«Αποτέλεσμα της επιτυχίας ήταν και η πρόταση της International Maxi Association, η οποία αφού μας συνεχάρη για τη διοργάνωση, μας ζήτησε να επιτρέψουμε να συμπεριληφθεί ο αγώνας στο καλεντάρι για το Μεσογειακό Πρωτάθλημα των Maxi σκαφών…»

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας χρονιάς κρίνουµε χρήσιµο να επιχειρήσουµε µια ανασκόπηση των αποτελεσµάτων της ιστιοπλοϊκής δραστηριότητας του προηγούµενου έτους.

Κυρίαρχο ιστιοπλοϊκό γεγονός παγκοσµίου εµβέλειας, οι Ολυµπιακοί Αγώνες του ΤΟΚΙΟ, οι οποίοι διεξήχθησαν εξ’ αναβολής του 2020 λόγω της πανδηµίας.

Δυστυχώς τα αποτελέσµατα των προσπαθειών της ελληνικής οµάδος δεν εδικαίωσαν τις προσδοκίες µας αφού δεν καταφέραµε όχι µόνον να αποκτήσουµε ένα µετάλλιο, αλλά ούτε να επιτύχουµε µια θέση σε εξάδα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική ιστιοπλοΐα µας είχε καλοσυνηθίσει σε πολλές διακρίσεις και τώρα µας κακοφάνηκε ιδιαίτερα. Τους λόγους της αποτυχίας πρέπει να τους αναζητήσουµε και να διορθώσουµε τυχόν αστοχίες, πάντως αυτό εκφεύγει του σκοπού του παρόντος σχολιασµού.

Ευτυχώς όµως είχαµε αρκετές διακρίσεις από τη συµµετοχή νέων ιστιοπλόων σε ευρωπαϊκά και παγκόσµια πρωταθλήµατα που µας δίνουν ελπίδα για το µέλλον, φθάνει όµως να εξασφαλίσουµε τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν τις επιτυχίες αυτά τα νέα παιδιά και εις το µέλλον.

Στην ανοιχτή θάλασσα πάλι δεν είχαµε κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα. Οι συµµετοχές των σκαφών στους αγώνες ήταν περιορισµένες και µόνο κλίµα αισιοδοξίας για περαιτέρω ανάπτυξη δεν δηµιουργήθηκε. Η οικονοµική κρίση της δεκαετίας έγινε η αιτία να πουληθούν αρκετά σκάφη και επιπλέον επέδρασε και η πανδηµία που περιόρισε τις αγωνιστικές δραστηριότητες. Εδώ θα πρέπει να σηµειώσουµε και έναν πρόσθετο λόγο περιορισµού της δραστηριότητας που είναι η µειωµένη παρουσία χορηγών εν σχέσει µε τα προηγούµενα χρόνια.

Ας διερωτηθούµε µήπως η µειωµένη αυτή παρουσία οφείλεται και σε άλλο λόγο.

Ευτυχώς ένα ευχάριστο γεγονός έλαβε χώρα και µας δίνει στίγµατα αισιοδοξίας. Και αυτό είναι η διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση AEGEAN 600. Σε χαλεπούς καιρούς και εν µέσω πανδηµίας ο ΠΟΙΑΘ ανέλαβε ένα µεγάλο ρίσκο, τόσο οργανωτικό, όσο και οικονοµικό. Ευτυχώς το αποτέλεσµα εδικαίωσε την προσπάθεια και µας δίνει αισιοδοξία για το µέλλον. Το κλειδί της επιτυχίας ήταν ότι από την αρχή, η διοργάνωση είχε εξωστρέφεια, αφού µέσω δηµοσιεύσεων σε ξένα µέσα ενηµέρωσης απευθύνθηκε στη διεθνή ιστιοπλοϊκή οικογένεια ανοικτής θαλάσσης.

Το αρχικό ενδιαφέρον συµµετοχής ήταν 57 σκάφη από 18 χώρες, αλλά λόγω των περιορισµών εισόδου σκαφών στη χώρα µας, λόγω πανδηµίας από ορισµένες χώρες αλλά και η µεσολάβηση ασθένειας πληρωµάτων στο διάστηµα προ του αγώνα σε ορισµένα σκάφη, µείωσε τις συµµετοχές στα 40 σκάφη από 16 χώρες. Να σηµειωθεί ότι αρκετά από τα σκάφη αυτά που δεν µπόρεσαν να συµµετάσχουν, αφήσαν το παράβολο συµµετοχής που είχαν καταβάλει για την επόµενη διοργάνωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδοµένου ότι η διοργάνωση διεξήχθη για πρώτη φορά, η συµµετοχή αυτή κρίνεται απολύτως επιτυχής όπως επίσης επιτυχής ήταν και η δηµοσιότητα που απέκτησε στα διεθνή µέσα µαζικής ενηµέρωσης.

Αποτέλεσµα της επιτυχίας ήταν και η πρόταση της International Maxi Association, η οποία αφού µας συνεχάρη για τη διοργάνωση, µας ζήτησε να επιτρέψουµε να συµπεριληφθεί ο αγώνας στο καλεντάρι για το Μεσογειακό Πρωτάθληµα των Maxi σκαφών.

Επιπλέον προσεκλήθη ο Όµιλος να συµµετάσχει στο ετήσιο forum της κλάσης που διεξήχθη στο Monte Carlo στις 2 Δεκεµβρίου 2021 για συντονισµό ενεργειών, πράγµα το οποίο και έγινε.

Να σηµειώσουµε επίσης ότι το Διεθνές Συµβούλιο Ανοικτής Θαλάσσης (ORC) αποφάσισε ότι η διαδροµή του Aegean 600 θα αποτελέσει και τη διαδροµή του ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος ORC double handed των σκαφών ανοικτής θαλάσσης.

Ας ελπίσουµε ότι το µέλλον θα διευρύνει τον ορίζοντα µας.

Καλή Χρονιά.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post