Evia Island Regatta 2021

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Φραγκούλης

Για τρίτη συνεχόµενη χρονιά το Επιµελητήριο Εύβοιας, το Σωµατείο Αλληλοβοήθειας Μελών Επιµελητηρίου Εύβοιας και ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Χαλκίδας διοργάνωσαν µε απόλυτη επιτυχία τον ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης “Evia Island Regatta 2021”.

Οι ιστιοδροµίες έλαβαν χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου και του Κεντρικού Αιγαίου µε τη συµµετοχή 20 σκαφών από τη Χαλκίδα, τη Θεσσαλονίκη και την Αττική.

Ο αγώνας διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισµού & Αθλητισµού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισµού. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πολλοί ενθουσιώδεις χορηγοί υποστήριξαν µε κάθε τρόπο τον αγώνα.

Τα υγειονοµικά πρωτόκολλα ενάντια του covid-19 εφαρµόστηκαν πιστά µε τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού που συνόδευε όλη τη διοργάνωση, και τον συντονισµό του Chief Medical Officer.

Στο αγωνιστικό κοµµάτι ο αγώνας περιλάµβανε 5 ιστιοδροµίες εκ των οποίων 3 inshore και 2 ανοικτής θαλάσσης.

Το Σάββατο 31 Ιουλίου πραγµατοποιήθηκε στον βόρειο δίαυλο στη Χαλκίδα inshore ιστιοδροµία, περίπλους σηµαντήρων, για όλα τα σκάφη. Η ένταση ανέµου ήταν πολύ χαµηλή και λόγω αυτής δόθηκε από την Επιτροπή Αγώνα επιβράχυνση της διαδροµής. Βέβαια η γνωστή µπουκαδούρα έκανε την παρουσία της και τα σκάφη τερµάτισαν επιτυχώς.

Την επόµενη ηµέρα Κυριακή 1 Αυγούστου στην ίδια θαλάσσια περιοχή διεξήχθησαν 3 ιστιοδροµίες όρτσα-πρύµα για τα σκάφη Performance και µία inshore για τα σκάφη Sport. Η ένταση ανέµου ήταν ικανοποιητική στην αρχή περίπου στα 15 knots που διήρκησε αρκετά και άρχισε να µειώνεται σταδιακά στην τρίτη κούρσα. . Οι θεατές βρισκόµενοι στις κοντινές παραλίες απόλαυσαν θέαµα υψηλού επιπέδου. Την Κυριακή το βράδυ στο Xenia Bar-Restaurant µε την υποστήριξη του Δήµου Χαλκιδέων πραγµατοποιήθηκε η τελετή έναρξης της διοργάνωσης και η απονοµή επάθλων των δύο πρώτων ιστιοδροµιών παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υποστηρικτών του αγώνα.

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου διεξήχθη θαλασσοπορεία για τα σκάφη από τη Χαλκίδα µε προορισµό το λιµάνι των Ωρεών µε το σκάφος ΤΠΚ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ του Πολεµικού Ναυτικού εκτελώντας χρέη συνοδευτικού του αγώνα. Τα πληρώµατα των σκαφών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα γραφικά λιµάνια της Λίµνης & της Αιδηψού καθώς και να κολυµπήσουν στις όµορφες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας.

Τα αγωνιζόµενα σκάφη την Τρίτη 3 Αυγούστου εκκίνησαν από τους Ωρεούς µε προορισµό το γραφικό ψαροχώρι του Ψαροπουλίου απόστασης περίπου 21.5 nm. Οι συνθήκες ανέµου στην αρχή της διαδροµής ήταν ιδανικές αλλά όσο περνούσε η ώρα ο αέρας έπεφτε και κάποια πιο µικρά σκάφη δεν κατάφεραν να τερµατίσουν λόγω λήξης του χρονικού ορίου τερµατισµού. Το ίδιο βράδυ στο γραφικό λιµάνι του Ψαροπουλίου πραγµατοποιήθηκε εκδήλωση υποδοχής των πληρωµάτων παρουσία του δηµάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Την επόµενη ηµέρα Τετάρτη 4 Αυγούστου στις 10:30 δόθηκε η εκκίνηση από το Ψαροπούλι µε προορισµό το λιµάνι της Λιναριάς Σκύρου απόστασης 57 nm περίπου. Η χαµηλή ένταση ανέµου κατά τη διάρκεια του αγώνα οδήγησε τα σκάφη να τερµατίσουν µετά από πολλές ώρες ακόµα και το πρωί της επόµενης ηµέρας σ’ ένα απαιτητικό σκέλος του αγώνα. Τα σκάφη ελλιµενίστηκαν στο πρότυπο λιµάνι της Λιναριάς µε τη βοήθεια των ανθρώπων του Λιµενικού Ταµείο Σκύρου.

Την Πέµπτη 5 Αυγούστου είχε προγραµµατιστεί inshore ιστιοδροµία στον Κόλπο Καλαµίτσας µε την υποστήριξη του Ναυτικού Οµίλου Σκύρου αλλά ακυρώθηκε λόγω άπνοιας. Έτσι τα πληρώµατα είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να περιηγηθούν στο µαγευτικό νησί της Σκύρου µε την υποδειγµατική φιλοξενία των κατοίκων του νησιού αλλά και του δηµάρχου Σκυρίων. Το ίδιο βράδυ πραγµατοποιήθηκε υποδοχή των πληρωµάτων στον εκπληκτικό χώρο εκδηλώσεων “Αιγαιορίς”. Δυστυχώς λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια, αναβλήθηκε η τελετή λήξης και οι απονοµές του αγώνα ως φόρος τιµής και συµπαράστασης στους πληγέντες από αυτή την πρωτοφανή περιβαλλοντική και οικονοµική καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας.

Τέλος όλοι οι συµµετέχοντες εξέφρασαν τη συµπαράσταση τους στους πληγέντες και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόµενη χρονιά αποκοµίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τον φετινό αγώνα.

PERFORMANCE

1.  Baximus Θ.Μπαξεβάνης OFTh

2.  Bana-Bioletta 4 Γ.Συκάρης HORC

3.  Erytos II – Cosmote Γ.Μάνθος NOPF

4.  Domenica Λ.Φραντζεσκίδης IO HALKIDAS

5.  Mystis Αν.Στενός IO HALKIDAS

SPORT

1.  Aposperitis Γ.Θεοδώρου IO HALKIDAS

2.  Ventus Μ.Κλουβάς NAS

3.  Adra Ζ.Γρηγοριάδης  NAOB

4.  Giorgio – Furuno Γ.Πηλίχος NOPF

5.  Thalassini  Γ.Θεοδώρου IO HALKIDAS

Avatar
by
Previous Post Next Post