλες τις συνθήκες. Επικεντρώνεται πολύ στη διαχείριση των συναισθηµάτων, και βέβαια σε όλα τα υπόλοιπα πράγµατα που πρέπει να ξέρω, ώστε να είµαι προετοιµασµένος για να αντιµετωπίσω τα πάντα σε µία ιστιοδροµία από το Α έως το Ω. Ακόµα, φαίνεται ότι µε έχει µελετήσει σαν αθλητή και έχει χτίσει ένα πρόγραµµα αποκλειστικά δικό µου, µέσα από διάφορες ασκήσεις και risk management. Δουλεύουµε ανά πρωτάθληµα, και το κάθε πρόγραµµα φτιάχνεται για κάθε πρωτάθληµα ξεχωριστά. Ένα από τα βασικά στοιχεία που οµολογώ ότι προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί να µου εµφυσήσει είναι η αυτοπειθαρχία.  Ο Νίκος όπως όλοι  γνωρίζουµε είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα αυτοπειθαρχίας και ως άνθρωπος σήµερα αλλά κυρίως ως αθλητής και ολυµπιονίκης την εποχή που µεσουρανούσε στο παγκόσµιο ιστιοπλοϊκό στερέωµα. Αυτό το µοναδικό παράδειγµα, δηλαδή την αυτοπειθαρχία που εµπνέεται από τον ίδιο προς εµένα εµµέσως, προσπαθώ να την ασπαστώ και να την κάνω και εγώ τρόπο ζωής, αλλά και αθλητικής κουλτούρας.

Νίκο, θα προτιµούσες να προπονείς νέα παιδιά που έχουν ως όραµα να φτάσουν στις επιτυχίες σου ή του Βύρωνα ή νοιώθεις καλύτερα όταν προπονείς αθλητές φτασµένους επιπέδου Βύρωνα Κοκκαλάνη;

Κοίτα και τα δύο αυτά πράγµατα έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα. Ο Βύρωνας κάτω από την επίβλεψη και τις οδηγίες µου θα µπορούσε να γράψει πολύ µεγάλη ιστορία στην ιστιοσανίδα ( windsurfing ), εφ’ όσον βρει το µεγάλο του γιατί που θα δηµιουργήσει το αντίστοιχο θέλω του. Είναι ο πρώτος αθλητής που µπορεί να διεκδικήσει ένα ολυµπιακό µετάλλιο µετά την ηλικία των 34 ετών κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, ως πρώτη προσπάθεια, αλλά πάρα µόνο επαναληπτικά. Τελικά αυτό από µόνο του κατά συνέπεια είναι κάτι δύσκολο και προκλητικό, παρόµοιο µε το να πάρεις ένα παιδάκι από πολύ µικρό και να το φτάσεις σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Είναι ενδιαφέρον και ταυτόχρονα προκλητικό να προπονείς µικρά παιδιά, όπως έκανα το 2005 µ’ ένα πρότυπο φυτώριο, µε  αρκετά από αυτά τα παιδιά να διακρίνονται έως και σήµερα. Πάντως πρέπει να ξέρεις ότι είναι πολύ ευκολότερο να προπονείς µικρούς νεαρούς/ρες ιστιοπλόους οι οποίοι είναι και εύπλαστοι από το να προπονείς έναν αθλητή στην ηλικία των 34 ετών, µε µία τόσο πολύ µεγάλη αγωνιστική πορεία στην πλάτη του. Θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι εύκολο στην πορεία της συνεργασίας µου µε τον Βύρωνα, αλλά αντίθετα δύσκολο και πολύ προκλητικό.

Βύρωνα, µπορεί να συνδυαστεί η οικογένεια, µε παιδί, και ο υψηλός πρωταθλητισµός;

Μπορεί να συνδυαστεί οικογένεια και υψηλός πρωταθλητισµός αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ µεγάλη βοήθεια απο ανθρώπους που αγαπώ και εµπιστεύοµαι, ώστε να µπορώ να ταξιδεύω για τους αγώνες και τις προπονήσεις µου, κυνηγώντας το ολυµπιακό όνειρο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η γυναίκα µου Σοφία, η µητέρα µου Στέλλα και η πεθερά µου Δέσποινα και τους ευχαριστώ µέσα από τα βάθη της καρδιάς µου.

Νίκο, είµαι σίγουρος ότι θα ακουστούν αρκετά για τη συνεργασία σου, ειδικά δε αν ο Βύρωνας κερδίσει ένα ολυµπιακό µετάλλιο του χρόνου. Τι θα είχες να πεις σε όλους τους πιθανούς επικριτές της συνεργασίες σας ή τους αµφισβητίες ;

Αναµφίβολα είναι σηµαντική και καθοριστική η πρώτη προπονητική στήριξη του Δηµήτρη Πηλιχού στον Βύρωνα. Εγώ αγαπώ την τίµια υπέρβαση και θέλω να βοηθήσω τον αθλητή Κοκκαλάνη πολύ περισσότερο από το να φοβάµαι τι θα πουν κάποιοι για όλο αυτό που κάνουµε µαζί. Ξέρεις, σηµασία δεν έχει τι λέει κάποιος για τη δουλειά σου, όσο το ποιος το λέει και κυρίως γιατί το λέει. Τόσο ως αθλητής όσο και ως προπονητής συνεχίζω µε πίστη εκεί που οι άλλοι ενδεχοµένως τα παρατούν, είτε επειδή δεν ήθελαν ή δεν µπόρεσαν, άλλωστε δεν θα µπορούσα να κάνω και αλλιώς γιατί όλο αυτό όπως καλά γνωρίζεις από τη µακροχρόνια συνεργασία µας είναι ‘στάση ζωής’ για µένα. Ακόµη και τα µικρά πράγµατα που βελτιώνουµε µαζί µε τον Βύρωνα, τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι καθόλου µικρά διότι πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλαχθούν λόγω της ηλικίας του Βύρωνα. Όµως αυτά, τα µικρά, τα ελάχιστα κάνουν τη µεγάλη διαφορά στο κορυφαίο του επίπεδο, όπου όλοι οι αθλητές είναι στο ιδιο σηµείο γνώσεων και ιστιοπλοϊκών ικανοτήτων. Το moto µας είναι «Sail through them not around them», που ισοδυναµεί µε χειρουργικές κινήσεις τακτικής και γνώσεις που δίνουν τη δυνατότητα στον Βύρωνα να υλοποιεί την στρατηγική του µε αυτοπεποίθηση και κινήσεις υπολογισµένου ρίσκου.

Βύρωνα, βρισκόµαστε στον Ναυτικό Όµιλο Βάρης Βάρκιζας, τον Οµιλό σου όπου εδώ το 2001, ο Νίκος Κακλαµανάκης κέρδισε το χρυσό µετάλλιο στο Παγκόσµιο Mistral, την τότε ολυµπιακή κατηγορία. Πιστεύεις ότι ανάλογες επιτυχίες εµπνέουν τα νεότερα παιδιά ή ακόµα και αθλητές όπως εσύ ; Επίσης οι σηµερινοί αθλητές του Windsurfing ξέρουν την ιστορία της κλάσης γενικά;

Φυσικά εµπνέουν όπως ενέπνευσαν και εµένα στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα του 2001. Τότε ήµουν 16 χρονών και ήταν η πρώτη µου συµµετοχή σε διεθνή διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών όπου κατέλαβα την 21η θέση! Το ότι βίωσα από κοντά τη νίκη του Νίκου είναι κάτι το οποίο θα θυµάµαι για πάντα. Πιστεύω όλοι οι αθλητές γνωρίζουν την ιστορία της κλάσης και ιδιαίτερα αυτή στην οποία υπήρξαν ενεργοί αθλητές.

Νίκο, θα ήθελα να σε ρωτήσω για το σηµερινό επίπεδο του Windsurfing στη χώρα µας, όπως επίσης να επαναλάβω και στους δύο σας µία µόνιµη απορία που έχω. Γιατί υπάρχει τόσο µεγάλη διαφορά επιτυχιών και επιπέδου µεταξύ ανδρικού και γυναικείου ελληνικού Windsurfing, αφού προπονούνται στα ίδια νερά δίπλα – δίπλα και σχεδόν µε τους ίδιους προπονητές;

Κοίτα σε αυτό που µου ρωτάς δεν υπάρχει αντιστοιχία. Όντως συµβαίνει αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα συγκεκριµένο πρόγραµµα παραγωγής αθλητών, το οποίο να βασίζεται σε ένα εθνικό προπονητικό σύστηµα. Δεν υπάρχει κάτι οργανωµένο, αν αυτή είναι η ερώτηση σου, η προπόνηση γίνεται χωρίς ιδιαίτερο τρόπο και η προετοιµασία είναι ως επί το πλείστον, σε ιδιωτικό πλαίσιο. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι επιτυχίες των νέων αθλητών/τριών οφείλονται κυρίως στο µεγάλο τους ταλέντο, τη συγκυρία, την ιδιωτική προσπάθεια και πολύ λιγότερο στη σωστά δοµηµένη και τεχνική δουλειά. Το θέµα είναι, πώς από την πρώτη επιτυχία και µετά, αξιοποιείς τους αθλητές/τριες µε ταλέντο, µε σκοπό να δηµιουργήσεις πλέον ολοκληρωµένους αθλητές/τριες, που να επιτυγχάνουν σε βάθος χρόνου παγκόσµιές και ολυµπιακές διακρίσεις στο άθληµά τους, όπως το Windsurfing.

Αντί επιλόγου!

Όσο η συζήτηση προχωρούσε και γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα, σκεφτόµουν δύο πράγµατα. Πρώτον ότι δεν φτάνουν όλες οι σελίδες του Ιστιοπλοϊκού Κόσµου για να χωρέσουν όλα όσα συζητούσα µε τους δύο ολυµπιονίκες και ότι στο τέλος δεν θα ήξερα τι να κόψω και τι να αφήσω στο περιοδικό. Επίσης σκεφτόµουν και το πόσο ‘αθλητικά βαριά’ ήταν η παρέα αυτή.

Ως επίλογο παραθέτω τις διακρίσεις και των δύο συνοµιλητών µου και ένα ευχαριστώ που µπόρεσα να ξεκλέψω λίγο από τον πολύτιµο χρόνο τους.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ – Ολυµπιονίκης – Αντισµήναρχος  της Πολεµικής Αεροπορίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1992 – ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (ΙΣΠΑΝΙΑ), (9η θέση)

1996 – AΤΛΑΝΤΑ (ΗΠΑ), (1η Θέση)

2000 – ΣΙΔΝΕΥ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ), (6η Θέση)

2004 – ΑΘΗΝΑ (ΕΛΛΑΔΑ),  (2η Θέση)

2008  – ΠΕΚΙΝΟ (ΚΙΝΑ), (8η θέση)

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (1996, 2000, 2001)

2ος στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (1995, 2003)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (1994)

3ος στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΥΑΘΛΗΜΑ  (1992,1993,1995,1998)

•    Χρυσό µετάλλιο στην προ-Ολυµπιάδα του (1994, 1995, 2002, 2003)

•    Χάλκινο µετάλλιο στην προ-Ολυµπιάδα του (1999)

•    Χρυσό µετάλλιο στους ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (1993)

•    Σηµαιοφόρος στην τελετή λήξης Ολυµπιακών Αγώνων – ΑΤΛΑΝΤΑ 1996

•    Σηµαιοφόρος στην έναρξης Ολυµπιακών Αγώνων – ΣΥΔΝΕΥ 2000

•    Τελευταίος λαµπαδηδρόµος και άναµµα του βωµού στο Ολυµπιακό Στάδιο – Αθήνα 2004

ΒΥΡΩΝ ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

2012 – ΛΟΝΔΙΝΟ (ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ), (6η θέση)

2016 – ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ), (Ρίο 5η θέση)

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

4ος στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα (2019)

3ος στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα (2013)

Πρωταθλητής Ευρώπης (2013)

2ος στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2010, 2011, 2012, 2017).

Ασηµένιο µετάλλιο Προ ολυµπιάδα 2015

Χορηγοί: BWIN & ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Υποστηρικτές: GARMIN & Surfmarket

Ο Β. Κοκκαλάνης  είναι αθλητής του Ναυτικού Οµίλου Βάρης – Βάρκιζας (ΝΑΟΒΒ)

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post