AEGEAN 600: Ένας νέος αγώνας,

Ιανουάριος 2019. Δέχοµαι ένα τηλεφώνηµα από τον προέδρο του ΠΟΙΑΘ κ. Ιωάννη Μαραγκουδάκη όπου µε καλεί στο γραφείο του να συζητήσουµε για έναν καινούριο αγώνα. Ακούγοντας την κεντρική ιδέα, ο ενθουσιασµός µε έχει ήδη κυριεύσει για τη συνέχεια. Έχοντας εµπειρία σε αντίστοιχους αγώνες ανά τη Μεσόγειο αλλά και σε άλλους δεκάδες µεγάλους αγώνες ανοικτής θαλάσσης, πιστεύω πως ήρθε η στιγµή να αποκτήσει και η χώρα µας µία διεθνή διοργάνωση 600 ναυτικών µιλίων, προβάλλοντας µε αυτό τον τρόπο την Ελλάδα ως κέντρο ναυταθλητισµού και θαλάσσιου τουρισµού.

Τις επόµενες ηµέρες, απόψεις και προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι από την οµάδα του ΠΟΙΑΘ και των συνεργατών του. Η οµάδα µεγαλώνει όπως και η αγάπη του ιστιοπλοϊκού κόσµου που αγκαλιάζει την καινούρια διοργάνωση· και το όνοµα αυτής: “AEGEAN 600”. Ένας αγώνας 600 ναυτικών µιλίων, πρόκλησης και δοκιµασίας για τα πληρώµατα, χωρίς σταθµό.


ATALANTA II
Κυβερνήτης:
Francesco de Angelis.
Πλήρωμα: Alessandro Gontero, Pasquale Zurlo, Diego Battisti, Paolo Rella, Claudio Recchi, Leonardo Chiarugi, Matteo Marenghi, Alessandro Alberti, Tazio Puri Negri, Pierangela Casarico, Nicola Stedile, Fabrizio Toselli, Matteo de Luca.


OPTIMUM 3 – SAMOS STEAMSHIP
Κυβερνήτες:
Βαγγέλης Νικολόπουλος, Χάρης Μαυρογεώργης.
Πλήρωμα: Φάνης Δαλέζιος, Χρήστος Σταθάς , Γιάννης Κάπος, Νίκος Αποστολάκης, Βαγγέλης Καράς, Κώστας Μακρίδης, Μανώλης Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Κουκλάκης, Σταύρος Κουκλάκης, Απόστολος Σερράος, Άννα Αγραφιώτη, Περικλής Λιβάς, Νίκος Λάζος.


ARTEMIS
Κυβερνήτης: Kraen Brinck Nielsen.
Πλήρωμα: Anders Bastiansen, Ib Kunoe, Dan Pedersen, Peter Quorning, Peter Orsted, Niels Kinch, Aksel Magdahl, Γιώργος Ανυφιώτης, Φίλιππος Κότσης, Κωνσταντίνος Λουκάκης.


LIBELULA
Κυβερνήτης: Borja Pella.
Πλήρωμα: Borja Pella Valette, Placido Arango, Felix Arango van Pallandt, Alejandro Pella Valette, Luis Guervos Omatos, Joan Abel Tarres Crozet, Guillermo Garcia del Blanco.


BLUR
Κυβερνήτης:
Peter Gustafsson.
Πλήρωμα: Pelle Pedersen, Jens Allroth, Mats Björk, Mattias Bodlund, Simon Kindt, Erik Svensson, Andreas Häkansson, Michael Wahlroos.


PHAEDRA
Κυβερνήτης:
Βασίλης Πρίφτης.
Πλήρωμα: Γιώργος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Μπενάκης, Αγγελική Αυδή, Μιχάλης Πατενιώτης, Κώστας Σταματόπουλος, Κατερίνη Ριτσώνη.


ANTELOPE – SEAVENTUS
Κυβερνήτης:
Alexander Vodovatov.
Πλήρωμα: Andrey Evstifeev, Sergey Borodinov, Oleg Khoperskiy, Anton Titorenko, Vladimir Oderov, Anatolii Tepliakov, Vadim Mikhaylov, Sergey Timofeev, Anilov Viacheslav, Anton Shesterikov.


AIOLIA
Κυβερνήτης: Σπύρος Παπαντωνίου.
Πλήρωμα: Σπύρος Σπυρόπουλος, Ερμιόνη Οικονομοπούλου, Άλκηστης Παπαντωνίου, Ανδρέας Βουρλούμης, Μαρία Λέδα.


Ο στόχος της οµάδας κοινός. Να διοργανώσουµε έναν εντυπωσιακό αγώνα ο οποίος θα συµπεριληφθεί στο καλεντάρι των διεθνών παρόµοιων αγώνων, δίνοντας τη δυνατότητα στους ξένους και Έλληνες συµµετέχοντες να αγωνιστούν σε ένα θαλάσσιο στίβο, συνεχώς µεταβαλλόµενων καιρικών συνθηκών και απαράµιλλων τοπίων, του Αιγαίου πελάγους.

Όλα σχεδιάζονται µε λεπτοµέρεια. Από τη διαδροµή και τη φιλοξενία των συµµετεχόντων, τους χώρους εκδηλώσεων, το επαµειβόµενο τρόπαιο του αγώνα µέχρι και τα προτεινόµενα ταξίδια στους συνοδούς των πληρωµάτων.

Ο θαλάσσιος καµβάς του Αιγαίου µοναδικός για τη χάραξη του AEGEAN 600. Η διαδροµή είναι ιδανική για αγωνιστική ιστιοπλοΐα, απαιτητική αλλά συνάµα εντυπωσιακή καθώς παραπλέει περισσότερα από 15 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το καθένα µε τη δική του ιστορία και οµορφιά. Μία διαδροµή που είναι σίγουρο πως θα µαγέψει όλους τους ιστιοπλόους που θα βρεθούν στην εκκίνηση κάτω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Μετά από επιµελή µελέτη και σχεδιασµό ανακοινώνεται και η προκήρυξη της διοργάνωσης, η επίσηµη ιστοσελίδα καθώς και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Το ενδιαφέρον των ιστιοπλόων για το AEGEAN 600 είναι παγκόσµιο πλέον. Περισσότερες από 45 αιτήσεις συµµετοχής και άλλα τόσα µηνύµατα από σκάφη και οµίλους από 15 χώρες που θέλουν να µάθουν περισσότερα για τον αγώνα.

Η διοργάνωση προγραµµατίζεται για τις 14-20 Ιουνίου 2020. Παρ’ όλα αυτά η πανδηµία του COVID-19, καθώς και οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισµοί που επιβάλλονται, καθιστούν πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ότι η έναρξη του AEGEAN 600 θα είναι εφικτή στις 14 Ιουνίου, και στα µέσα Μαΐου 2020 η πρώτη διοργάνωση αναβάλλεται αρχικά για τον Σεπτέµβριο του 2020 και µετά για τον Ιούλιο του 2021. Η απογοήτευση είναι µεγάλη, αλλά οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούµε απαιτούν υπεύθυνη αντιµετώπιση και αλλάζουν συνεχώς το πρόγραµµα και την καθηµερινότητά µας. Το γεγονός ότι τα περισσότερα σκάφη ζητούν να κρατηθεί το αντίτιµο της συµµετοχής τους για το επόµενο έτος είναι δείγµα για τη ζέση και τη συµπάθεια που δείχνουν όλοι οι συµµετέχοντες για τον αγώνα.

Έχοντας έναν επιτελικό ρόλο στη διοργάνωση, ως γραµµατέας της Οργανωτικής Επιτροπής, ήµουν παράλληλα και υπεύθυνος για την επικοινωνία µε τα πληρώµατα. Ένιωθα λοιπόν την αγωνία τους αλλά ταυτόχρονα τον θαυµασµό και την ανυποµονησία τους να βρεθούν στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Επικοινωνία µέσω email, µηνυµάτων αλλά και µε τηλεφωνήµατα ήταν µέσα στο καθηµερινό µου πρόγραµµα όπως και οι επιµέρους συναντήσεις των διαφόρων οµάδων εργασίας.

Οι µήνες περνούν και µε το καινούριο έτος µας καταλαµβάνει αισιοδοξία για καλύτερες µέρες και πεποίθηση ότι φέτος θα µπορέσουµε να διοργανώσουµε τον εναρκτήριο αγώνα που όλοι περιµένουµε. Αναρτήσεις και αφιερώµατα στον διεθνή τύπο αλλά και σε καταξιωµένα διεθνή περιοδικά προσδίδουν κύρος στη διοργάνωση αυτή που δεν έχει ακόµη διεξαχθεί, προβλέποντας την επιτυχία.

Οι ηµέρες του αγώνα πλησιάζουν και η οµάδα εργασίας ‘µετακοµίζει’ στην περιοχή του Λαυρίου ενώ αρχίζουν σιγά σιγά να καταφτάνουν και τα πρώτα σκάφη. Το προσωπικό της µαρίνας εξαιρετικό και πάντοτε πρόθυµο µε το χαµόγελο έκαναν όλους τους φιλοξενούµενους να νιώθουν την Olympic Marine σαν το σπίτι τους. Οι τελευταίες προετοιµασίες και οι συναντήσεις των διεθνών επιτροπών του αγώνα ήταν αλλεπάλληλες και µετά από τις απαιτούµενες καταµετρήσεις των σκαφών και τη συνάντηση των κυβερνητών πραγµατοποιήθηκε ενθουσιώδης τελετή έναρξης στις εγκαταστάσεις της µαρίνας όπου παρουσιάστηκε και το βαρύτιµο κύπελλο του AEGEAN 600.

Η µεγάλη ηµέρα έφτασε. Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, ώρα 14:00. Στη γραµµή της εκκίνησης, µπροστά από το ναό του Ποσειδώνα βρέθηκαν 37 ιστιοφόρα από 16 χώρες από τα 54 σκάφη που είχαν δηλώσει συµµετοχή από 18 χώρες – λόγω της πανδηµίας δεν µπόρεσαν να συµµετάσχουν όλα στη φετινή διοργάνωση. Η συγκίνηση είναι µεγάλη, καθώς οι προσπάθειες και οι κόποι µηνών ανταµείβονται µε τις εικόνες που προβάλλονται µπροστά µας κάτω από τον ναό του θεού της θάλασσας, ενώ τα σκάφη χάνονται στον ορίζοντα για να ανταµώσουν τις οµορφιές του αρχέγονου πελάγους.

Για τις επόµενες ηµέρες ήµασταν µεταξύ άλλων κολληµένοι σε µία οθόνη, παρακολουθώντας την πορεία των σκαφών στο Αιγαίο. Το καλοκαιρινό µελτέµι, αν και δεν ήταν παρόν από την πρώτη µέρα, στη συνέχεια βοήθησε τους ιστιοπλόους να ζήσουν στιγµές έντασης και αδρεναλίνης και έπειτα από 2 ηµέρες, 23 ώρες και 54 λεπτά το ιταλικό σκάφος “ATALANTA II” έκοψε πρώτο «το νήµα του τερµατισµού» ορίζοντας το ρεκόρ αγώνα. Ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα πληρώµατα του διεθνούς στόλου µέχρι και τη λήξη του ορίου τερµατισµού το Σάββατο στις 14:00. Το βράδυ της ίδιας ηµέρας πραγµατοποιήθηκε η εντυπωσιακή τελετή λήξης της διοργάνωσης, ανανεώνοντας το ραντεβού για τον επόµενο χρόνο, ενώ δηλώσεις συµµετοχής είχαν ήδη ξεκινήσει για την επόµενη διοργάνωση.

Τα σχόλια και οι εντυπώσεις των ξένων και ελληνικών πληρωµάτων ήταν διθυραµβικά. Οι αγωνιζόµενοι εξέφρασαν τις θερµές ευχαριστίες τους προς την Οργανωτική Επιτροπή και οι εικόνες από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης των συµµετεχόντων ταξίδεψαν σε όλο τον κόσµο.

Το AEGEAN 600 διεξήχθη µε όλα τα προβλεπόµενα υγειονοµικά πρωτόκολλα της επιστηµονικής επιτροπής της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού και της Παγκόσµιας Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας. Τα µέλη της Οργανωτικής και Τεχνικής Επιτροπής έδωσαν όλα µαζί τον καλύτερό τους εαυτό για έναν αγώνα πρότυπο για τη χώρα µας και που περιµένουµε πολύ σύντοµα να καθιερωθεί µεταξύ των µεγαλύτερων του κόσµου.

Συνεργασίες αξίας, συναισθήµατα τόσο δυνατά, φιλίες και σχέσεις ζωής δηµιουργήθηκαν µε τον πυρήνα της οµάδας που ‘έτρεξε’ όλους αυτούς τους µήνες τον αγώνα. Πρωτεργάτες της επιτυχίας του πρώτου AEGEAN 600 ήταν το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού και η Περιφέρεια Αττικής, οι χορηγοί και οι υποστηρικτές που πίστεψαν και αγκάλιασαν από την πρώτη στιγµή τη διοργάνωση. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Olympic Marine για την άψογη φιλοξενία της και τον ελλιµενισµό, όπως και στους εθελοντές που προσέφεραν τον πολύτιµο χρόνο τους για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Μία διοργάνωση, ένας αγώνας, µία πανέµορφη διαδροµή, όχηµα για τον αθλητικό τουρισµό της πατρίδας που περιµένουµε και εµείς ξανά, στις 10 Ιουλίου 2022, να ανοίξει πανιά στο µαγευτικό Αιγαίο. Θα είµαστε όλοι εκεί!

IRC OVERALL

1.   ATALANTA II

2.   OPTIMUM 3 – SAMOS STEAMSHIP

3.   ARTEMIS

IRC CAT 1

1.   ATALANTA II

2.   OPTIMUM 3 – SAMOS STEAMSHIP

3.   LIBELULA

IRC CAT 2

1.   ARTEMIS

2.   BLUR

3.   PHAEDRA

ORC OVERALL

1.   OPTIMUM 3 – SAMOS STEAMSHIP

2.   BLUR

3.   ARTEMIS

ORC CAT 1

1.   OPTIMUM 3 – SAMOS STEAMSHIP

2.   ARTEMIS

3.   ANTELOPE – SEAVENTUS

ORC CAT 2

1.   BLUR

2.   PHAEDRA

3.   AIOLIA

DOUBLE HANDED

1.   KRONE ONE Mihail Kopanov – Rumen Kotov

2. AETHER Γεράσιµος Πετράτος – Ευαγγελία Δελίδου

3. BLUE PLANET Christian Kerl – Ignace Manja

Previous Post Next Post