Σε Αστυπάλαια και Μήλο το 56ο Ράλλυ Αιγαίου 2019

Ένας αγώνας ανοικτής θάλασσας µε πολλές ιστιοπλοϊκές προκλήσεις θα είναι το “56ο Ράλλυ Αιγαίου” που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όµιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Το προσεχές καλοκαίρι ο στόλος του ιστορικού θεσµού θα επισκεφθεί την Αστυπάλαια και τη Μήλο, σε µια διαδροµή συνολικής απόστασης περίπου 400 ν.µ.

Στο “56ο Ράλλυ Αιγαίου” τα σκάφη θα αποπλεύσουν από τον Σαρωνικό Kόλπο στις 19 Ιουλίου µε προορισµό το νησί των Δωδεκανήσων και θα διανύσουν µία απόσταση 170 ν.µ. Στην Αστυπάλαια θα µείνουν µέχρι και τις 23 Ιουλίου και στις 24 θα πάρουν εκκίνηση για τη Μήλο (114 ν.µ.) όπου θα µείνουν µέχρι και τις 26 Ιουλίου. Στις 27 Ιουλίου τα ιστιοφόρα θα ανοίξουν πανιά από τον κόλπο του Αδάµαντα µε προορισµό το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Οι δυο πρώτες ιστιοδροµίες θα περιλαµβάνουν ενδιάµεσα και βαθµολογικές πόρτες ώστε να αυξηθεί ο αριθµός των ιστιοδροµιών. Ο διοργανωτής όµιλος (ΠΟΙΑΘ) σχεδιάζει και παράκτιες ιστιοδροµίες (inshore) στα νησιά σταθµούς µε στόχο οι κάτοικοι των νησιών και οι τουρίστες να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις θεαµατικές ναυµαχίες κάποιων εκ των καλύτερων ελληνικών σκαφών και πληρωµάτων.

«…Η επιλογή αυτών των δύο νησιών, µας επιτρέπει τον σχεδιασµό ενός πραγµατικού αγώνα ανοικτής θαλάσσης µε αρκετές νυχτερινές πλεύσεις σε µία συνολική απόσταση 400 ν.µ.. Παράλληλα το 56ο Ράλλυ Αιγαίου υιοθετεί την προσπάθεια του δήµου Μήλου “TAKE ME HOME” για επιστροφή του αγάλµατος της Αφροδίτης της Μήλου στην κοιτίδα του. Επίσης για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΠΟΙΑΘ µε τίτλο ΝΑ_ΣΩΣΟΥΜΕ_ΤΙΣ_ΘΑΛΑΣΣΕΣ_ΜΑΣ, και θέµα τον καθαρισµό παραλιών στα δύο νησιά που θα επισκεφτεί η διοργάνωση, όπως ακριβώς έγινε και στο περυσινό Ράλλυ Αιγαίου..», δήλωσε ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Το Ράλλυ Αιγαίου αποτελεί τον µακροβιότερο αγώνα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης της Ανατολικής Μεσογείου και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο εκείνη την εποχή του δίνουν και έναν ιδιαίτερο βαθµό δυσκολίας.

Παρακολουθείστε τα νέα καθώς και τις ανακοινώσεις για το 56ο Ράλλυ Αιγαίου από το επίσηµο site της διοργάνωσης www.aegeanrally.gr , αλλά και τα social media, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέµπτη 18 Ιουλίου 2019

Ώρα 19:00    Συγκέντρωση Κυβερνητών.

Ώρα 20:30    Υποδοχή πληρωµάτων.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

1η Offshore Ιστιοδροµία: Φάληρο – Αστυπάλαια

Εκκίνηση Από τον όρµο Φαλήρου, ώρα 18:00.

Διαδροµή: Φάληρο – Αστυπάλαια, απόσταση 170 ν.µ.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ώρα 13:00    Beach Party.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Coastal Ιστιοδροµία (θα πραγµατοποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών)

Εκκίνηση: Έξω από την περιοχή του λιµένος Αστυπάλαιας (Πέρα Γιαλό), ώρα 11:00.

Διαδροµή Coastal, απόσταση 15-25 ναυτικά µίλια.

Ώρα 21:00 Τοπική γιορτή και Απονοµή Επάθλων.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

2η Offshore Ιστιοδροµία: Αστυπάλαια – Μήλος

Εκκίνηση Έξω από την περιοχή του λιµένος Αστυπάλαιας, ώρα 10:00.

Διαδροµή: Αστυπάλαια – Μήλος, απόσταση 114 ν.µ.

Πέµπτη 25 Ιουλίου 2019

Ώρα 13:00    Beach Party.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 201Ώρα 21:00    Τοπική γιορτή και Απονοµή Επάθλων.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

3η Offshore Ιστιοδροµία: Μήλος – Σούνιο

Εκκίνηση        Έξω από την περιοχή του λιµένος Αδάµαντα Μήλου, ώρα 12:00.

Διαδροµή:      Αδάµας Μήλος – (Σέριφος & Κύθνος αριστερά) – Σούνιο, απόσταση 70 ν.µ.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ώρα 21:00    Απονοµή Επάθλων.

* Θα υπάρχουν Εναλλακτικές διαδροµές και βαθµολογικές  πόρτες στην 1η και 2η Offshore ιστιοδροµία.


Αστυπάλαια η πεταλούδα των Δωδεκανήσων

36ο  32.202’ Ν – 26ο  22.536΄ Ε

Αστυπάλαια. Το νησί που έχει χαρακτηριστεί ως η «πεταλούδα των Δωδεκανήσων»  είναι πολύ οµορφότερο από όσο νοµίζετε.

Αναρωτιέστε ακόµα τι θα δείτε φτάνοντας στην  Αστυπάλαια µετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους τους αγώνα;  Μα έχει τόσα µοναδικά µέρη, απίστευτες παραλίες, καταπληκτικό φαγητό, το ωραιότερο Κάστρο του Αιγαίου και την ατµόσφαιρα της, όλα όσα κάνουν τη µοναδική Αστυπάλαια. Μπορεί η Αστυπάλαια το πρώτο νησί σταθµός του 56ου Ράλλυ Αιγαίου να υπάγεται στα Δωδεκάνησα, η καρδιά της όµως ανήκει στις Κυκλάδες και η πανέµορφη Χώρα της είναι η πρώτη και καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό. Λευκά σπιτάκια µε µπλε παράθυρα στολίζονται µε µπουκαµβίλιες που σκεπάζουν τα πλακόστρωτα σοκάκια της, τα οποία σκαρφαλώνουν τον άνυδρο λόφο µέχρι να φτάσουν στο κόσµηµά της.  Ένα από τα οµορφότερα νησιώτικα κάστρα, το βενετσιάνικο “κάστρο της Αστροπαλιάς” χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, αγναντεύει από ψηλά τα δύο φυσικά λιµάνια του νησιού, και περιστοιχίζεται από ολόλευκα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δηµιουργούν κανονικότατο τείχος, µε µικρά παράθυρα για πολεµίστρες. Παρεΐστικα και ολοζώντανα, µακριά από mainstream διαθέσεις και ‘στηµένες’ πόζες, τα µπαράκια του Κάστρου έχουν χαρίσει στην Αστυπάλαια µεγάλο µέρος της φήµης της ως hip διακοπονήσι. Σηµειώστε, εκτός από το πολυθρύλητο Κάστρο, το Πανόραµα µε τη σούπερ θέα του και τις ‘αφτεράδικες’ διαθέσεις, καθώς και τον Μύλο και την Άρτεµη.

Οι παραλίες της µε πρώτα και καλύτερα, τα πανέµορφα Καµινάκια, µε την αµµουδιά τους στην οποία θα σας φέρει το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό – το ίδιο που θα σας πάει και στις επίσης υπέροχες Βάτσες. Ιδανικές επιλογές για οικογένειες είναι η αµµουδιά του Αγίου Κωνσταντίνου και το Λιβάδι, ενώ οι λάτρεις του βότσαλου θα βρουν τον παράδεισό τους στο Τζανάκι, το οποίο αγαπούν και οι γυµνιστές. Για τα απόλυτα εξωτικά νερά, πάντως, θα πάρετε πάλι το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό, για τα ακατοίκητα νησάκια της, Κουνούπα και Κουτσοµύτη. Απόλυτα τιρκουάζ νερά, εξωτικό τοπίο και… η µια υπέροχη παραλία είναι στην ουσία δύο παραλίες στη συσκευασία της µίας, συνθέτουν το ονειρικό, ‘ροβινσωνικό’ τοπίο τους.

Για φαγητό, ρωτήστε όποιον έχει πάει έστω και µία φορά και θα σας το επιβεβαιώσει, στην Αστυπάλαια αποκλείεται να φας άσχηµα. Ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά σε ταβερνάκια πλάι στο κύµα, όπως η Ακτή στον Πέρα Γιαλό, ο Αστακός στη Μαλτεζάνα και η Λίντα στα Καµινάκια, αλλά και θεσπέσια σπιτικά µαγειρευτά σε ταβερνάκια όπως το Γεράνι στο Λιβάδι, το Μαϊστράλι και το Μπαρµπαρόσα στη Χώρα, συνθέτουν ένα µικρό µόνο κοµµάτι του γαστρονοµικού χάρτη του νησιού. Τελευταία βόλτα πρίν την επιστροφή στο σκάφος µία βόλτα στο µονοπάτι από τη Χώρα στον Πέρα Γιαλό. Το παλιό λιµανάκι της Αστυπάλαιας, ο Πέρα Γιαλός στα πόδια της Χώρας είναι ο προορισµός µιας ωραιότατης διαδροµής, η οποία ξεκινά από το καφενείο της Χώρας και ακολουθεί τα κατηφορικά καλντερίµια που ελίσσονται ανάµεσα σε λουλουδιασµένες αυλές που τα βράδια µοσχοβολούν νυχτολούλουδο, µέχρι να καταλήξει στη θάλασσα. Σηµειώστε, επίσης, ότι από τον Πέρα Γιαλό φαίνεται µαγική η ανατολή, µε τον ήλιο να ξεπροβάλλει µέσα από τα νερά του Αιγαίου.

Η Μήλος το νησί της Αφροδίτης

Γεωγραφικό πλάτος, 36 42’ 887’’ Ν  και
Γεωγραφικό µήκος 24 28’ 487’’ Ε

Η Μήλος, ο δεύτερος σταθµός του 56ου Ράλλυ Αιγαίου είναι γνωστός προορισµός για τους περισσότερους ιστιοπλόους, µιάς και την έχουµε επισκεφτεί αρκετές φορές σε προηγούµενα Ράλλυ Αιγαίου. Το νησί βρίσκεται σε κοµβικό σηµείο του Αιγαίου και εξυπηρετεί ως ενδιάµεσος σταθµός για ξεκούραση και ανεφοδιασµό στον δρόµο για τα Δωδεκάνησα ή τις Κυκλάδες. Σύµφωνα µε τη µυθολογία το νησί πήρε το όνοµά του από τον πρώτο του κάτοικο, τον Μήλο. (Ο Μήλος σύµφωνα µε τον µύθο ήταν γιος κυπριακής βασιλικής οικογένειας, που η θεά Αφροδίτη ύστερα από την αυτοκτονία των γονιών του τον έστειλε να οικήσει το νησί.) Ονοµατολογικά όµως, πιθανότατα είναι µετεξέλιξη της προελληνικής λέξης «βήλος» που σήµαινε πρόβατο.

Η Μήλος λοιπόν είναι φηµισµένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια. Με πάνω από 75 µικρές και µεγάλες παραλίες, µε κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, πολύχρωµα σµιλεµένα βράχια και λευκόχρυσες αµµουδιές, είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει. Λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους της, έχει εντυπωσιακή µορφολογία και ποικιλία παραλιών. Στη Μήλο θα συναντήσετε άλλοτε παραλίες µε λευκόχρυσες αµµουδιές και άλλοτε κόλπους µε βότσαλα που περικυκλώνονται από πέτρες, λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή και µαύρα βράχια. Ξεχωριστά χρώµατα και βάθη θα βρείτε και στη θάλασσά της, ενώ επίσης µπορείτε να κολυµπήσετε σε πλήρως οργανωµένες παραλίες ή να επιλέξετε πιο µοναχικές και άγριες. Το σίγουρο είναι ότι τα καθαρά νερά του νησιού και οι απείρου κάλους παραλίες του θα σας προσφέρουν µία εµπειρία άνευ προηγουµένου ώστε να ξεκουραστείτε από την ιστιοδροµία Αστυπάλαια – Μήλος .Το νησί προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων που καλύπτουν όλα τα γούστα, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν σε βάθος το µεγαλείο της.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post