Κορονοϊός: Ένας παλιός γνώριμος που άνοιξε πανιά για όλο τον κόσμο

Τις τελευταίες µέρες βρισκόµαστε εν µέσω φρενίτιδας λόγω της αύξησης των κρουσµάτων µιας όχι και τόσο καινούριας ίωσης η οποία επανεµφανίστηκε µε νέο πρόσωπο στην Ασία και ταξίδεψε σχεδόν σε όλο τον κόσµο.

Πρόκειται για ένα ιό που αν µπορούσαµε να τον εξετάσουµε µορφολογικά, θα βλέπαµε µια σχεδόν απλοϊκή σφαιρική δοµή. Προστατευµένη εξωτερικά από ένα έλυτρο που περικλείει την «ουσία» του ιού (τη γενετική του πληροφορία), ενώ προεξέχουν σαν ρόπαλα οι πρωτεΐνες του, δίνοντας έτσι την εικόνα κορώνας από την οποία κέρδισε το βασιλικό όνοµά του.

Το όνοµα του νέου στελέχους του ιού είναι COVID-19. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο µε αναπνευστικά σταγονίδια, µε στενή επαφή και επειδή επιβιώνει στο άψυχο περιβάλλον, από λίγες ώρες έως λίγες µέρες, µπορεί να µεταδοθεί και µε µολυσµένα αντικείµενα. Μετά από λοίµωξη η ανοσία δεν είναι πλήρης µε αποτέλεσµα να παρατηρούνται επαναλοιµώξεις. Η µετάδοση ξεκινά από το στάδιο επώασης, τότε δηλαδή που δεν υπάρχουν έκδηλα συµπτώµατα. Η διασπορά ποικίλει ανάλογα µε το ιικό φορτίο του φορέα. Ενθαρρυντικό είναι ότι µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα τα παιδιά σπάνια εκδηλώνουν τη νόσο. Μπορεί όµως να φέρουν τον ιό και να τον διασπείρουν στους ενήλικες. Η εποχικότητα του νέου στελέχους θα είναι διαφορετική από των προηγούµενων κορονοϊών πράγµα που σηµαίνει ότι θα προκαλούνται λοιµώξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εν αντιθέσει µε την κλασική εποχική κατανοµή των άλλων αναπνευστικών ιών σε συρρέοντα κρούσµατα κατά το χειµώνα και την άνοιξη. Περισσότερο κινδυνεύουν οι ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού. Τέτοιες είναι ηλικιωµένοι και άτοµα µε χρόνια νοσήµατα όπως καρδιαγγειακή νόσο, πνευµονοπάθεια και διαβήτη.

Τα συµπτώµατα οµοιάζουν µε αυτά του κοινού κρυολογήµατος. Δηλαδή ξηρός βήχας, πταρµός, ρινική συµφόρηση και πυρετός. Οι περισσότεροι ασθενείς εµφανίζουν ήπια νόσο. Οδηγό σηµείο για σοβαρή νόσο είναι η έναρξη δύσπνοιας που θα µας οδηγήσει σε νοσοκοµείο αναφοράς πάντα σε συνεννόηση µε τον Εθνικό Οργανισµό Δηµόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τι µπορούµε να κάνουµε σε ατοµικό επίπεδο: Τηρούµε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Τακτικό πλύσιµο χεριών και αποφυγή επαφής τους µε το στόµα και τη µύτη. Βήχουµε σε χαρτοµάντιλο το οποίο εν συνεχεία απορρίπτουµε σε κλειστό κάδο. Ακολουθεί πάντα πλύσιµο χεριών. Δε χρησιµοποιούµε σε καµία περίπτωση αντιικά φάρµακα τα οποία έχουµε προµηθευτεί αδίκως από φαρµακεία. Η χρήση µάσκας δεν είναι απαραίτητη αν δεν έχουµε έκδηλα συµπτώµατα οπότε και τη χρησιµοποιούµε για να προστατεύσουµε τους γύρω µας. Στον υγιή πληθυσµό δε συστήνεται χρήση.

Αν κάποιος εµφανίζει τα άνω συµπτώµατα και έχει ταξιδέψει προσφάτως σε πληγείσα χώρα ή έχει έρθει σε στενή επαφή µε άτοµο που έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε τέτοια χώρα, δεν έχει παρά να έρθει σε επαφή µε τον ΕΟΔΥ για να πάρει οδηγίες.

Ο κορονοϊός έρχεται για µείνει. Θα µάθουµε να ζούµε µε αυτόν και να τον αποφεύγουµε όπως συµβαίνει µε κάθε πιθανό κίνδυνο. Η παραγωγή εµβολίου άλλωστε δε θα αργήσει. Τίποτα δε θα σταµατήσει το ταξίδι. Έχουµε ανάγκη και χρέος απαλλαγµένοι από κάθε βάρος να ανοίξουµε πανιά για νέες θάλασσες. «Ελεύθερε άνθρωπε, πάντα θα λατρεύεις τη θάλασσα»

Avatar
by
Ειδικός Ιατρός Βιοπαθολόγος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας
Previous Post Next Post