Aegean 600

Κύριοι Υπουργοί

Κύριε Περιφερειάρχα,

Αγαπητοί κυβερνήτες των µετεχόντων σκαφών, σας ευχαριστώ πολύ για τη συµµετοχή σας στο Aegean 600.

Επιτρέψτε µου να σας παρουσιάσω τη θάλασσα του Αιγαίου που από µεθαύριο θα ταξιδέψετε.

Την ονοµασία πήρε από τον βασιλιά της Αθήνας Αιγέα.

Τα πολύ παλιά χρόνια κάποτε (30 εκατ. χρόνια) η περιοχή του Αιγαίου ήταν µια συνεχής ξηρά όπως αποδεικνύεται και από οστά ελεφάντων που βρέθηκαν στη νήσο Τήλο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κηρύσσει την έναρξη της διοργάνωσης AEGEAN 600.

Μερικά εκατοµµύρια χρόνια αργότερα, γεωλογικές ανακατατάξεις επέτρεψαν στη Μεσόγειο Θάλασσα να εισέλθει στην περιοχή και να διαµορφωθεί το σηµερινό σκηνικό µε τα πολυάριθµα νησιά, βραχονησίδες και σε συνδυασµό µε τις πολυσχιδείς ακτές και τις ήπιες κλιµατολογικές συνθήκες και τη µεγάλη ηλιοφάνεια να δηµιουργηθεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τη ναυσιπλοΐα.

Στο Αιγαίο έχουµε την πρώτη τεκµηριωµένη ναυσιπλοΐα η οποία προκύπτει από τις έρευνες που έγιναν περί το 1970 των πανεπιστηµίων της Ιντιάνα και της Πενσυλβάνια, µε επικεφαλής τον καθηγητή Thomas Jacobsen στο σπήλαιο Φράχθι της Πελοποννήσου, όπου στο γεωλογικό στρώµα 11000 π.Χ ευρέθη κοµµάτι οψιδιανού λίθου, ενός εξαιρετικά σκληρού ηφαιστειογενούς ορυκτού, κατάλληλου για κατασκευή εργαλείων, που υπάρχει κυρίως στη νήσο Μήλο, η οποία είναι 70 ν.µ. από το σπήλαιο και ελάχιστη ποσότητα στο Γυαλί της Νισσύρου και την Αντίπαρο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, από το 2000 π.Χ έχουµε την πλήρη ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας µε πανιά και κουπιά µε την κυριαρχία του βασιλείου των Μινωιτών της Κρήτης, όπως αποδεικνύεται µε την περίφηµη τοιχογραφία της Σαντορίνης την οποία και σας παρουσιάζω, εν συνεχεία τη ναυτική εκστρατεία του Τρωικού Πολέµου που περιέγραψε ο Όµηρος και τέλος το θαύµα της ναυπηγικής, την αθηναϊκή τριήρη που κυριάρχησε στη Ναυµαχία της Σαλαµίνας. Σας παρουσιάζω µια µοναδική φωτογραφία που παριστάνει τα δύο τελειότερα πολεµικά πλοία της εποχής τους, το aircraft carrier Saratoga και την αθηναϊκή τριήρη που απέχουν µεταξύ τους 25 αιώνες και συναντήθηκαν λίγο µακρύτερα από το Σούνιο στον Φαληρικό Όρµο της Αθήνας 40 χρόνια πριν.

Το Αιγαίο είναι επίσης η περιοχή που αναπτύχθηκαν οι επιστήµες της Αστροναυτιλίας, της Φυσικής, των Μαθηµατικών από τους τιτάνες του πνεύµατος, τον Ηράκλειτο και τον Πυθαγόρα, αλλά και η φιλοσοφία µε τους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πρωταγόρα και άλλους, οι καλές τέχνες µε αρχή τον πρωτοκυκλαδικό πολιτισµό 3000 π.Χ και αποκορύφωση τον 5ο αιώνα π.Χ, τον αποκαλούµενο χρυσό αιώνα του Περικλέους, οπότε και είχαµε την κατασκευή του Παρθενώνα και η ποίηση µε τους τραγικούς Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευρυπίδη.

Σ’ αυτήν την ιστορική θάλασσα θα ταξιδέψετε από την Κυριακή 4 Ιουλίου.

Σας παρουσιάζω το επαµειβόµενο κύπελλο του Aegean 600 που είναι αντίγραφο αρχαίου αγγείου του 5ου αιώνα π.Χ που εχρησιµοποιείτο για µείξη κρασιού και νερού. Έχει κατασκευαστεί προ πενήντα ετών και έχει βάρος 2.5 κιλά και εδράζεται σε µία βάση από αιγαιοπελαγίτικο µάρµαρο βάρους 12,5 κιλών και συνολικού ύψους 54 εκατοστών.

Ο νικητής του Aegean 600 θα πάρει ένα πιστό αντίγραφο ύψους 34 εκατοστών.

Τιµώντας τον αρχαιοελληνικό πολιτισµό και τους µετέχοντες στον αγώνα, φροντίσαµε όλα τα έπαθλα να είναι ασηµένια αντίγραφα από τον 32ο αιώνα µέχρι και τον 4ο αιώνα προ Χριστού, από το Μουσείο Μπενάκη.

Επίσης, όλοι οι αγωνιζόµενοι θα πάρουν ένα µετάλλιο µε αναφορά στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαµέµνων», που αναφέρεται στο µεγαλείο της θάλασσας, καθώς και ένα δίπλωµα για τη διάκριση τους, ενώ τα υπόλοιπα διπλώµατα συµµετοχής του αγώνα θα δοθούν ηλεκτρονικά.

Εις ότι αφορά την φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη, έχουµε φροντίσει να είναι το δυνατόν µεγαλύτερη, τόσο από θάλασσα, όσο και από αέρα.

Σας γνωρίζω ότι κατά τη διέλευση από την καλντέρα της Σαντορίνης, θα υπάρχει φωτογραφικό και τηλεοπτικό συνεργείο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 5 Ιουλίου, για να απαθανατίσει τα σκάφη σας µε φόντο το µοναδικό αυτό τοπίο.

Επίσης, θέλοντας να συµβάλουµε το µέγιστο δυνατό στην ασφάλεια των αγωνιζοµένων, οργανώσαµε ένα σεµινάριο µε πολύ ενδιαφέρουσα ύλη σε δυο στάδια. Το θεωρητικό που είναι αναρτηµένο στο σάιτ του αγώνα και το πρακτικό που διενεργήθει εχθές στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Olympic Marine.

Τέλος θέλω να επισηµάνω τις επιπτώσεις του covid 19 στη διοργάνωση. Τουλάχιστον 15 σκάφη ευρέθησαν στην ανάγκη να ακυρώσουν τη συµµετοχή λόγω των περιορισµών της πανδηµίας. Εµάς δε, µας έφερε στη δυσάρεστη θέση να µην σας φιλοξενήσουµε όπως έχουµε συνηθίσει και όπως επιτάσσει ο Ξένιος Δίας αλλά αναγκαστήκαµε να προσαρµοστούµε στους περιορισµούς της πολιτείας.

Σας εύχοµαι να απολαύσετε τον αγώνα και να έχετε ευχάριστη διαµονή.

Δήλωση υφυπουργού Αθλητισµού & Πολιτισµού

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης,
ο Γιώργος Προκοπίου ιδιοκτήτης της Olympic Marine και ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης, στην απονομή του AEGEAN 600.

Λευτέρη Αυγενάκη

Είµαι πολύ χαρούµενος που σήµερα βρίσκοµαι εδώ, εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό της χώρας µας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε µία εξαιρετικά µεγάλη και σηµαντική διοργάνωση για την ιστιοπλοΐα, τον αθλητισµό γενικότερα και την Ελλάδα. Είµαστε έτοιµοι να δώσουµε την εκκίνηση σε πάνω από 40 σκάφη από 16 διαφορετικές χώρες σε µία διαδροµή που στην ουσία θα αγκαλιάσει όλο το Αιγαίο. Εξακόσια ναυτικά µίλια – µία µοναδική εµπειρία που θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αθλητές ιστιοπλόοι από διαφορετικά µέρη του κόσµου.

Δήλωση του ιδιοκτήτη της Olympic Marine

Γιώργου Προκοπίου

Η Οργανωτική Επιτροπή του AEGEAN 600 επιθυµώντας να τιµήσει τον κύριο Γεώργιο Προκοπίου, ιδιοκτήτη της Olympic Marine, χορηγό του αγώνα και βασικό συντελεστή της επιτυχίας της διοργανώσεως µε τη διάθεση µεταξύ άλλων και όλων των εγκαταστάσεων της µαρίνας για τη φιλοξενία των µετεχόντων σκαφών στον αγώνα, του επέδωσε κατά την τελετή λήξεως ένα ασηµένιο αντίγραφο του κυπέλλου AEGEAN 600. Ο κύριος Γεώργιος Προκοπίου κατά την επίδοση του κυπέλλου δήλωσε στην αγγλική γλώσσα:

«Εγώ δεν έκανα τίποτα για να πάρω τέτοιο κύπελλο. Εσείς τα κάνατε όλα και συγχαρητήρια! Καταπληκτική οργάνωση, Καταπληκτική συµµετοχή, Καταπληκτικό spirit του αγώνα.»

Δήλωση του γενικού διευθυντή της Olympic Marine

Βασίλη Πρίφτη

Η Olympic Marine SA τον Ιούλιο του 2021 βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει την πρώτη διοργάνωση του ιστιοπλοϊκού αγώνα “Aegean 600”. Η επιλογή της Olympic Marine ως χώρο υποδοχής µίας διοργάνωσης διεθνούς κύρους και προβολής, αποτελεί ιδιαίτερη τιµή τόσο για την εταιρεία µας, όσο και για την πόλη του Λαυρίου. Τα συµµετέχοντα σκάφη ελλιµενίστηκαν στις εγκαταστάσεις µας και έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να απολαύσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και των ανέσεων που η Olympic Marine προσφέρει. Αξίζει να σηµειωθεί πως το επίπεδο και οι παροχές του αγώνα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Όµιλος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, ήταν εφάµιλλα κάθε µεγάλης διεθνούς διοργάνωσης, γεγονός που πιστοποιείται από τις εντυπώσεις και την ικανοποίηση των συµµετεχόντων. Ευχαριστούµε τον ΠΟΙΑΘ ο οποίος, µας έδωσε την ευκαιρία να γίνουµε κοµµάτι αυτού του όµορφου ταξιδιού.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post