ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ HELMEPA


Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η συνεργασία HELMEPA – Axion Hellas

HELMEPA και Axion Hellas εγκαινίασαν µε τον καλύτερο τρόπο τη µεταξύ τους συνεργασία κατά τη διάρκεια της αποστολής στα Ψαρά και τη Βολισσό Χίου από 19 µέχρι 23 Σεπτεµβρίου, λίγες µέρες µετά την υπογραφή µνηµονίου συνεργασίας µεταξύ των δύο οργανισµών στα γραφεία της HELMEPA.

Το εξαιρετικά πλούσιο τετραήµερο δράσεων ξεκίνησε κανονικά από το νησί των Ψαρών όπου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αποβιβάστηκε την Τετάρτη χωρίς καθυστέρηση η πολυάριθµη οµάδα των εθελοντών µε πλωτά µέσα της Axion Hellas. Επιστηµονικά στελέχη της HELMEPA συµµετείχαν στην πολιτιστική οµάδα της αποστολής, η οποία περιελάµβανε ακόµη τους ακόλουθους οργανισµούς: WWF, Μαζί για το Παιδί, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Διεθνές Κέντρο Ολυµπιακής Εκεχειρίας, Ίδρυµα Μ. Βαρδινογιάννη / Οργανισµός Robert F. Kennedy Human Rights, Ελληνική Αστυνοµία – Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, MOPTIL, MANA, Εθνική Λυρική Σκηνή – κουιντέτο πνευστών Φάρος.

Σε αµφότερους τους σταθµούς της 6ης αυτής αποστολής της Axion Hellas προσφέρθηκαν όπως πάντα σε κατοίκους κάθε ηλικίας δωρεάν προληπτική και εξειδικευµένη ιατρική φροντίδα από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά και ενηµερωτικές οµιλίες και σεµινάρια για τις τοπικές κοινότητες και πλήθος πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δράσεων στα σχολεία.

Η HELMEPA πήρε µέρος στην εξαιρετική αυτή εθελοντική πρωτοβουλία, που για πρώτη φορά είχε εκτός της κοινωνικής και περιβαλλοντική διάσταση, µε παρουσιάσεις για µικρούς και µεγάλους σχετικά µε το θαλάσσιο περιβάλλον και το πρόβληµα της ρύπανσης των ωκεανών µε πλαστικά, εκπαιδευτικά παιχνίδια και πειράµατα για µαθητές όλων των ηλικιών και συντονισµό δύο εθελοντικών καθαρισµών ακτών, στις παραλίες Κατσούνι (Ψαρά) και Βακελώνα (Χίος).

Ευχαριστούµε θερµά την Axion Hellas και όλους τους συµµετέχοντες οργανισµούς και εθελοντές για την άψογη συνεργασία και το πνεύµα αλληλοβοήθειας και οµαδικότητας που χαρακτήρισε την αποστολή από την αρχή ως το τέλος της, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθµίδων που “αγκάλιασαν” τις δράσεις στα σχολεία καθώς και το Δήµο Ψαρών και τη Δηµοτική Ενότητα Αµανής για τη φιλοξενία και τη δεξίωση των µελών της αποστολής µετά το τέλος των δράσεων.


Η HELMEPA συγχαίρει την ερευνητική ομάδα Oceanos του ΕΜΠ

Με επιτυχία στέφθηκε η συµµετοχή των φοιτητών του προγράµµατος Oceanos του ΕΜΠ στον παγκόσµιο διαγωνισµό “Hydrocontest”, που πραγµατοποιήθηκε τη 13η Σεπτεµβρίου 2018, στο Σαιν Τροπέ της Γαλλίας.

Συγκεκριµένα, µεταξύ 32 σκαφών που έλαβαν µέρος στον διαγωνισµό, τα δύο µοντέλα των ενεργειακά αποδοτικών σκαφών που σχεδίασαν οι φοιτητές του Εργαστηρίου Αεροδυναµικής Ναυπηγικής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τερµάτισαν στην 5η θέση στην κατηγορία των ελαφριών σκαφών, στη 13η θέση στην κατηγορία των βαρέων σκαφών και στην 11η θέση στον αγώνα µεγάλης απόστασης.

Η HELMEPA ως χορηγός της οµάδας “Oceanos-NTUA” συγχαίρει θερµά τους φοιτητές και τους επιβλέποντες καθηγητές τους για τις επιδόσεις τους, οι οποίες µας γεµίζουν ελπίδα για το µέλλον της επιστηµονικής έρευνας στην Ελλάδα.


Tα πλαστικά μιας χρήσης στο στόχαστρο των εθελοντικών καθαρισμών της HELMEPA

Τo καλοκαίρι τέλειωσε και τα καθηµερινά µπάνια, η άθληση και η αναψυχή στις αµέτρητες παραλίες της πατρίδας µας είναι, για τους περισσότερους από µας, ήδη ανάµνηση. Στις εξορµήσεις µας στη θάλασσα σίγουρα αρκετοί αντικρίσαµε το θλιβερό θέαµα της ρύπανσης µε αποτσίγαρα, πλαστικά και άλλα αντικείµενα και αναρωτηθήκαµε για το µέγεθος του προβλήµατος και εάν ταιριάζει αυτή η συµπεριφορά στο φυσικό περιβάλλον του τόπου µας.

Μια εικόνα της κατάστασης στις ακτές, πριν καν τις επισκεφτούµε φέτος, παρουσιάζεται από τα στοιχεία που κατέγραψαν οι εθελοντές της εκστρατείας “Ας καθαρίσουµε την Ευρώπη”, που οργάνωσε και συντόνισε η HELMEPA, για 5η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, µεταξύ 4 – 25 Μαΐου 2018.

Συνολικά 7.750 εθελοντές από 193 δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 187 δράσεις καθαρισµού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταµών και λιµνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση µήκους 108 χλµ. Συνέλεξαν 16 τόνους απορριµµάτων, εκ των οποίων 4 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, µικροί και µεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίµµατα που βρήκαν και από την επεξεργασία τους προκύπτει ότι τα πλαστικά µιας χρήσης συνεχίζουν να βρίσκονται στα 10 πολυπληθέστερα απορρίµµατα.

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίµµατα στην Ελλάδα


Είδος                                             

Τεµάχια

Αποτσίγαρα

40.572

Κοµµάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ

15.855

Καλαµάκια

12.342

Πλαστικά καπάκια µπουκαλιών

9.278

Πλαστικά µπουκάλια

7.688

Κοµµάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ

5.520

Πλαστικές σακούλες

5.383

Γυάλινα µπουκάλια και κοµµάτια

4.738

Πλαστικά ποτήρια και τα καπάκια τους

4.680

Συγκεκριµένα καταγράφηκαν 151.740 αντικείµενα, από µικρά κοµµάτια φελιζόλ µέχρι κάδος απορριµµάτων και ραντιστικό πλάτης! Τα 40.572 αποτσίγαρα έχουν και πάλι την πρωτιά! Ακολουθούν πλαστικά καλαµάκια, καπάκια, µπουκάλια και σακούλες που σχετίζονται µε δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη. Θυµίζουµε πως ένα πλαστικό µπουκάλι, που τόσο εύκολα αφήνουµε πίσω µας, µπορεί να παραµείνει για περίπου 450 χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σταδιακά θα διασπαστεί σε µικρότερα κοµµάτια που θα βρουν το δρόµο τους στην τροφική αλυσίδα και τελικά στο πιάτο µας.

Οι εθελοντές συνέλεξαν επίσης 3.683 αλουµινένια κουτιά αναψυκτικών/µπύρας, 3.661 πλαστικές και 2.329 χάρτινες συσκευασίες τροφίµων, 2.300 µέτρα σχοινί και αλιευτικά σύνεργα όπως 1.009 κοµµάτια διχτυών, 709 µέτρα πετονιάς και 504 κουτιά φελιζόλ, απορρίµµατα καπνιστών όπως 2.147 συσκευασίες τσιγάρων/καπνού και 876 αναπτήρες, 1.680 µεταλλικά καπάκια µπουκαλιών, 1.543 µωροµάντηλα, πάνες και άλλα είδη υγιεινής, 1.192 είδη ρουχισµού από µπλούζες µέχρι και 12 σαγιονάρες και 23 παπούτσια, 1.130 παιδικά παιχνίδια και µπαλόνια, 1.089 οικοδοµικά υλικά, 1.568 πλαστικά δοχεία καθαριστικών/λαδιού και συσκευασίες καλλυντικών/αντηλιακών, 568 µπαταρίες κάθε είδους, 221 ελαστικά/σαµπρέλες οχηµάτων, 80 εξαρτήµατα αυτοκινήτου, 231 κουβάδες και βαρέλια, 119 ηλεκτρικές συσκευές, 5 µοκέτες, 3 φουσκωτές βάρκες και πολλά σωσίβια, 2 οδοντόβουρτσες και applicateur βαφής µαλλιών, νεροχύτη, καθιστικό τουαλέτας και µεταλλική σχάρα µε πλήρη εξοπλισµό!

Καθαρισµούς ακτών πραγµατοποίησαν οι ακόλουθες 15 εταιρείες-Μέλη της HELMEPA µε στελέχη και τις οικογένειές τους εκφράζοντας έµπρακτα την εθελοντική τους δέσµευση για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας: Allseas Marine S.A., Arcadia Shipmanagement Co. Ltd., Athenian Sea Carriers Ltd., Bernhard Schulte Shipmanagement (Hellas) SPLLC, Diana Shipping Services S.A., Dianik Bross Shipping Corporation S.A., Eurobulk Ltd., Genimar Shipping & Trading S.A., Kyla Shipping Enterprises, Minerva Marine Inc., Minoan Lines, Optimum Ship Services Ltd., ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β., Μητροπολιτικό Κολλέγιο και Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.

Αξιοσηµείωτη ήταν η ευρεία συµµετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, µέλη του Προγράµµατος “Παιδική HELMEPA”, νέες/νέοι εθελοντές “Ναυτίλοι της HELMEPA” και άλλα παιδιά 98 Νηπιαγωγείων, Δηµοτικών, Γυµνασίων και Λυκείων έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις.

Καθαρισµούς οργάνωσαν επίσης ΟΤΑ, εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς προστατευόµενων περιοχών, πολιτιστικοί σύλλογοι, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όµιλοι και πρωτοβουλίες πολιτών. Σηµαντική ήταν η υποστήριξη των τοπικών δράσεων από Αξιωµατικούς Λ.Σ. 20 Λιµεναρχείων, Υπολιµεναρχείων και Λιµενικών Σταθµών, οι οποίοι µε τις οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργάνωσαν και επέβλεψαν την ασφαλή πραγµατοποίηση καθαρισµών.

Στον βυθό, 68 δύτες πραγµατοποίησαν 21 υποβρύχιους καθαρισµούς σε Αγ. Θεόδωρους, Άλιντα Λέρου, Ασπρόπυργο, Βόλο, Ηράκλειο, Κορινθία, Κορώνη, Λέχαιο, Λίµνη Βουλιαγµένης-Ηραίου, Λουτράκι και Χερσόνησο Κρήτης ανασύροντας 6.247 απορρίµµατα συνολικού βάρους άνω των 4 τόνων. Βρήκαν, µεταξύ άλλων, 1.283 αλουµινένια κουτιά και 405 γυάλινα µπουκάλια, πολλά πλαστικά όπως 906 µπουκάλια, 598 ποτήρια/καπάκια και 412 σακούλες, 222 µέτρα σχοινί και 110 δίχτυα και κουβάρια πετονιάς, 241 σωλήνες και 73 µεταλλικές φιάλες, 72 ελαστικά και άλλα εξαρτήµατα αυτοκινήτων, 58 µπαταρίες, 45 κοµµάτια βάρκας, 11 άγκυρες, 6 ξαπλώστρες και 5 οµπρέλες θαλάσσης, ηλεκτρικό προβολέα και θερµοσίφωνα, κάδο σκουπιδιών, σκελετό ποδηλάτου, καζανάκι τουαλέτας και 9µετρο λάστιχο ποτίσµατος!

Αναµνηστικά Διπλώµατα Συµµετοχής απονεµήθηκαν στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές. Πλήρη κατάλογο των φορέων που πήραν µέρος στην εκστρατεία θα βρείτε στο σύνδεσµο:
www.helmepa.gr/FOREIS_ECD2018.pdf

Η HELMEPA ευχαριστεί όλους όσοι συµµετείχαν γιατί έστειλαν το µήνυµα ότι η λύση του προβλήµατος βρίσκεται στο χέρι µας και οφείλουµε να αλλάξουµε συνήθειες που βλάπτουν τον πλανήτη µας, όπως την αλόγιστη χρήση πλαστικών.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post