ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ 2018

Όταν η ολυµπιακή φλόγα έφτασε, µεταφερόµενη από τον Αργεντινό ιστιοπλόο Σαντιάγκο Λάνγκε στο κέντρο του Μπουένος Άιρες το βράδυ της 6ης Σεπτεµβρίου 2018, οι Ολυµπιακοί Αγώνες Νέων γινόντουσαν πραγµατικότητα για τρίτη φορά.

Ο νέος σχετικά θεσµός ήταν το όνειρο και το επίτευγµα του προηγούµενου προέδρου της Διεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής, του Ζακ Ρογκ. Η πρώτη διοργάνωση στη Σιγκαπούρη το 2010 θεωρήθηκε επιτυχηµένη αλλά χωρίς σαφές όραµα και στόχο. Αναπόφευκτα µετά την ολοκλήρωση των δεύτερων αγώνων στη Ναντζίγκ το 2014, ενώ πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν πλέον ο Τόµας Μπαχ και ενώ το Μπουένος Άιρες είχε ήδη αναλάβει την επόµενη διοργάνωση, επήλθε µια περίοδος αµφισβήτησης του θεσµού, η οποία τελικά οδήγησε σε αναθεώρηση της φιλοσοφίας και των στόχων της διοργάνωσης και σε ακόµη µεγαλύτερη υποστήριξη από τη ΔΟΕ.

Οι Ολυµπιακοί Αγώνες Νέων δεν είναι απλά Ολυµπιακοί Αγώνες για νέους ανθρώπους. Το όραµα της ΔΟΕ είναι να έχουν πέρα από την αθλητική διάσταση, πολιτιστική και εκπαιδευτική διάσταση που θα φτάνει πέρα από τους αθλητές και τους συµµετέχοντες. Στόχος είναι να ενώσει τους καλύτερους νέους αθλητές και µέσω αυτών να φέρει σε επαφή νέο και µη αθλούµενο κοινό µε την έννοια του ολυµπισµού και των ολυµπιακών αξιών µε πρωτοποριακό, καινοτόµο τρόπο, που θα οδηγεί την πρόοδο και την εξέλιξη στον τρόπο µε τον οποίο γίνονται οι Ολυµπιακοί Αγώνες και ο αθλητισµός γενικότερα.

Με γνώµονα αυτούς τους στόχους, η τελετή έναρξης πραγµατοποιήθηκε στην κεντρική λεωφόρο της πόλης όπου περίπου 250.000 άνθρωποι συµµετείχαν σε ένα τεράστιο πάρτι ενώ τα αθλήµατα πραγµατοποιήθηκαν σε τέσσερα µεγάλα αθλητικά πάρκα στα οποία οι θεατές µπορούσαν να µετακινούνται από το ένα άθληµα στο άλλο. Εκτός από τις αθλήµατα, τα πάρκα προσέφεραν διαδραστικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν µε µοναδικό τρόπο τους Ολυµπιακούς Αγώνες.

Τα αθλήµατα του προγράµµατος είναι τα ίδια µε αυτά των θερινών Ολυµπιακών Αγώνων (και αντίστοιχα των χειµερινών) όµως οι αθλητές ανά άθληµα είναι σηµαντικά λιγότεροι και τα αγωνίσµατα είναι λιγότερα και τροποποιηµένα ειδικά για τη διοργάνωση.

Η ιστιοπλοΐα διεξήχθη στον Ναυτικό Όµιλο του Σαν Ισίντρο, 24 χιλιόµετρα από το κέντρο του Μπουένος Άιρες. Το πρόγραµµα περιλάµβανε πέντε αγωνίσµατα: µικτό διθέσιο καταµαράν, αετοσανίδα αγοριών και κοριτσιών και ιστιοσανίδα αγοριών και κοριτσιών, όπου η Ελλάδα συµµετείχε µε την Κατερίνα Δίβαρη που κατέλαβε την πέµπτη θέση και τον Αλέξανδρο Καλπογιαννάκη που κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο.

Αν και οι ιστιοπλόοι αγωνίστηκαν µακριά από το κέντρο της µεγάλης αθλητικής γιορτής, έζησαν µε το παραπάνω την εµπειρία τόσο µέσω της διαµονής τους στο ολυµπιακό χωριό, όσο και µέσω της παραµονής τους στο Μπουένος Άιρες για αρκετές ηµέρες αφού είχαν ολοκληρώσει τις αθλητικές τους υποχρεώσεις, καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αθλητικά πάρκα και να ζήσουν τη δράση άλλων αθληµάτων από κοντά.

Ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης περιγράφει τους Ολυµπιακούς Αγώνες Νέων ως την πιο ωραία εµπειρία της ζωής του. Κρατά ως πιο σηµαντικά σηµεία τη συναναστροφή µε αθλητές από χώρες και αθλήµατα που ούτε ήξερε πως υπάρχουν και το συναίσθηµα της υπερηφάνειας για την Ελλάδα, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή χώρα στην Αργεντινή αλλά και στον υπόλοιπο κόσµο. O Αλέξανδρος ήταν από τους µικρότερους σε ηλικία αθλητές αλλά έδειξε την υπεροχή του παραµένοντας στην πρώτη θέση της βαθµολογίας από την πρώτη ιστιοδροµία και καταχειροκροτήθηκε στην τελετή της απονοµής από τους συναγωνιστές του και ιδιαίτερα από τον Ιταλό αργυρό ολυµπιονίκη.

Η Ιταλία, µε αρχηγό τη µεγάλη Αλεσάντρα Σενσίνι κατάφερε να κερδίσει και δύο χρυσά µετάλια, στην ιστιοσανίδα και την αετοσανίδα γυναικών και ήταν η πιο επιτυχηµένη χώρα των αγώνων µε δεύτερη τη Γαλλία που κέρδισε ένα χρυσό και δύο αργυρά. Το µετάλλιο που τράβηξε την περισσότερη προσοχή του κοινού ήταν αυτό της Αργεντινής στο µικτό καταµαράν. Εκατοντάδες σκάφη και χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τον τελικό αγώνα και ανάµεσα στους θεατές ήταν οι Αργεντινοί χρυσοί ολυµπιονίκες στα καταµαράν από τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 Σαντιάγκο Λάνγκε και Σεσίλια Καράνζα καθώς και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόµας Μπαχ. Αξιοσηµείωτα είναι τα µετάλλια του Άγιου Δοµίνικου και των Φιλιππίνων, χρυσό και αργυρό στην αετοσανίδα αγοριών, τα πρώτα µετάλλια των χωρών αυτών γενικά σε Ολυµπιακούς Αγώνες, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι αυτή η µορφή του αθλήµατος µπορεί να αναπτυχθεί σε χώρες που δεν αποτελούν παραδοσιακά αθλητικές υπερδυνάµεις και που έχουν περιορισµένη οικονοµική ευχέρεια.

Μόνο ίσως αρνητικό σηµείο της διοργάνωσης ήταν πως παρά το γεγονός ότι οι αγώνες ήταν µοναδική και διαφορετική εµπειρία για όσους βρέθηκαν στο Μπουένος Άιρες, ήταν µάλλον δύσκολο να τους παρακολουθήσει κανείς από τον υπόλοιπο κόσµο. Το ολυµπιακό κανάλι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες υπονοµεύοντας έναν από τους βασικούς στόχους του θεσµού και, όπως επιβεβαίωσε και ο ‘χρυσός’ Αλέξανδρος, δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν τι είναι οι Ολυµπιακοί Αγώνες Νέων. Δεν είναι τυχαίο ότι η καλύτερη προσέγγιση του ζητήµατος είναι ένα από τα βασικά σηµεία βελτίωσης της επόµενης διοργάνωσης.

Στον απολογισµό της διοργάνωσης έµφαση δόθηκε στο γεγονός ότι Αργεντινή η οποία διανύει µια µεγάλη οικονοµική κρίση κατάφερε να συνδυάσει τον αθλητισµό και τις οικονοµικές περικοπές µε τον ιδανικότερο τρόπο, γνωρίζοντας πως ότι έγινε για τους αγώνες ήταν επένδυση προς όφελος της κοινωνίας.

Οι επόµενοι Ολυµπιακοί Αγώνες Νέων θα φιλοξενηθούν στο Ντακάρ, την πρωτεύουσα της Σενεγάλης στη δυτική ακτή της Αφρικής. Η ιστιοπλοΐα αναµένεται να διατηρήσει τα αγωνίσµατα του 2018.

Μαρίνα Ψυχογυιού
by
Η Μαρίνα Ψυχογυιού είναι μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2010, μέλος της ομάδας κανόνων kiteboarding και ιστιοσανίδας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και βασικό στέλεχος αγώνων της ΙΚΑ από το 2016.
Previous Post Next Post