Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα ευχόμεθα χρόνια πολλά με υγεία και ηρεμία, διότι τα τελευταία δέκα χρόνια η ηρεμία μας έχει λείψει. Ας όψεται η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, η πανδημία του Covid -19 και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Εις ότι δε αφορά τις διεθνείς αθλητικές δραστηριότητες ο πόλεμος αυτός έχει άμεσα επηρεάσει τόσο ψυχολογικά την αθλητική κοινότητα όσο και άμεσα με την ουσιαστική απουσία των αθλητών των τριών εμπλεκομένων στον πόλεμο κρατών, της Ρωσίας, Λευκορωσίας και Ουκρανίας.
Ειδικότερα για τον ΠΟΙΑΘ και τον αγώνα του AEGEAN 600 που παρά την πανδημία συγκέντρωσε την περυσινή χρονιά έναν αξιόλογο αριθμό συμμετοχών για μια διοργάνωση που διεξήχθη για πρώτη φορά υπό αυτάς τας συνθήκας και που όλες οι ενδείξεις με βάση τη μεγάλη προβολή που είχε στον κόσμο της διεθνούς αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί, εμφάνιζε τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη διοργάνωση θα συγκέντρωνε έναν αριθμό συμμετοχών αντίστοιχο των ομοειδών παλαιοτέρων διεθνών διοργανώσεων των 600 ν.μ.
Δυστυχώς ο ενσκήψας πόλεμος ενήργησε ως ανασταλτικός παράγων για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας επιτυχίας.
Βεβαίως το φαινόμενον δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά γενικώτερα την Ευρώπη. Πράγματι οι μέχρι σήμερον συμμετοχές σε άλλες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις πολύ απήχαν από παγκόσμιες συμμετοχές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι μέχρι δηλώσεις συμμετοχής του AEGEAN 600 αφορούν σε πολύ αξιόλογα αγωνιστικά και μεγάλου μεγέθους σκάφη.
Ατυχώς όμως πολλά σκάφη από Ρωσία που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή είχαν δηλώσει συμμετοχή δεν θα έχουμε τη χαρά να τα δούμε να αγωνίζονται για φέτος τουλάχιστον στο AEGEAN 600 λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου.
Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα και η ανθρωπότης θα επανέλθει σε ειρηνικό περιβάλλον.
Εις ότι αφορά τη φετινή διοργάνωση του 59ου Ράλλυ Αιγαίου, ελπίζουμε η οικονομική στενότητα που οφείλεται στη διεθνή αναστάτωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, να μην την επηρεάσει πολύ.
Η καινοτομία του αγώνα είναι ότι περιλαμβάνεται μόνο ένας προορισμός, η Βολισός της Χίου και με βάση αυτήν, θα διεξαχθούν δύο παράκτιες ιστιοδρομίες και φυσικά η επιστροφή στο Σούνιο.
Η διοργάνωση συμπίπτει με τα 200 χρόνια από τη «Σφαγή της Χίου» και είναι αφιερωμένη στο γεγονός αυτό. Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνεται το σχετικό αφιέρωμα.
Τέλος, η μεγάλη συμμετοχή εκθετών στην έκθεση «Ποσειδώνια» προοιωνίζεται πολυπληθή συμμετοχή στον ιστιοπλοϊκό αγώνα «Posidonia Cup» που φέτος εορτάζει την πρώτη δεκαετία.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post