Ασφαλείς εργασίες σε θάλασσα και λιμενικές εγκαταστάσεις από HELMEPA και Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας

Tην ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων ασφαλείας κατά τις εργασίες σε πλοία, σκάφη και λιµάνια, τη συνεχή εκπαίδευση σε θέµατα ασφαλείας των εργαζόµενων και χρηστών λιµενικών εγκαταστάσεων αλλά και τη διεύρυνση των δεξιοτήτων των εργαζοµένων σε λιµενικές εγκαταστάσεις, ώστε να µπορούν να αντεπεξέλθουν στην πράσινη και ψηφιακή µετάβαση που συντελείται στη ναυτιλιακή βιοµηχανία, ανέδειξε η Ηµερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA και ο Οργανισµός Λιµένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε) ΑΕ σε συνεργασία µε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.), την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραµµα «Ενισχύοντας το Πνεύµα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», που υλοποιεί η HELMEPA µε τα εταιρικά της µέλη Lloyd’s Register και DYNAMARINe στην Ελλάδα και την CYMEPA στην Κύπρο µε την υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation (LRF*).

Στην Ηµερίδα συµµετείχαν ακόµη ο Σύνδεσµος Φορτοεκφορτωτών Λιµένα Ελευσίνας, ο Ναυταθλητικός Όµιλος Ελευσίνας και ο Αγροτικός-Αλιευτικός Σύλλογος Αλιέων Νέας Περάµου & Πάχης Μεγάρων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Την ηµερίδα τίµησαν µε την παρουσία τους ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Γραµµατέας της Βουλής και βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής κ. Ευαγγελος Λιάκος, οι οποίοι σε χαιρετισµό τους συνεχάρηκαν τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ για το έργο του. Παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύνουσα Σύµβουλος της Ελευσίνας 2023 – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κα Σουλτάνα Σπυροπούλου, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων Με Αναπηρία (ΕΣΑµεΑ) κ. Χρήστος Κουκοβίνης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και πολίτες της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου.

Τις εργασίες της ηµερίδας χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Γεώργιος Κουµπέτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη βαρύτητα που δίνει ο Οργανισµός σε θέµατα ασφάλειας στον λιµένα Ελευσίνας και στην εξωστρέφεια που διακρίνει το έργο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ µε τη διοργάνωση σηµαντικών εκδηλώσεων που αφορούν όλους. Επίσης, από την πλευρά των διοργανωτών σύντοµο χαιρετισµό απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λίγγος, ο υπεύθυνος Λιµενικών Υπηρεσιών- µέλος ΔΣ του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και εκπρόσωπος των εργαζοµένων του Οργανισµού κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, ο πρόεδρος του Συνδέσµου Φορτοεκφορτωτών Λιµένα Ελευσίνας κ. Χρήστος Κατσογιάννης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ναυταθλητικού Οµίλου Ελευσίνας κ. Χρήστος Αδάµ. Διαδικτυακό χαιρετισµό απηύθυνε ο πρόεδρος ΔΣ ΕΛ.Ι.Ν.Τ., Καθηγητής κ. Γρηγόρης Γρηγορόπουλος.

Στον χαιρετισµό του ο Διευθύνων Σύµβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καµαρινάκης καλωσόρισε τους παρευρισκόµενους τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες του Ο.Λ.Ε. ΑΕ για ενηµερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και κάλεσε σε συµπόρευση και συνεργασία όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

Οι εργασίες της ηµερίδας

Το πρόγραµµα της ηµερίδας περιλάµβανε παρουσιάσεις από διακεκριµένους οµιλητές σχετικά µε την ασφάλεια στη θάλασσα, την εκτέλεση των λιµενικών εργασιών και τις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν σήµερα οι λιµενικές εγκαταστάσεις.

Ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της HELMEPA, κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, παρουσίασε τις δράσεις και τα µέχρι τώρα αποτελέσµατα του προγράµµατος για την ενίσχυση του πνεύµατος ναυτικής ασφάλειας σε Ελλάδα και Κύπρο εστιάζοντας στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας αναφοράς ατυχηµάτων VIRP της HELMEPA, που πλέον είναι διαθέσιµη και για µικρά σκάφη.

Στη συνέχεια, η κα Ζωή Αναστασοπούλου, Eπιθεωρήτρια, Lloyd’s Register, µίλησε για τη σηµασία του ανθρώπινου παράγοντα στην πρόληψη ατυχηµάτων σε µικρά σκάφη (επαγγελµατικά, αναψυχής, αλιέων).

Ο κ. Χρήστος Γεωργουσόπουλος, Μέλος ΔΣ ΕΛ.Ι.Ν.Τ., DPA/CSO-Newbuildings Manager, Ariston Navigation Corp., αναφέρθηκε στις κατηγορίες κινδύνων που αντιµετωπίζουν οι εργαζόµενοι στις λιµενικές εγκαταστάσεις, τις απαραίτητες προφυλάξεις και τις καλές πρακτικές για τον εκσυγχρονισµό των λιµενικών εργασιών.

Τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την κατάρτιση και εκπαίδευση στην Ελληνική Λιµενική Βιοµηχανία παρουσίασε ο Δρ. Άγγελος Βλάχος, Σύµβουλος Ανάπτυξης και Διευθυντής Κατάρτισης του Ινστιτούτου «ΕΞΑΝΤΑΣ».

Η ηµερίδα εστίασε στην ενηµέρωση για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών στις λιµενικές εγκαταστάσεις, όµως πλαισιώθηκε και από παρουσιάσεις µε στόχο την ενηµέρωση των επαγγελµατιών της θάλασσας, αλιέων, ιστιοπλόων, πληρωµάτων σκαφών αναψυχής, αλλά και όλων όσοι απολαµβάνουν την θάλασσα για την αναψυχή τους, καθώς και τοπικών φορέων.

Ο Δρ. Νίκος Μαζαράκης, Φυσικός- Μετεωρολόγος και Καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας, έκανε µια εισαγωγή στη ναυτική µετεωρολογία και στους τρόπους µε τους οποίους µπορούµε να αποφύγουµε τις παγίδες του καιρού.

Το θέµα της ασφάλειας στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τους κανονισµούς, τους ελέγχους και την ενηµέρωση πληρώµατος και επιβατών, παρουσίασαν ο κ. Κώστας Καλογερόπουλος, Γραµµατέας της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας και ο κ. Μάνος Ρούδας, Μέλος ΔΣ του Πανελληνίου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ).

Τις εργασίες της ηµερίδας συντόνισε ο κ. Γιώργος Κοντούλης Μηχανικός-Μηχανολόγος και υπεύθυνος Συστηµάτων Διαχείρισης µε το Διεθνές Πρότυπο ISO Ποιότητας-Περιβάλλοντος-Υγείας-Ασφάλειας του Ο.Λ.Ε. ΑΕ. Η ηµερίδα µεταδόθηκε διαδικτυακά µέσω live streaming και ολοκληρώθηκε µε ελαφρύ γεύµα για τους προσκεκληµένους, προσφορά της HELMEPA.


Οι επαγγελματίες της θάλασσας προστατεύουν το «Σπίτι» τους

Το SEA GUARDIANS (οι φύλακες της θάλασσας) είναι ένα νέο πρόγραµµα για την υγεία των θαλασσών µας µε βασικό άξονα τη συλλογή δεδοµένων για θαλάσσια προστατευόµενα είδη και ανεπιθύµητες ορατές µορφές ρύπανσης σε επιφανειακά νερά, µε συντονιστή την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), εταίρους την ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, τον Οργανισµό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) και επιστηµονικό αρωγό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, µέσω του του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Τµήµατος Βιολογίας ΑΠΘ. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία που χρηµατοδοτείται από το Πράσινο Ταµείο στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Καινοτόµες δράσεις µε τους πολίτες» του χρηµατοδοτικού προγράµµατος «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόµες δράσεις 2021».

Η στόχευση του προγράµµατος θα επιδιωχθεί µέσα από την εκπαίδευση όσων ασχολούνται µε τη θάλασσα, επαγγελµατικά ή ερασιτεχνικά, όπως αλιέων, κυβερνητών, πληρωµάτων και άλλων χρηστών σκαφών αναψυχής, καθώς και Αξιωµατικών του Λιµενικού Σώµατος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κ.α. για το θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και την αναψυχή εν πλω µέσα από µια σειρά εξειδικευµένων σεµιναρίων και εργαστηρίων. Ειδικότερα το πρόγραµµα περιλαµβάνει:

  • Σειρά webinars για το θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και την αναψυχή εν πλω
  • Εξειδικευµένο εργαστήριο (e-lab) για κάθε µία από τις τρεις οµάδες-στόχους
  • Βιωµατικό εκπαιδευτικό διήµερο για αλιείς µε σεµινάρια, εργαστήρια και παρακολούθηση δράσης καθαρισµού βυθού
  • Διήµερο Συνέδριο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, µια εµβληµατική θαλάσσια περιοχή, που θα αποτελέσει µια ευκαιρία για να προωθήσει µελλοντικές συνέργειες και να προβάλει καλά παραδείγµατα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράµµατος θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, στα πρότυπα της επιστήµης των πολιτών, για τη συλλογή πολύτιµων στοιχείων που προάγουν την έρευνα, µε σκοπό την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την πρόληψη/αντιµετώπιση της ρύπανσης. Συγκεκριµένα, θα αναπτυχθεί ειδική εφαρµογή (app) για κινητά τηλέφωνα µε την οποία αλιείς, Λιµενικοί, χρήστες σκαφών αναψυχής και πολίτες σε θαλάσσιο πλωτό µέσο, φωτογραφίζουν θαλάσσια προστατευόµενα είδη ή/και εστίες ρύπανσης που συναντούν στη διάρκεια της εργασίας, του ταξιδιού ή της αναψυχής τους και στη συνέχεια τα προωθούν στους υπεύθυνους επιστήµονες του έργου.

Αξίζει τέλος να σηµειωθεί ότι το πρόγραµµα SEA GUARDIANS εστιάζει στις Θαλάσσιες Προστατευόµενες Περιοχές της χώρας, σε µια εξαιρετικά κρίσιµη χρονική συγκυρία κατά την οποία οριστικοποιούνται η µία µετά την άλλη οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγµάτων και τα Σχέδια Διαχείρισης για τα προστατευτέα αντικείµενα των περιοχών NATURA 2000.


Εθελοντικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για τους Επαγγελματίες της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκε το νέο εθελοντικό Επιµορφωτικό Πρόγραµµα της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, το πλέον πολύ-θεµατικό, ενισχυµένο µε νέες θεµατικές, εξειδικευµένο και συµµετοχικό µέσα από στοχευµένη χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών αναγκών -και ενσωµάτωση των προτάσεων- οργανισµών και εταιρειών που δραστηροποιούνται στη Ναυτιλία.

Για πρώτη φορά, το επιµορφωτικό πρόγραµµα της HELMEPA διευρύνεται και προσφέρεται σε περισσότερους οργανισµούς και εταιρείες, και εκτός του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου, περιλαµβάνοντας 16 θεµατικές ενότητες, µε περισσότερα από 50 επιµέρους θέµατα, µέσα από 34 προγραµµατισµένα webinars που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR), ESG εκθέσεις, βιώσιµη χρηµατοδότηση, ήπιες δεξιότητες (soft skills) και εργαστήρια για τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης συµπληρώνουν την ολιστική πρόταση για την ανάπτυξη και ενδυνάµωση επαγγελµατικών δεξιοτήτων.

Ευθυγραµµισµένο µε την Παγκόσµια Ηµέρα Ναυτιλίας 2022 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισµού (ΙΜΟ) στις «Νέες Τεχνολογίες για µια πιο Πράσινη Ναυτιλία», το Πρόγραµµα της HELMEPA υποστηρίζει την πράσινη και ψηφιακή µετάβαση του ναυτιλιακού τοµέα σε ένα αειφόρο και απεξαρτηµένο από τα ορυκτά καύσιµα µέλλον, και εστιάζει ταυτόχρονα στην ασφαλή λειτουργία των πλοίων.

Διαµορφωµένο σε στενή συνεργασία µε την Επιτροπή Επιµόρφωσης της HELMEPA, η οποία αποτελείται από 21 εµπειρογνώµονες εταιρειών-µελών της Ένωσης, εξετάζει επίσης τις τρέχουσες ή διαφαινόµενες εξελίξεις των ναυτιλιακών κανονισµών και τις διαχρονικές αδυναµίες που καταγράφονται σε επίπεδο PSC.

60+ διακεκριµένοι εισηγητές/τριες από 23 εταιρείες και οργανισµούς Μέλη της HELMEPA, καθώς και σηµαντικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Πολεµικό Ναυτικό, το Λιµενικό Σώµα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το World Maritime University και το Nautical Institute συµµετέχουν, αναδεικνύοντας ένα πρότυπο µοντέλο εθελοντισµού για το διαµοιρασµό γνώσης, εµπειρίας και τεχνογνωσίας, µε γνώµονα το συλλογικό όφελος.

Το 1ο µονοήµερο διαδικτυακό σεµινάριο διεξήχθη την Πέµπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 10.00 – 13.00 EET, στην αγγλική γλώσσα διευρύνοντας περαιτέρω τη συµµετοχή, µε θέµα “Zero harm behavioral safety & leadership” µε τη συµβολή και αξιοπιστία του Lloyd’s Register και εισηγητή τον κ. Δηµήτριο Σιµάκη, Lead Area HSES Manager South Europe, και στο πλαίσιο του τριετούς προγράµµατος (χρηµατοδότηση LR Foundation) για την Ενίσχυση του Πνεύµατος Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post