Χίος: Mία λέξη, χίλιες εικόνες και άλλα τόσα χρώματα και αρώματα

Βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο νότια της Λέσβου και βόρεια της Σάµου, είναι το πέµπτο µεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα µε µόνιµο πληθυσµό περίπου πενήντα χιλιάδων κατοίκων. Στη γεωγραφική επικράτεια του νοµού της Χίου βρίσκονται επίσης το ναυτικό νησί των Οινουσσών και το ηρωικό νησί των Ψαρών. Η Χίος είναι κυρίως γνωστή για τη µοναδική στον κόσµο Μαστίχα Χίου, για τη σχέση της µε τον Όµηρο αφού θεωρείται η ιδιαίτερη πατρίδα του, τη σηµαντική συµµετοχή της στην παγκόσµια εµπορική ναυτιλία και τη διαχρονική παρουσία της στην αρχαία αλλά και νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Προορισµός τεσσάρων εποχών

Η Χίος είναι ένα νησί µε περισσότερες από εκατό παραλίες, άλλες προσβάσιµες και άλλες όχι, άλλες ερηµικές και άλλες οργανωµένες, µε µοναδική φυσική µορφιά, µε πλούσια ιστορία, µε πολλά µουσεία, αναρίθµητα µνηµεία και σηµεία ενδιαφέροντος, µε κατοικηµένους και ζωντανούς µεσαιωνικούς οικισµούς που σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, µε πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, γεύσεις και αρώµατα µοναδικά που σε αιχµαλωτίζουν, κατοίκους φιλόξενους και αγνούς και φιλοξενία αυθεντική. Πρόκειται για ένα νησί που δεν έχει φθαρεί από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, ένα τόπο αυθεντικό µε κατοίκους πιστούς στα έθιµα και τις παραδόσεις, που καλοδέχονται και περιποιούνται τον επισκέπτη τους και τον κάνουν εύκολα να νιώσει ντόπιος και να ζήσει αυθεντικές εµπειρίες ζωής. Στη Χίο δεν υπάρχει τουριστική ‘σεζόν’. Καταλύµατα και εστίαση είναι όλο τον χρόνο σε λειτουργία. Διαφορετικές εµπειρίες ζει ο επισκέπτης στη Χίο ανάλογα µε τη χρονική περίοδο και την εποχή που την επισκέπτεται. Τέσσερα διαφορετικά σκηνικά στήνει η φύση στη Χίο ανάλογα µε την εποχή του χρόνου. Από το Ιανουάριο µέχρι το Δεκέµβριο το νησί αλλάζει πρόσωπα και χρώµατα συνεχώς ενώ τα έθιµα και οι εκδηλώσεις τοπικής και εθνικής εµβέλειας συµπληρώνουν και προσφέρουν ένα πραγµατικά ολοκληρωµένο πακέτο.

Η αγαπηµένη της φύσης

Η φύση της Χίου συναρπάζει. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει πρωτόγνωρες εικόνες. Ατελείωτες εκτάσεις εσπεριδοειδών, απέραντους µαστιχώνες, πευκοδάση, καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια, άγριες αυτοφυείς τουλίπες, ορχιδέες, λιβελούλες, µαγικές ακρογιαλιές και ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό ορεινό όγκο, µε φαράγγια, τρεχούµενα νερά, ιαµατικές πηγές, σπήλαια και άλλα σπάνια γεωλογικά φαινόµενα, υπέροχες πεζοπορικές διαδροµές συνδεδεµένες µε θρύλους και µύθους. Ένα φυσικό µεγαλείο το οποίο συνδυάζεται υπέροχα µε την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις γεύσεις του τόπου.

Τέσσερα νησιά σε ένα

Ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα είναι η ποικιλοµορφία του τόπου. Η Χίος είναι «κοµµένη» σε τέσσερα κοµµάτια τα οποία µορφολογικά, γεωλογικά, ιστορικά δεν έχουν καµία σχέση το ένα µε το άλλο. Διανύοντας µερικά χιλιόµετρα ο επισκέπτης έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται ξαφνικά σε ένα άλλο τόπο. Κάθε κοµµάτι από τα τέσσερα προσφέρει ένα διαφορετικό τοπίο µε εντελώς διαφορετικά σηµεία ενδιαφέροντος, µε διαφορετική ιστορία, έθιµα και παραδόσεις, διαφορετικά προϊόντα, αρώµατα και γεύσεις. Στο κεντρικό κοµµάτι του νησιού βρίσκεται η πόλη της Χίου µε το κατοικηµένο Κάστρο της, τον Κάµπο µε τα εσπεριδοειδή και τις πετρόχτιστες επαύλεις, τα πολυάριθµα µνηµεία µεταξύ των οποίων και η Ιερά Νέα Μονή η οποία έχει κτιστεί το 1042 µ.Χ. και έχει από το 1990 ανακηρυχθεί µνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς UNESCO. Στο νότιο τµήµα του νησιού συναντώνται οι πέτρινοι µεσαιωνικοί οικισµοί γνωστοί ως Μαστιχοχώρια µε τη σπάνια αρχιτεκτονική τους και τις απέραντες καλλιέργειες της µοναδικής Μαστίχας Χίου. Στο βόρειο-βορειοανατολικό τµήµα υπάρχει ένας πλούσιας ιστορίας και παράξενης οµορφιάς ορεινός όγκος το Αίπος και βορειότερα αυτού το Πελιναίο όρος µε υψόµετρο 1293µ, ενώ ανατολικότερα στα παράλια που βλέπουν τη Μικρά Ασία ψαροχώρια και γραφικά λιµανάκια. Το βόρειο-βορειοδυτικό τµήµα του νησιού είναι αυτό που σε καµία περίπτωση δε θυµίζει νησί του Αιγαίου. Ένας τόπος ορεινός, µε αµπελώνες και οινοποιεία κατά κύριο λόγο όµως ανεξερεύνητος, µε δασικές εκτάσεις, βουνά, φαράγγια, σπήλαια, ιδανικός για τους λάτρεις της φύσης και όχι µόνο.

Όποια εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτείς, είναι σίγουρο ότι η Χίος θα σε µαγέψει.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χίο στη σελίδα
www.chios.gr

Όποια εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτείς, είναι σίγουρο ότι η Χίος θα σε μαγέψει.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Χίο στη σελίδα
www.chios.gr

Previous Post Next Post