Caribbean 600

Ο µεγαλύτερος και σοβαρότερος ιστιοπλοϊκός αγώνας της Καραϊβικής, διεξάγεται κάθε χρόνο τη χειµερινή περίοδο, όπου στη συγκεκριµένη περιοχή οι συνθήκες είναι ήπιες, µε σταθερές εντάσεις ανέµου, υψηλές θερµοκρασίες και ηλιοφάνεια.

Το Caribbean 600 είναι ένας από τους πιο πρόσφατους αγώνες που εντάχθηκαν στις χορηγίες της Rolex µε την υποστήριξη του βρετανικού RORC. Το Caribbean 600 είναι µία µεγάλη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση στην περιοχή της Καραϊβικής που κι αυτή είναι µία ιστιοδροµία της τάξεως των 600 ναυτικών µιλίων. Παρόλο που η περιοχή παραδοσιακά ενδείκνυται για ευχάριστους και εύκολους αγώνες, ο συγκεκριµένος περιλαµβάνει µεγάλες προκλήσεις λόγω του µεγάλου του µήκους, των πολλών διαφορετικών πλεύσεων και βέβαια της απαιτητικής ναυσιπλοΐας, γύρω από πολλά µικρά νησιά.

Μαζί µε τους άλλους αγώνες που χορηγεί η Rolex, το Middle Sea Race της Μάλτας, το Fastnet και το Sydney Hobart, το Caribbean 600 προσελκύει κορυφαίους ιστιοπλόους από όλο τον κόσµο. Στα δε σκάφη που συµµετέχουν περιλαµβάνονται από τα πιο µοντέρνα αγωνιστικά µέχρι κλασικά σκάφη του περασµένου αιώνα.

Ο αγώνας των 600 ναυτικών µιλίων ξεκινάει από το Fort Charlotte της Αντίγκουα και παραπλέει 11 ακόµα νησιά σε µία δαιδαλώδη και απαιτητική διαδροµή. Οι αληγείς άνεµοι αλλά και τα τοπικά φαινόµενα σε συνδυασµό µε τα ρεύµατα κάνουν το έργο των ιστιοπλόων δύσκολο, παρά τον καλό καιρό που επικρατεί αυτή την εποχή στην περιοχή.

Η 11η διοργάνωση ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου µε πέντε διαφορετικές εκκινήσεις για τις κατηγορίες που συµµετείχαν. Οι συµµετοχές ανήλθαν σε 76 από 20 χώρες. Οι αληγείς άνεµοι έντασης 20 κόµβων αλλά και τα κύµατα που έφταναν τα δύο µέτρα, προσέφεραν ένα µοναδικό θέαµα. Φυσικά τα µεγάλα καταµαράν έκλεψαν για µια ακόµη φορά την παράσταση µε τις µεγάλες τους ταχύτητες που ενίοτε ξεπερνούσαν τους 30 κόµβους! Κοντά τους βρίσκονταν και τα µεγάλα αγωνιστικά µάξι σκάφη όπως το Rambler 88 που κι αυτά είχαν στόχο την κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας του αγώνα.

Με µία αθλητική χειρονοµία ευγενούς άµιλλας, ο Ιταλός Giovanni Soldini µε το Maserati Multi70, συµφώνησε να εκκινήσει κατά δύο ώρες αργότερα, προκειµένου ο αντίπαλός του, Αµερικανός Jason Carroll µε το Argo να προλάβει να ολοκληρώσει κάποιες τελευταίες επισκευές που χρειαζόταν. Και παρόλο που ο Carroll τελικά έκανε καλύτερη εκκίνηση και ξεκίνησε πρώτος, ο Soldini κατάφερε σύντοµα να τον περάσει.

«Η Επιτροπή Αγώνος του RORC ανταποκρίθηκε εξαίρετα στις απαιτητικές συνθήκες του στίβου, µε επαγγελµατισµό και αµεσότητα, ακόµα και όταν κατά την εκκίνηση η διεύθυνση του ανέµου µεταβλήθηκε κατά 10 µοίρες και έπρεπε να προσαρµοστεί η γραµµή εκκίνησης ώστε τα σκάφη να ξεκινήσουν δίκαια και µε ασφάλεια» σηµείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνος του RORC, Chris Stone.

Οι David και Peter Askew από τις ΗΠΑ µε το Volvo 70 Wizard πέρασαν πρώτοι τη γραµµή τερµατισµού κερδίζοντας τα Line Honours για τα µονόγαστρα σκάφη, την Τετάρτη20 Φεβρουαρίου στις 07:08:44 έχοντας ταξιδέψει µία ηµέρα, 19 ώρες και 38 λεπτά. Με αυτό τον χρόνο το Wizard κατάφερε να κερδίσει και την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη.

Δεύτερο στην κατηγορία τερµάτισε το εντυπωσιακό γιοτ των 115 ποδών Nikata, µε χρόνο ακριβώς 48 ώρες. Την επόµενη ηµέρα το πρωί τα πιο γρήγορα σκάφη είχαν ήδη τερµατίσει και υπολείπονταν ακόµα 63 σκάφη που ταξίδευαν ακόµα.

Στα καταµαράν όµως το Maserati Multi 70 του Giovanni Soldini που τερµάτισε πρώτο στην κατηγορία του την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στις 20:49:00 µε χρόνο µία ηµέρα, 6 ώρες και 49 λεπτά, εκτός από τα Line honours που κατέκτησε, κατέρριψε και το προηγούµενο ρεκόρ του αγώνα κατά µία ώρα.

Πρώτο στη γενική κατάταξη της κατηγορίας MOCRA ήταν το Gunboat 62 Chim Chim του John Gallagher.

Στην πάντα ανταγωνιστική κατηγορία των Class40, πρώτη τερµάτισε η Γαλλίδα Catherine Pourre µε το Eärendil που πρώτευσε και στη γενική βαθµολογία.

Η τελετή της απονοµής έγινε στο Antigua Yacht Club µέσα σε πανηγυρικό κλίµα µε την παρουσία πολλών επισήµων από την περιοχή, επισφραγίζοντας τη µεγάλη σηµασία που δίνει η περιφέρεια στη συγκεκριµένη διοργάνωση.

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post